ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
Η κυβέρνηση παραδέχεται την κοροϊδία

Με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ γίνονται μικρές αυξήσεις, που όμως και πάλι βρίσκονται μακριά από το πραγματικό κόστος

Η αύξηση στα τιμολόγια επισκευών είναι τέτοια που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα
Η αύξηση στα τιμολόγια επισκευών είναι τέτοια που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα
Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να παραδεχτεί επιτέλους, ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτό που από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει οι μηχανικοί και η εφημερίδα μας: ότι τα τιμολόγια για τις επισκευές των σεισμόπληκτων σπιτιών είναι ανεπαρκή και συνιστούν κοροϊδία προς τους σεισμόπληκτους. Ετσι, χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής εξέδωσε νέα απόφαση, με την οποία αυξάνει τα τιμολόγια για ορισμένες εργασίες επισκευών.

Η αύξηση αυτή βέβαια κινείται από 5% μέχρι 20% και φυσικά ούτε και τώρα είναι δυνατόν να καλύψει το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς κι ας υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση εκδόθηκε «ύστερα από πλήρη έλεγχο των προσφερομένων τιμών στην ελεύθερη αγορά, όπως αυτές διαμορφώθηκαν το τελευταίο δίμηνο». Δηλαδή και μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων, οι σεισμόπληκτοι θα υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους της επισκευής. Πέρα από το γεγονός ότι η μικρή αυτή αύξηση έγινε με καθυστέρηση και έτσι πολλοί σεισμόπληκτοι έσπευσαν ήδη να φτιάξουν τα σπίτια τους, χωρίς καν να περιμένουν τη στεγαστική συνδρομή. Αρκεί μια μικρή περιήγηση να κάνει κάποιος στις σεισμόπληκτες περιοχές για να το διαπιστώσει...

Προκειμένου το ΥΠΕΧΩΔΕ να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή του υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμολογίων γίνεται προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για την προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη των κτιρίων που παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες. Παράλληλα ανακοινώνει ότι για τη χορήγηση των νέων τιμών θα πρέπει να υποβάλλονται από τους μελετητές μηχανικούς σκαριφήματα των ικριωμάτων που θα κατασκευαστούν για την προσωρινή υποστύλωση των κτιρίων.

Τα νέα τιμολόγια

Αναλυτικότερα τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

α) Για επισκευή κτιρίων με φέρουσα τοιχοποιία (σκελετό):
  • Για πλήρη κατασκευή ενός κυβικού μέτρου θεμελίου από οπλισμένο σκυρόδεμα: 44.000 δρχ., από 35.000 δρχ. που ήταν στα αρχικά τιμολόγια.
  • Για ένα κυβικό μέτρο έγχυτο σκυρόδεμα για επισκευή βλαβέντος στοιχείου (δοκού, υποστυλώματος ή τοιχίου): 350.000 δρχ., από 310.000 δρχ.
  • Για αποκατάσταση ή ενίσχυση με μανδύα, ενός κυβικού μέτρου βλαβέντος στοιχείου από οπλισμένο σκυρόδεμα (υποστυλώματος ή τοιχίου). Για μανδύα από έγχυτο σκυρόδεμα: 240.000 δρχ. από 210.000 δρχ. Για μανδύα από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα 370.000 δρχ. από 300.000 δρχ.
  • Για ένα κυβικό μέτρο οπλισμένο σκυρόδεμα για τη θεμελίωση ή αγκύρωση του μανδύα στο υπάρχον πέδιλο: 135.000 δρχ, από 110.000 δρχ.
  • Για ένα κυβικό μέτρο οπλισμένο σκυρόδεμα για επισκευή πλάκας με πολλαπλές ρωγμές. Για κατασκευή μανδύα στην πάνω πλευρά της πλάκας: 90.000 δρχ. από 82.000 δρχ. Για κατασκευή μανδύα στην κάτω πλευρά της πλάκας: 250.000 δρχ. από 200.000 δρχ. Για κατασκευή μανδύα στην πάνω και στην κάτω πλευρά της πλάκας: 230.000 δρχ. από 190.000 δρχ.
  • Για ένα κυβικό μέτρο οπλισμένο σκυρόδεμα για την κατασκευή νέων στοιχείων. Για θεμέλια: 47.000 δρχ. από 37.000 δρχ. Για υποστυλώματα και τοιχία: 72.000 δρχ. από 70.000 δρχ. Για πλάκες και δοκάρια: 80.000 δρχ. από 75.000 δρχ.

:β) Για επισκευή κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία και παραδοσιακά

  • Για ένα τετραγωνικό μέτρο τοιχοποιίας: 1) με ενισχυμένο επίχρισμα και κοτετσόσυρμα: 5.400 δρχ. από 4.500 δρχ. 2) με ενισχυμένο επίχρισμα και δομικό πλέγμα: 5.900 δρχ. από 5.000 δρχ. 3) για ζώνες ραφής: 6.600 δρχ. από 5.500 δρχ.
  • Για ανακατασκευή τοιχοποιίας από 12.000 έως 22.000 δρχ. το τετραγωνικό, από 10.000 με 18.000 δρχ. που ήταν πριν.
  • Για πλήρη κατασκευή ενός κυβικού μέτρου θεμελίου: 42.000 δρχ. από 35.000 δρχ.
  • Για επισκευή ενός τετραγωνικού μέτρου φέρουσας τοιχοδομής με μανδύες από 7.500 μέχρι 21.000 δρχ. από 7.000 μέχρι 17.000 δρχ. που ήταν πριν.

Τέλος, με νέο άρθρο που προστέθηκε, κάθε κιλό χάλυβα για την αποκατάσταση ή ενίσχυση φορέα από οπλισμένο σκυρόδεμα θα πληρώνεται με 500 δρχ., ενώ σ' αυτήν την τιμή περιλαμβάνεται η αποξήλωση του επιχρίσματος, η λείανση της επιφάνειας, η αγορά και τοποθέτηση του χάλυβα η κατασκευή συνδέσεων με μεταλλικές πλάκες, κοχλίες και συγκολλήσεις και η αντισκωριακή προστασία του χάλυβα...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προεκλογικό πήγαινε - έλα εργαζομένων του ΟΣΕ

Το «ξεσπίτωμα» 30 εργαζομένων του ΟΣΕ στη Λάρισα μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξαναγκάζοντάς τους, με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, σε υποχρεωτική απόσπαση στην Αθήνα, με το εκβιαστικό επιχείρημα ότι «χρειάζεται να πάνε εκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Αθήνα». Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η μετάθεση συναδέλφων τους από την Αθήνα στη Λάρισα, οι οποίοι παλαιότερα εργάζονταν στο σιδηρόδρομο της Δυτικής Θεσσαλίας και με το κλείσιμο του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής είχαν αποσπαστεί στην Αττική.

Πρόκειται για ένα προεκλογικό «παιχνίδι» που έχει στηθεί από τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας αλλά και τη δημιουργία κλίματος διχόνοιας μεταξύ των εργαζομένων.

Το «πήγαινε - έλα» από Θεσσαλία - Αθήνα και από Αθήνα - Θεσσαλία στην κυριολεξία έχει «σπάσει» τα νεύρα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν ξέρουν ποια είναι η μόνιμη κατοικία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και στις οικογένειές τους. Δεν αποτελεί βέβαια «κεραυνό εν αιθρία», καθώς πέρσι η κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο που ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Την έντονη αντίθεσή τους στ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στη Λάρισα, δηλώνοντας ότι θ' αγωνιστούν για την αναστολή τους. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη γενική συνέλευσή τους επισημαίνεται ότι «οι διοικούντες του ΟΣΕ θα πρέπει να δουν τη μια και μοναδική λύση, που είναι η επιστροφή των συναδέλφων στα σπίτια τους και ταυτόχρονα η λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Θεσσαλίας». «Το κλείσιμο των σταθμών - υπογραμμίζεται - είχε τραγικές συνέπειες για το επιβατικό και εμπορευματικό έργο. Θεωρούμε απορίας άξιο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από τα σωματεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Πιστεύουμε ότι αγνοήθηκαν ή ότι έγινε παρασκηνιακά συζήτηση με ημετέρους. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των σωματείων και της Ομοσπονδίας για αναστολή των μετακινήσεων του προσωπικού για την αποφυγή κοινωνικού προβλήματος».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή της διοίκησης είναι προϊόν πιέσεων παραγόντων της Δυτικής Θεσσαλίας, που παίρνει υπόψη μόνο την εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας ενόψει των εκλογών κι όχι το συμφέρον του Οργανισμού».

Διασπαστική κίνηση στην ΟΜΕ - ΟΤΕ

Αποχώρησε η Ενωση Μηχανικών  - Επιστημόνων Τηλεπικοινωνιακών στην οποία κυριαρχούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, καταγγέλλοντας την αντίστοιχη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας

Αποχώρησε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), η Ενωση Μηχανικών - Επιστημόνων Τηλεπικοινωνιών - ΟΤΕ (ΕΜΗΕΤ), η οποία απαριθμεί περίπου 1.000 μέλη. Το ΔΣ της ΕΜΗΕΤ, έθεσε σε ισχύ από χτες, σχετικό δημοψήφισμα των μελών της Ενωσης, με το οποίο η πλειοψηφία είχε συμφωνήσει με την προοπτική αποχώρησης από την Ομοσπονδία.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης, ισχυρίζεται ότι η «αποχώρηση από την Ομοσπονδία δεν εκφράζει μόνο μια διάθεση απαλλαγής από συνδικαλιστικές κηδεμονίες και αποδοκιμασίας προς παρωχημένες συνδικαλιστικές στρατηγικές και πρακτικές, αλλά κυρίως μια σύγχρονη αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων των εργαζομένων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της επιχείρησης». Μάλιστα, ευελπιστεί ότι «το παράδειγμά τους» να επεκταθεί και στον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο των ΔΕΚΟ.

Συνδικαλιστικά στελέχη, σχολίαζαν, ότι η αποχώρηση της ΕΜΗΕΤ, αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που μάλιστα πάει κόντρα και στη γενικότερη τάση, συνένωσης μικρών πρωτοβάθμιων σωματείων. Σημείωναν μάλιστα το γεγονός ότι τόσο η πλειοψηφία της ΕΜΗΕΤ, όσο και της ΟΜΕ - ΟΤΕ ανήκουν στις ίδιες παρατάξεις. Στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι οποίες δεν μπόρεσαν ν' αποτρέψουν τα στελέχη τους από μια τέτοια αρνητική ενέργεια. Και φαίνεται τουλάχιστον οξύμωρο τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΕΜΗΕΤ, να κατηγορούν τα αντίστοιχα στελέχη στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, για συνδικαλιστικές κηδεμονίες και παρωχημένες στρατηγικές και πρακτικές. Από την άλλη, η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, δεν μπόρεσε να σταματήσει μια εξέλιξη που σαφώς θίγει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ, κάτι που δεν είναι άσχετο με το γενικότερο κλίμα αδράνειας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων που έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια.

Στην ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ

Η εταιρία ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος οικονομικών και διοικητικών εφαρμογών για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η σύμβαση μεταξύ ΕΛΤΑ και ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ, είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών , θα εκτελεστεί στη διάρκεια 18 μηνών και περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού δικτύου, εξοπλισμού αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων, εφαρμογών λογισμικού οικονομικών και διοικητικών λειτουργιών και ειδικών εφαρμογών υποστήριξης ταχυδρομικών λειτουργιών.

Στα πλαίσια του έργου, η ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ θα μηχανογραφήσει την κεντρική υπηρεσία και τις περιφερειακές διευθύνσεις των ΕΛΤΑ και θα αυτοματοποιήσει τις συναλλαγές στα ταχυδρομικά γραφεία. Ομως στον αντίποδα αυτής της εξέλιξης, το δίκτυο των ΕΛΤΑ, παραμένει ο «φτωχός συγγενής» για τη διοίκηση του Οργανισμού, το οποίο συρρικνώνεται μετά την απόφαση για κλείσιμο γραφείων. Ειδικότερα σκληρά δοκιμάζεται, ο τομέας της διανομής - η πρώτη γραμμή των ταχυδρομείων - από την έλλειψη προσωπικού και μέσων. Ετσι οι επενδύσεις στη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, κινδυνεύουν να μη βρουν πρακτικό αντίκρισμα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του ταχυδρομείου, αφού κρίσιμοι τομείς του, παραμένουν στο επίπεδο των προηγούμενων δεκαετιών. Αλλωστε και το «Πρόγραμμα Ταχυδρομεία», το οποίο έχει περικοπεί δραστικά, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ