ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αγωνιστικό συντονισμό οι νησιώτες

Σε πλήρη εγρήγορση για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου, που θα διεκδικήσει φτηνές, ασφαλείς, γρήγορες και απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και θα συγκρουστεί με τη συμμαχία των ακτοπλόων εφοπλιστών και της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της ακτοπλοΐας σε Οδύσσεια, βρίσκονται ήδη οι νησιώτες.

Πρώτο βήμα για τον αγωνιστικό τους συντονισμό είναι η παναιγαιακή σύσκεψη, που διοργανώνεται την επόμενη, Κυριακή 12 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Χίου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί στο νησί, από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, επαγγελματοβιοτέχνες και φοιτητικούς Συλλόγους.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς από όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Και ήδη έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα φορείς από Ρόδο, Σάμο, Σύρο, Κάλυμνο, Κω, Μυτιλήνη, Λήμνο, Ικαρία, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει και από την Κεφαλονιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΥΡΟΓΕΝΗ»
Απεργούν σήμερα

Από παλιότερη συγκέντρωση στο εργοστάσιο
Από παλιότερη συγκέντρωση στο εργοστάσιο
Αγωνιστικά απαντούν πλέον στα «παιχνίδια» και τα όποια σχέδια της εργοδοσίας του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και χτες μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση προχώρησαν σε συγκρότηση επιτροπής αγώνα και κήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Απασχόλησης.

Οι περίπου 250 εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται απλήρωτοι πάνω από δύο μήνες, αρνήθηκαν τη νέα πρόκληση της εργοδοσίας να παρατείνει για δύο ακόμα εβδομάδες την καλοκαιρινή άδεια. Ετσι, χτες βρέθηκαν από το πρωί κανονικά στη δουλιά τους και δήλωσαν στην εργοδοσία ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κάθε μέρα και να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία. Θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας και το μέλλον τους μετά τα σενάρια που διαδίδει η ίδια η διοίκηση για πώληση της επιχείρησης και την αδυναμία στην προμήθεια πρώτων υλών που έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του εργοστασίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων από το πρωί στο εργοστάσιο βρέθηκαν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου, επισήμανε ότι οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη σημερινή εξέλιξη στο εργοστάσιο είναι τεράστιες. Με την πολιτική που ακολουθούν δίνουν τα πάντα για να στηρίξουν την «ανάπτυξη», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και όταν αυτές αλλάζουν επιχειρηματικά πλάνα τους επιτρέπουν να το κάνουν στις πλάτες των εργαζομένων.

Αυτή τη στήριξη είχε και η επιχείρηση «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ», η οποία είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα κλιματισμού και ηλιακής ενέργειας εδώ και 40 χρόνια, με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταγγέλλει σε ανακοίνωση και το σωματείο των εργαζομένων. Ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία όμως, με εντατικοποίηση της παραγωγής και υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, ανέλαβε και παρέδωσε στην ώρα τους πλήθος μηχανημάτων για τα μεγάλα έργα και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι κάλυψαν το 70% με μηχανήματα του Ολυμπιακού Χωριού, του κέντρου Τύπου, του κλειστού γυμναστηρίου Γαλατσίου, του σταδίου Πατρών, του Καυτατζόγλειου σταδίου κ.ά. Γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να δηλώνει σήμερα ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 29 Σεπτέμβρη

Μία εργαζόμενη απέλυσε χτες η διοίκηση του ξενοδοχείου «Κάραβελ», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Συνδικάτου

Απόφαση για 24ωρη παναττική απεργία στις 29 Σεπτέμβρη πήραν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της διοίκησης του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας με τη συμμετοχή των Επιχειρησιακών Σωματείων. Η απεργία αποτελεί συνέχεια των αγώνων που έχουν αναπτύξει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το προηγούμενο διάστημα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη και σταθερή απασχόληση κ.ά.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Εργασίας, Γ. Γιακουμάτο. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας μιας ημέρας και γενικά όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για τη διατήρηση και επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης μαθεύτηκε ότι η διοίκηση του ξενοδοχείου «Κάραβελ» απέλυσε εργαζόμενη, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας λόγος, εκτός από το ότι συμμετείχε στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων τον προηγούμενο μήνα. Η απόλυση προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Χρ. Κατσώτης, και άλλοι συνδικαλιστές έσπευσαν στο ξενοδοχείο, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Στο πλάι τους βρέθηκε και ο Γ. Μανωλάκος, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Ο Χρ. Κατσώτης σε δηλώσεις του προς το «Ρ» επισήμανε ότι «πρόκειται για μια τρομοκρατική και εκδικητική απόλυση, που στόχο έχει να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης αγωνιστικής δράσης. Είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτή την απόλυση και να βάλουμε φραγμό σε κάθε είδους παρόμοια ενέργεια των εργοδοτών». Τελικά, ύστερα από την παρέμβαση των συνδικαλιστών, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Αρ. Ντιβάνης, θα συναντηθεί σήμερα μαζί τους.

«ΒΑΛΚΑΝ»
Τρίωρες στάσεις εργασίας χτες

Τρίωρες στάσεις εργασίας και στις δύο βάρδιες πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας ανάκληση των δύο νέων απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή εργοστασιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική και στη στάση εργασίας που έγινε στην πρωινή βάρδια από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1, αλλά και στη στάση εργασίας στην απογευματινή βάρδια από τις 3 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να ανακληθούν οι απολύσεις των δύο συναδέλφων τους, που πραγματοποίησε η εταιρία την προηγούμενη εβδομάδα και να σταματήσει ο κύκλος συρρίκνωσης του προσωπικού και των παραγωγικών τμημάτων του εργοστασίου. Επίσης παλεύουν για την υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και να διευρύνει τις κατακτήσεις τους. Τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τη στάση του εργοδότη θα καθορίσουν νέες κινητοποιήσεις, στην κατεύθυνση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους.

«ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Απολύει για να πάρει επιδοτήσεις!

Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισε χτες η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στη χαρτοβιομηχανία «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» να προτείνει στη σημερινή Γενική Συνέλευση, για να απαιτήσουν αγωνιστικά τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας και να μη μεταφερθεί στην Πάτρα όπως αποφάσισε η πολυεθνική «GEORGIA PACIFIK», πετώντας ουσιαστικά τους περίπου 80 εργαζόμενους της παραγωγής στην ανεργία. Συγκεκριμένα, η διοίκηση θα εισηγηθεί στη ΓΣ, για την οποία έχει κηρύξει ταυτόχρονα 4ωρη στάση εργασίας 12 με 4 το μεσημέρι, 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή και πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα οριστεί τριήμερη συνάντηση.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της πολυεθνικής σε νέα συνάντηση που είχε χτες με το σωματείο αποκάλυψε και τους πραγματικούς λόγους της μεταφοράς, εκτός από το λειτουργικό κόστος που επικαλείται. Και οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις επιδοτήσεις με τις οποίες θα συνοδευτεί η μεταφορά του εργοστασίου στην Πάτρα από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θα πάει σε περιοχή με υψηλή ανεργία. Η ίδια η επιχείρηση δηλαδή που θα στείλει στην ανεργία περίπου 80 εργαζόμενους θα επιδοτηθεί επειδή θα προσλάβει άνεργους και μάλιστα απαλλαγμένους από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Αθήνας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντιδράσεις για τη μεθοδευμένη δίωξη συνδικαλιστή

Τη συμπαράστασή του στον συνδικαλιστή Βασίλη Ριφουνά, εναντίον του οποίου, μετά από χαλκευμένες κατηγορίες της εταιρίας «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ» που εργάζεται, άσκησε δίωξη η Εισαγγελία Πειραιά, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ζητά, επίσης, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων για την επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων τους και να μην ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως ο Βασίλης Ριφουνάς είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου και εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στη γαλλική πολυεθνική επιχείρηση επεξεργασίας γραφίτη «ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ», όπου και εργάζεται από το 1980. Ως εκπρόσωπος του Συνδικάτου Μετάλλου αντιστάθηκε, ως όφειλε, σε κάθε αντεργατική και τρομοκρατική ενέργεια που επιχείρησε η εταιρία, προκειμένου να τρομοκρατήσει το προσωπικό και παράλληλα απαίτησε μέτρα ασφαλείας και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Για το λόγο αυτό έγινε στόχος της εργοδοσίας και πρόκειται να δικαστεί στις 27 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ