ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
Οι κυβερνητικές διαφημίσεις...

Σίγουρα, θα ΄χετε διαβάσει, δεί ή ακούσει τις κυβερνητικές διαφημίσεις σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, όπου το υπουργείο Γεωργίας καμαρώνει, για το σωρό των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, το μεγάλο ποσοστό (περίπου 100%) απορρόφησης των κοινοτικών επιχορηγήσεων, κλπ, κλπ. Και μην έχετε καμμιά αμφιβολία, ότι, αν χρειασθεί, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να παραθέσει συγκεκριμένα νούμερα και άλλα στοιχεία, για την τεκμηρίωση των προαναφερομένων ισχυρισμών.

Την ίδια στιγμή, όμως, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., η «Γιούροστατ», έδοσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σχετικά με την πορεία του αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα, με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε, σε πραγματικές τιμές, κατά 3,9% το 1998, κατά 2,7% το 1997 και κατά 2,1% το 1996. Εχουμε, δηλαδή, μέσα σε τρία μόλις χρόνια μια σημαντική μείωση, που προσεγγίζει το 9%. Κι αν πρσθέσουμε και την αναμενόμενη μείωση του 1999, τότε το αγροτικό εισόδημα έχασε, τουλάχιστον, το 1/10 της πραγματικής αγοραστικής του δύναμης, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τα ποσοστά αυτά, μάλιστα, αφορούν τον αντίστοιχο μέσο όρο κι όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι ακόμη, έως πολύ χειρότερα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών και μικρο-μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Αλήθεια, γιατί δεν κάνει μια διαφήμιση και μ' αυτά τα στοιχεία ο υπουργός Γεωργίας;

... και η αλήθεια

Ισως, βέβαια, αναρωτηθείτε, πως γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο. Και κάποια μεγάλα ποσά, να ξοδεύονται στον αγροτικό τομέα και η ζωή των μικρο-μεσαίων αγροτών, να γίνεται συνεχώς και δυσκολότερη. Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Τις μεγάλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλεύσεις στηρίζει η κυβέρνηση με την πολιτική της και όχι, βέβαια, τους φτωχούς αγρότες. Οπως και τη συγκέντρωση της φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Αλλωστε, αυτό ακριβώς υπαγορεύουν και οι σχεδιασμοί της Ε.Ε., η οποία πάμπολλες φορές έχει σημειώσει, ότι ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα είναι μεγάλος και πρέπει να μειωθεί.

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να εξωραϊσθεί, ούτε πολύ περισσότερο να κρυφθεί, απο τις προεκλογικές διαφημίσεις της κυβέρνησης.

Πολύ τα μπέρδεψαν...

Σ' ένα σημείο συμφωνούν τα πολιτικά ρεπορτάζ όλων των χθεσινών εφημερίδων: Στην ύπαρξη πυρετού προεκλογικών ζυμώσεων στα επιτελεία της ΝΔ και, ιδιαίτερα, της κυβέρνησης.

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι μέχρι πριν λίγες μέρες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν, πως θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, να ολοκληρώσει το έργο της, κλπ, κλπ. Τώρα, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν κάνει λόγο για εκλογές το Σεπτέμβρη. Ούτε καν γι' αστείο...

Οσο, για την ηγεσία της ΝΔ, επαναλαμβάνει μονότονα το αίτημά της, περί πρόωρων εκλογών, αλλά το λέει τόσο... ξέπνοα, που κανένας δεν πιστεύει, ότι αυτό θέλει πραγματικά.

Τελικά, πολύ τα μπέρδεψαν τα πράγματα...

Προεκλογικό ανασκούμπωμα

Αλλοι «εργάζονται» νυχθημερόν, για την «αποκατάσταση των ισορροπιών» στο χρηματιστήριο. Αλλοι τρέχουν, για να προλάβουν τις διάφορες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, για να μοιράσουν δώρα στα παιδάκια και να βγάλουν... αναμνηστικες φωτογραφίες. Αλλοι μοιράζουν υποσχέσεις δεξιά και αριστερά. Βλέπετε, μπορεί η υπαναχώρηση της ΝΔ, να απέτρεψε τη μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο χρόνος των εκλογών τελικά παραμένει ανοιχτός, με τους περισσότερους να τις «βλέπουν» πρόωρες και όλοι στη κυβέρνηση έχουν ανασκουμπωθεί. Ασε τι γίνεται, με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, τις συνεντεύξεις στις εφημερίδες, κλπ, κλπ. Μεγάλος συνωστισμός...

Εχει... προβλέψει και την απόφαση

Δεν γνωρίζουμε αν επιβεβαιωθεί, αλλά την έχει ...προβλέψει την απόφαση του δικαστηρίου, στη διαμάχη του με τον Θ. Κατριβάνο, ο Ε. Γιαννόπουλος. Οοοχι, η ιδιότητά του ως υπουργού Δικαιοσύνης δεν τον εμπόδισε στο ελάχιστο να βγει και να προεξοφλήσει δικαστική απόφαση και, μάλιστα, απο τηλεόρασης! Αν -λέει- δεν τον δικαιώσει το δικαστήριο, τότε θα πρόκειται, περί δικαστικής πλάνης!

Ναι, βέβαια, τόσο σίγουρος είναι...

Μα νομίζει, αλήθεια και στα σοβαρά, ότι μπορεί μια δικαστική απόφαση να του δόσει αντιστασιακές περγαμηνές; 'Η, μήπως, δεν είναι δικός του και ο χαρακτηρισμός «ντοβλέτι»..;

Μια 18χρονη κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλού πέθανε προχθές, απο χρήση ναρκωτικών, ενώ δυο ακόμη συγκρατούμενές της, βρίσκονται σε κώμα, για την ίδια αιτία. Τραγικό περιστατικό, που αποδείχνει, για πολλοστή φορά, πως η λαθραία εισαγωγή ναρκωτικών στα... σωφρωνιστικά καταστήματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Αραγε, έχει καμμιά ιδέα, για την ανιμετώπιση της κατάστασης αυτής ο υπουργός Δικαιοσύνης ή δεν έχει προλάβει να το σκεφθεί, με το μεγάλο φόρτο των μηνύσεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων, που έχει;

Περί... διαχείρισης

Οσοι μέχρι σήμερα πιστεύατε, ότι τα τεράστια ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων οφείλονται, πρώτα και κύρια, στην επί δεκαετίες ληστρική εκμετάλευσή τους απο τον «συνεταιρισμό» κυβερνήσεων-μεγαλοτραπεζιτών και την ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών, κάνετε λάθος. Βέβαια... Ορίστε τι δήλωσε σχετικά ο κ. Μ. Νεκτάριος στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς»: «Η άγνοια θεμάτων διαχειρισης απο τους παλιότερους διοικητές, που διορίζονταν βάσει πολιτικών κριτηρίων, οδήγησε τα ταμεία στα τεράστια ελλείμματα. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση.»

Βλέπετε... Απλά προβλήματα σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης ταλαιπωρούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι σήμερα. Τώρα, που ανέλαβε ο έμπειρος και γνώστης των θεμάτων αυτών, απο τη θητεία του στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα, θα πάνε όλα καλά...

Υ.Γ. Πάντως, η «ισχυρή πολιτική βούληση» κάθε άλλο παρά απαιτείται για να αντιμετωπισθούν απλά ζητήματα διαχειρισης. Γι' άλλα πράγματα, ασυγκρίτως σοβαρότερα, είναι αναγκαία. Κι αυτά, ακριβώς, προσπαθεί να «κρύψει» ο διοικητής του ΙΚΑ...

Βλεπουν... μακρια

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ και αυτο! Ο Σημίτης -ειπαν- κανει πλέον... μεγάλα σχέδια για τον εαυτο του. Συζητά το ενδεχόμενο να εξαντλησει την τετραετία, προκειμένου να ειναι -εάν κερδισει τις εκλογες- ο πρωθυπουργος που θα οργανώσει την Ολυμπιαδα του 2004 και στην συνέχεια να βάλει υποψηφιοτητα για προεδρος της Δημοκρατίας!

Τοσο πολυ... μακροπροθεσμη πολιτική σκέψη λοιπον απεκτησαν οι εκσυγχρονιστές! Οι ανθρωποι βλεπουν... δεκαετίες μπροστά κι εμεις είμαστε μαλλον αρκετα πισω σε σχέση με τέτοια μεγαλεπήβολα πολιτικά οράματα!

Βέβαια, τα παραπάνω, μπορεί να είναι απλώς και μόνο φήμες.

Εδώ, που τα λέμε, για να κάνει κάποιος σχέδια με τόσο μακρόχρονη προοπτική, πρέπει να έχει πλήρως εξασφαλισμένη τη λαϊκή ψήφο, για να βγαίνει πρώτο -τουλάχιστον- κόμμα και με τη βοήθεια κάποιου καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, να παίρνει την πλειοψηφία της βουλής.

Απ' ότι έχουμε καταλάβει, πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί δεδομένη τη λαϊκή ψήφο, ούτε καν μέχρι το Σεπτέμβρη. Πρόωρες εκλογές προτείνουν -λένε τα σχετικά ρεπορτάζ- όλοι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτους και καλύτερους αυτούς των οικονομικών υπουργείων.

Κάτι ξέρουν αυτοί...

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, παντως το παρασκηνιο που μαθαίνουμε ειναι αν μη τι αλλο ενδιαφερον. Συναντησεις Καραμανλή με Μητσοτάκη στο σπιτι του Μολυβιατη, ενδιαμεση η Μπακογιαννη, παρέμβαση του επίτιμου για να αποσοβηθεί «ανταρσία» στη Κρήτη και αλλα τέτοια...

Τελικά, το να εισαι αρχηγος σε αυτο το κομμα δεν ειναι και... οτι καλυτερο μπορεί να σου τύχει! Κατι οι γνωστοι «βαρώνοι» της Ρηγγιλης, κάτι ο επιτιμος που εδειξε τελος παντων για μια ακομα φορα αυτές τις μερες οτι δεν συγχωρεί, κατι οι ακρο-δεξιοι που γκρινιάζουν...

Μαλλον μοιάζει με ανέκδοτο της σειράς ο Πυργος της Βαβελ μπροστα σε αυτή την κατασταση. Βεβαιως μην νομιζετε οτι στο ΠΑΣΟΚ η οποια συνοχή που φαίνεται να εμφανιζει ειναι αληθινη. Απλα οι περιστασεις δεν βοηθουν τις... αιρετικες τασεις τωρα τελευταια.

Το υπόβαθρο και οι σχετικές διαθέσεις, πάντως, υπάρχουν. Χαρακτηριστικά ήταν όσα έλεγε, προχθές, γνωστός «διαφωνών», εκτιμώντας την ετοιμότητα του Κ. Σημίτη, να απαντήσει στον «ελιγμό» του Κ. Καραμανλή: Τελικά, ο πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που ξαφνιάσθηκε τόσο πολύ, που ψεύδιζε κι έκανε αλλεπάλληλα σαρδάμ...

Aπό το χτεσινό «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Τα «κάλαντα»

Κάλαντα

ψάλλει κι ο λαός,

αλλά τον σφιγγ'

η «ζώνη»

κι απ' το πολύ

το σφίξιμο

δε βγαίνουνε

οι τόνοι

και φουρκισμένος

τους ταγούς

εφτά φορές

μουντζώνει!

Κάλαντα

ψάλει κι ο λαός,

μ' απ' την πολύ

την «κούρα»

το «ντο» του βγαίνει

άψυχο,

το «μι»

όλο λιγούρα

και φουρκισμένος

βλαστημά

του τόπου

τη σαβούρα!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ