ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
{ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ}
Κόκκινη κλωστή

Είχε κάτι μεγάλα μάτια, κατάμαυρα σαν κάρβουνα, που εκείνες τις πικρές στιγμές πεισμωμένα άναβαν, σπίθιζαν. Ενας δυστυχής, ψημένος, αργασμένος σε φωτιές, πλημμύρες και θύελλες.

Με έναν κόκκινο σκούφο Αγιοβασίλη στο κεφάλι, πάλευε στην ανηφοριά κόντρα στη λάσπη. Πίσω φιδοσέρνεται από μονοπάτι σε γκρεμό το καραβάνι της απελπισίας. Μία νύχτα, δύο, δέκα και οι μουλιασμένες στο βρώμικο νερό πατούσες να γδέρνονται, να ματώνουν και τα κουρασμένα μισόκλειστα μάτια βλέπουν οράματα, ένα κρεβάτι να ξαποστάσουν, ένα κομμάτι ψωμάκι, ένα χαμόγελο... Πάνω τους πετούν πουλιά. Τα πουλιά βαραίνουν τη μοναξιά των αιώνων. Κι αυτοί εξακολουθούν να περπατούν και να παλεύουν σαν στα χαμένα. Να χτυπιoύνται σαν την πέρδικα στα νύχια του γερακιού.

Βενεζουέλα, λασπωμένη, πνιγμένη από τη μανία του ουρανού. Πνιγμένη στα δάκρυα κάθε νύχτα που πέφτει σαν άυλο κρύσταλλο. Τώρα που ερχόταν η «αυγή» που περίμεναν πενήντα χρόνια, μισό αιώνα και βάλε. Περιμένουν... περιμένουν...

Είναι νύχτα και περιμένεις να αρπαχτείς από έναν ψίθυρο δίπλα σου που δεν το καταλαβαίνεις. Βλέπω τα μάτια σου να ανάβουν και θυμάμαι τα μάτια αυτού του προσώπου που χαράχτηκε στη μνήμη και ας είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ας μην γνωριστήκαμε ποτέ. Είναι περίεργο σκέφτομαι... μία κόκκινη κλωστή συνδέει μυστικά τους ανθρώπους. Βλέπω αυτή την κόκκινη κλωστή στα μάτια σου. Ομως, σε ακούω να λες:

- Δε με ενδιαφέρει τίποτα πια. Κάθισα και σκέφτηκα. Εχω να πληρώσω το ενοίκιο, τις δόσεις, τα έξοδα. Δε μετράει τίποτα άλλο. Εχω πνιγεί. Δε με ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

-Ηρέμησε, όλα θα γίνουν. Τα όνειρα γίνονται αληθινά, μόνο αν τα πιστεύεις...

-Τι να ηρεμήσω; Τελείωσε. Θα τα ξεκαθαρίσω όλα. Δεν μπορώ άλλο. Δεν πάει άλλο.

Δεν προλαβαίνω να ψελλίσω τίποτα άλλο. Ανοίγω τα μάτια, μα δεν έχω φωνή. Παλεύω, σφίγγω τα δόντια μου. Σφίγγω τις αδύνατές μου γροθιές, σφίγγω την καρδιά μου να γίνει πέτρα, γιατί καταλαβαίνω, νιώθω, ότι το κόκκινο νήμα έχει χαθεί. Αυτό το νήμα που σου επέτρεπε να διατρέχεις χωρίς να χάνεσαι στη δίνη του «πολέμου». Αραγε, αναρωτιέσαι ποιος είσαι και γιατί έγινες έτσι;

Οσο και αν «αντρώθηκα» πρόωρα, καθώς η ζωή βίαια με πέταξε σε κάποια άλλη ηλικία, η καρδιά μου πάντα χτυπούσε και χτυπά στους μεγάλους δρόμους της ελευθερίας, στους συντρόφους της αγωνίας, του πάθους, της φτώχειας και των παιχνιδιών, που μ' απόμειναν. Ομως, είμαι ακόμη παιδί κι έξω λαμποκοπά η μέρα, όσο σκοτεινή και κρύα και αν είναι, χωρίς να χρειάζεται την ψεύτικη λάμψη των φώτων της γιορτής. Και μια τέτοια δουλιά λεπτεπίλεπτη καταπλακώνει την ψυχή μου.

Νομίζεις πως αντέχω σε αυτή τη συνεχή δοκιμασία, να γράφω με αγωνία να μη φύγει χιλιοστό της ώρας ή λέξη παραπάνω για τη φωτιά του πολέμου, που σπέρνει θάνατο μέχρι την καταχώριση νεκρών στους απολογισμούς;

Αλλά προσπαθώ να μη χάνω τον κόσμο μου. Αρπάζομαι από το κάθε τι. Από έναν ψίθυρο, από ένα καινούριο πρόσωπο που σκύβει πάνω μου και προσπαθώ να το θυμηθώ. Ε! Οχι, λοιπόν, δε θα «πεθάνω»! Είμαι ένα παιδάκι ακόμη. Γιατί να «πεθάνω»; Ολόγυρά μου στροβιλίζεται ένας κόσμος, που μόλις μ' αγγίζει σαν από πολύ μακριά μέσα από μία αχλή γαλατένια, από ένα σύννεφο σταχτί...

Γιατί να «πεθάνω» και απλά να αναγνωρίζω τη ζωή σε λογαριασμούς; Εχω τόσα «αδύνατα» να ονειρεύομαι. Και τα όνειρα γίνονται αληθινά, όταν τα πιστεύεις και δε σταματάς να τα παλεύεις.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υποχωρεί ο χιονιάς

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που θα κινηθούν στους δρόμους της Μακεδονίας και της Θράκης, εξαιτίας των χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές, αλλά και των πάγων που θα δημιουργηθούν στα οδικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες εξακολουθούν να είναι απαραίτητες σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αποκλεισμένα συνεχίζουν να είναι τρία χωριά του Νομού Κοζάνης και ένα της Φλώρινας.

Στη Δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις μπορεί να σταμάτησαν, αλλά οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν τους δρόμους επικίνδυνους και οι αστυνομικές διευθύνσεις καλούν τους εκδρομείς και τους οδηγούς που θα κινηθούν σε αυτές τις περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξαιτίας των παγετών. Στο Νομό Κοζάνης αποκλεισμένοι παραμένουν οι οικισμοί Αγία Κυριακή, Καστανιά και Καταφύγι του Δήμου Σερβίων. Το χιόνι στο κέντρο της Κοζάνης έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Στη Φλώρινα αποκλεισμένο από τα χιόνια παραμένει το Νυμφαίο και οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο. Στα Γρεβενά μπορεί οι χιονοπτώσεις να έχουν σταματήσει, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παγώσει τους δρόμους. Και εδώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες. Το ίδιο και στην Καστοριά, όπου ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από το 20ό-28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 20ό έως το 34ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Αμυνταίου και από το 4ο έως το 20ό χλμ. Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βίγλας.

Προσοχή χρειάζεται και στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών Καβάλας, Ξάνθης και Χαλκιδικής, όπου τα χιόνια έχουν απομακρυνθεί ή έχουν λιώσει, αλλά η χαμηλή θερμοκρασία της νύχτας μπορεί να προκαλέσει παγετούς. Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που θα κινηθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας και των Φερρών στο Νομό Εβρου, όσοι κινηθούν στα ορεινά του Νομού Ροδόπης, καθώς και όσοι κινηθούν από το 20ό έως το 40ό χλμ. της Εθνικής οδούς Κατερίνης - Ελασσόνας.

Στη Θεσσαλονίκη αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στις μετακινήσεις από Ασβεστοχώρι προς Αγιο Βασίλειο, προς Χορτιάτη, Ζαγκλιβέρι, Σοχό και προς τις πρώην κοινότητες Περιστερά, Λειβάδι και Μονοπήγαδο.

Θα συνεχιστεί το ξεροβόρι

Για σήμερα Παρασκευή στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο,τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από αργά τη νύχτα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί από 11 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιες περίπου θα είναι οι καιρικές συνθήκες και το Σαββατοκύριακο, αλλά οι βόρειοι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι. Η θερμοκρασία το Σάββατο, όπως και την Κυριακή θα κυμανθεί από 13 έως 3 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ