ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλειρηνικό κίνημα
Στην πρώτη γραμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Η δράση του το 1999 αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Τα Βαλκάνια για μια ακόμη φορά μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα. Το 1999 αποτέλεσε για τη Βαλκανική Χερσόνησο μια χρονιά, στην οποία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια φασιστική επίθεση που μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω. Στην επέμβαση του ναζισμού στην ίδια περιοχή.

Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ήταν το αποκορύφωμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. Λίγους μήνες πριν είχε προηγηθεί το ανθρωποκυνηγητό του Οτσαλάν. Πράκτορες, κυβερνήσεις, ο αμερικάνικος παράγοντας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, συνηγορούν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης καταλήγει στη σύλληψη του ηγέτη των Κούδρων ανταρτών του ΡΚΚ και την παράδοσή του στους διώκτες του.

Ο ελληνικός λαός αντιδρά με μοναδικό τρόπο και τεράστια συλλαλητήρια διοργανώνονται σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, από κοινού και μαζί τους σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας καταδικάζουν την κυβερνητική στάση στο θέμα Οτσαλάν. Η πράξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αμαυρώνει την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Δεν έχουν προλάβει να κοπάσουν οι αντιδράσεις από την πολύκροτη υπόθεση του Κούρδου ηγέτη και τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα στήνουν έντεχνα το πολιτικό παρασκήνιο στο Κοσσυφοπέδιο, στη συνέχεια, με πρόσχημα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... βομβαρδίζουν ανελέητα επί 78 μέρες ολόκληρη της Γιουγκοσλαβία. Σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν οικονομικά τη γειτονική χώρα και μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε πύρινη κόλαση. Το 1999, το ΝΑΤΟ «γιορτάζει» τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Τα γενέθλιά του έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρόλο του στην παγκόσμια κοινότητα. Εδώ και 50 χρόνια αιματοκυλά του λαούς...

Ο ελληνικός λαός δίνει άμεσα την απάντηση. Το 98% των Ελλήνων καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Τεράστια αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια στους δρόμους της πρωτεύουσας και όλων των μεγάλων αστικών κέντρων, στέλνουν το μήνυμα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός». Οι εικόνες από τις μεγάλες σε παλμό και όγκο κινητοποιήσεις, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Το λαϊκό κίνημα, όμως, δε σταματά εκεί. Με μπροστάρηδες τη νέα γενιά, αλλά και την εργατική τάξη της χώρας, προχωράει σε αποκλεισμούς λιμανιών και ΝΑΤΟικών βάσεων. Στη θεσσαλονίκη ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τις φάλαγγες των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που κατευθύνονται στα Σκόπια. Ανθρωποι κάθε ηλικίας βάζουν το κορμί τους ασπίδα μπροστά στις πύλες του λιμανιού της συμπρωτεύουσας. Οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, κάτω από τις κυβερνητικές εντολές, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, χτυπούν το λαϊκό κίνημα. Η χρήση δακρυγόνων και οι επιθέσεις των «κρανοφόρων» μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη. Σε κάθε κινητοποίηση, οι διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ.

Το Μάη, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με αφορμή τη μαραθώνια πορεία ειρήνης διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που κορυφώνονται στις 9 του μήνα με τη συμμετοχή του κόσμου σε μια από τις μεγαλύτερες μαραθώνιες πορείες των τελευταίων χρόνων. Ακολουθεί το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στο οποίο γίνεται απολογισμός της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος και καθορίζεται η παραπέρα πορεία του.

Οι μήνες του Φθινοπώρου ήταν ιδιαίτερα θερμοί... με το λαϊκό κίνημα να εναντιώνεται στα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων». Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η δίκη και η καταδίκη του σφαγέα των Βαλκανίων Μπιλ Κλίντον και το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο υποδοχής του «πλανητάρχη» στο Σύνταγμα. Ο δυναμισμός και η συμμετοχή του κόσμου τρομοκρατεί τους κυβερνώντες και με προβοκατόρικους μηχανισμούς δημιουργούν μεγάλα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου κλείνει με τη συμφωνία του Ελσίνκι. Μια συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αποφασίζεται η δημιουργία ενός σώματος 50.000 στρατιωτών, που θα παίρνει διαταγές από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα επεμβαίνει όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για την Ενωμένη Ευρώπη...

ΝΑΤΟικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία
Ενα έγκλημα διαρκείας και η λαϊκή αντίσταση

Η εικοστή τέταρτη μέρα του Μάρτη γίνεται η απαρχή ενός νέου εγκλήματος της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης με μοχλό το ΝΑΤΟ κατά της ειρήνης. Αμερικάνικα πλοία και αεροπλάνα με τη συνδρομή και των άλλων «συμμάχων» τους, δολοφόνων, βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία για να την υποχρεώσουν να δεχτεί ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο, με πρόσχημα την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αλβανόφωνης μειονότητας... Ουσιαστικός όμως σκοπός τους, ο περαιτέρω διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία ενός ακόμα αμερικανικού προτεκτοράτου μετά τη Βοσνία και τη FYROM.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας σιωπά! Η επίθεση γίνεται όχι μόνο χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά από τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη με επικεφαλής μια υπερδύναμη που δεν έχει καν υπογράψει την Παγκόσμια Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα!! Ενα κράτος που έχει εισβάλει σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχει επιβάλει αποκλεισμό στην Κούβα από το 1963, στο ΙΡΑΚ από το 1991, που έχει βομβαρδίσει με πυρηνικά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι... Ενα κράτος που έχει κάψει το Βιετνάμ, που έχει βομβαρδίσει τη Λιβύη, που τρομοκρατεί τους λαούς όλου του κόσμου, που εγκληματεί χωρίς κανένα φραγμό...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμα φόρα εγκλωβίζει την πατρίδα και το λαό της στην «τανάλια» του ΝΑΤΟ. Παρέχει κάθε κάθε είδους διευκολύνσεις για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας μας και την προώθησή τους στην πρώην ΠΓΔΜ για να χτυπήσουν το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, αντιδρά άμεσα. Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στον ελληνικό λαό και στις επιτροπές ειρήνης για να κατεβούν στους δρόμους και να διαδηλώσουν, ενάντια στην εγκληματική νέα τάξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η ανταπόκριση του ελληνικού λαού θα είναι μοναδική. Οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, θα «ταρακουνήσουν» τους μακελάρηδες των Βαλκανίων και θα ξεμπροστιάσουν τους υποταγμένους κυβερνώντες...

Μέρες δράσης του λαού

Τα πρώτα σημάδια της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία έχουν πλέον αρχίζει να είναι ορατά. Η Θεσσαλονίκη προβλέπεται να γίνει στρατηγείο Διοικητική Μέριμνας στα νώτα της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης. Η εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ είναι φανερή. Το λαϊκό κίνημα ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα στο Μάρτη, διοργανώνονται μια σειρά από δυναμικές κινητοποιήσεις.

Την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου η ΕΕΔΥΕ συνδιοργανώνει με το Συντονιστικό Σωματείο της Αθήνας μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος και ακολουθεί πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Παράλληλα, μεγάλες αντιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας. Ενώ ψηφίσματα από πολλούς μαζικούς φορείς καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Στις 25 Μάρτη, μέρα του γιορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, ο ελληνικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που εισβάλλει στα Βαλκάνια. Οι επιτροπές ειρήνης πρωτοστατούν και δίνουν αγωνιστικό προσανατολισμό στο γιορτασμό της εθνικής επετείου. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μεγάλη φιλειρηνική πορεία, που καταλήγει έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μέσα σ' αυτό, έχουν στρατοπεδεύσει οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με στρατιωτικό υλικό, που θα χρησιμοποιηθεί για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία... Μπροστά στο λιμάνι οι Ελληνες αστυνομικοί, κάτω από τις κυβερνητικές εντολές, μετατρέπονται σε άγρυπνους φρουρούς!

Ο λαός της χώρας κάθε μέρα που περνά εναντιώνεται και πιο μαζικά στην ιμπεριαλιστική κυβέρνηση, αλλά και στην κυβέρνηση που συμμετέχει συνειδητά και πειθήνια, στο έγκλημα της Νέας Τάξης. Στις 26 Μάρτη η Αθήνα, γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες αντιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίζεται από τον παλμό του ελληνικού λαού. Οι πολιτικές νεολαίες της Αθήνας διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετέχει και η ΕΕΔΥΕ, ενώ το ίδιο γίνεται και στον Πειραιά και αλλού. Το μεγάλο συλλαλητήριο, θα χτυπηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ, θα κάνουν μαζική χρήση δακρυγόνων και χημικών. Η πορεία δέχτηκε δυο χτυπήματα ένα έξω από τη βρετανική πρεσβεία και το δεύτερο έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η διαταγή για το χτύπημα γίνεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας... Δυο μέρες αργότερα, η βάση του Ακτιου -που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ΝΑΤΟικοί- και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, βρίσκονται σε ανθρώπινο κλοιό.

Στην πρώτη γραμμή

Την ίδια ώρα που ο γιουγκοσλαβικός λαός, στέκεται ολόκληρες νύχτες πάνω σε γέφυρες και προκαλεί τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ να χτυπήσουν... ο λαός μας συγκεντρώνεται έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη στις 30 του Μάρτη, είναι πρωτόγνωρο. Πλήθος λαού γεμίζει τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των δολοφόνων... «Η αγρύπνια ειρήνης», όπως ονομάστηκε ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες. Δίπλα στους Ελληνες, στάθηκαν και πολλοί Σέρβοι, που ζουν στην πατρίδα μας. Συντροφιά στους διαδηλωτές κράτησαν μουσικοί και πλήθος από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Παλλαϊκό συλλαλητήριο, συναυλία και πορεία διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε και στις 4 του Απρίλη η ΕΕΔΥΕ, συνεχίζοντας, με τον τρόπο αυτό τις καθημερινές διαδηλώσεις καταδίκης εναντίον των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται για δωδέκατη μέρα στη γειτονική χώρα. Για ακόμη μια φορά η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Για μια ακόμα φορά οι καλλιτέχνες θα βρεθούν έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία για να τραγουδήσουν μαζί με τον κόσμο. Για να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στον γιουγκοσλαβικό λαό.

Η έβδομη μέρα του Απρίλη βρίσκει την πρεσβεία του σκότους ζωσμένη από χιλιάδες αναμμένους πυρσούς. Ενα ακόμα «φράγμα» στα δολοφονικά ΝΑΤΟικά σχέδια έστησαν χιλιάδες διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών. Οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΕΑΝ, Ν. ΔΗΚΚΙ, Ν. Ανοιξης, Ν. ΕΔΗΚ και Ν. ΑΚΟΑ, κάλεσαν τους νέους ανθρώπους σε λαμπαδηφορίες ειρήνης και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Εκτός από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Πάτρα, ο Πύργος, η Καλαμάτα, τα Γιάννενα και η Κομοτηνή συγκλονίζονται από τα μαχητικά συλλαλητήρια του νεολαίων.

Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία μαίνονται, καθημερινά άνθρωποι αφήνουν την τελευταία τους πνοή, εξαιτίας ενός «λάθους» των έξυπνων βομβών... Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να καταδικάζει το φασισμό του ΝΑΤΟ. Στις 15 Απριλίου, νέα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες λαού γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Την ίδια μέρα η λαϊκή αποφασιστικότητα σταμάτησε ΝΑΤΟική αυτοκινητοπομπή Γάλλων στρατιωτών στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Κυριακή 18 Απρίλη, περικυκλώνεται η βάση του Αραξου.

Στις 22 του Απρίλη 150 εκπρόσωποι δήμων, Εργατικών και Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ και άλλων κοινωνικών φορέων, αναχωρούν για τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να συμμετέχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες... Τις αλυσίδες που δημιουργεί ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, προστατεύοντας τους πιθανούς στόχους του ΝΑΤΟ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, νέο αντιπολεμικό μήνυμα ξανάστειλε ο λαός και η νεολαία της Αθήνας με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ένστολων στρατιωτών! Εξ άλλου σε αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τις 29 του Απρίλη μέχρι το βράδυ της Πρωτομαγιάς, προχώρησαν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης.

Φράζουν λιμάνια και δρόμους

Το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης, γιορτάστηκε από την 1η του Μάη και κορυφώθηκε στις 9 του μήνα. Ολες οι εκδηλώσεις που έγιναν ήταν εκδηλώσεις καταδίκης στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που συνεχίζονταν. Μέσα στο μήνα Μάη οι κινητοποιήσεις ήταν στην καθημερινή διάταξη. Οσες σελίδες και αν γραφτούν. Οσο μελάνι και αν χυθεί κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει το μεγαλείο του φιλειρηνικού κινήματος όλο αυτό το διάστημα.

Μια μικρή αναφορά θα κάνουμε στο διήμερο 27-28 Μάη, όπου εκατοντάδες ορκισμένοι πλέον αντιιμπεριαλιστές, σφράγισαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάποιοι άλλοι μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα απέκλειαν τη βάση του Αραξου. Συγκεκριμένα στις 27 του Μάη ο λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας, διαδήλωσε έξω από την αεροπορική βάση του Αραξου, που πλέον συμμετείχε ενεργά στους βομβαρδισμούς της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη για πάνω από 20 ώρες μεγάλη ιταλική φάλαγγα παρέμενε ανίκανη να κινηθεί, μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ειρήνης που έφραζαν το δρόμο. Τα ΜΑΤ, για ακόμα μια φορά, έδωσαν τη λύση... Την επόμενη μέρα η πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, χτίζεται από τους οικοδόμους της πόλης με τσιμεντόλιθους!

Παρασκευή 4 του Ιούνη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πάλι σε ανθρώπινο κλοιό. Οι ελληνικές σημαίες ανεμίζουν περήφανα. Η πύλη 11... υποχωρεί και ο κόσμος μπαίνει μέσα στο λιμάνι. Μπλόκα στήνονται παντού για να αποτραπεί η έξοδος των φονιάδων. Το αγγλικό πλοίο «Σι Σεντόζα» θα προσπαθήσει να δέσει για να ξεφορτώσει πολεμικό υλικό. Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αυτό δεν έγινε ποτέ... Η Αστυνομία πάλι αναλαμβάνει έργο. Στις 10 Ιούνη οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν. Ο πόλεμος θα τελειώσει. Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς το Κόσσοβο, περνώντας μέσα από τη χώρα μας.

Στις μέρες που θα ακολουθήσουν, το μέτωπο... θα μεταφερθεί στο Λιτόχωρο. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν 2.500 πεζοναύτες αρμενίζουν για μέρες ανοιχτά της Χαλκιδικής. Οι αγωνιστές της ειρήνης δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν του ΝΑΤΟικούς εισβολείς μ' ένα ανθρώπινο αντιπολεμικό φράγμα. Στις 22 Ιούνη νέο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, πήρε «σάρκα και οστά» στην πλατεία Κάνιγγος. Η 22η του Ιούνη γίνεται μέρα δράσης κατά του πολέμου. Ο Ιούλιος θα είναι ένας μήνας που το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα δώσει καινούριες μάχες. Νέους αποκλεισμούς λιμανιών και βάσεων. Νέες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Οι 78 μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αποτέλεσαν για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας, μια μακρά περίοδο αγωνιστικών και δυναμικών κινητοποιήσεων. Ηταν ένας αγώνας που είναι δύσκολο να χωρέσει μέσα σ' ένα αφιέρωμα μερικών γραμμών. Η καθημερινή μάχη του λαού μας όλον αυτόν τον καιρό, μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε την πατριωτική στάση των στρατευμένων παιδιών του λαού και ιδιαίτερα μελών του πληρώματος του «Θεμιστοκλής», που πήγαν με το πολεμικό πλοίο στον πόλεμο παρά τη θέλησή τους, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας, γιατί δεν ανέχονταν τη χρησιμοποίησή τους ενάντια στο γιουγκοσλάβικο λαό, τηρώντας τον όρκο που έδωσαν την υπεράσπιση της πατρίδας. Μια καινούρια σελίδα για το φιλειρηνικό κίνημα άνοιξε. Ο ελληνικός λαός απέδειξε μέσα από τους αγώνες τους ότι η ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι εφικτή...

Υπόθεση Οτσαλάν
Ο λαός ξεσκεπάζει τα βρώμικα παιχνίδια

Μέσα Φλεβάρη ξεσπάει η υπόθεση Οτσαλάν. Στις 14 του μήνα συλλαμβάνεται ο Κούρδος ηγέτης στην Κένυα, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σημίτη τα δίνει όλα για την εξυπηρέτηση των ΑμερικαΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή.

Στις 16 του Φλεβάρη χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Το μαχητικό συλλαλητήριο μετατράπηκε εκείνη τη μέρα, ταυτόχρονα, σε μια έμπρακτη αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και σε καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχουν περάσει ούτε πέντε μέρες από τη σύλληψη του Οτσαλάν και η Αθήνα γνωρίζει ένα τεράστιο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς τον Κουρδικό λαό. Χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στο κάλεσμα όλων των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας. Χιλιάδες άνθρωποι υψώνουν βροντερή φωνή αλληλεγγύης και πορεύονται μαζί με Κούρδους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Το κύμα αλληλεγγύης, μέρα με τη μέρα, διογκώνεται. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης στις 19 Φλεβάρη συγκαλούν σύσκεψη με τη συμμετοχή μαζικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη σύσκεψη αποφασίζεται η διοργάνωση συλλαλητηρίου για την Πέμπτη 25 Φλεβάρη. Παράλληλα, σε πολλές πόλεις της χώρας γίνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Κουρδικό λαό. Εκείνη τη μέρα το κέντρο της Αθήνας σείστηκε. Η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στα προπύλαια και η συναυλία με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών, τραγουδιστών, ηθοποιών, συνθετών και λογοτεχνών, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Μετά το τέλος της συναυλίας ακολούθησε μαχητική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η πρώτη μέρα του Μάρτη, θα βρει την πλατεία Συντάγματος «πλημμυρισμένη» από δεκάδες χιλιάδες λαού. Η προπαγάνδα ορισμένων ΜΜΕ, οι δηλώσεις του ... Μίκη, τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκουν αντιμέτωπη τη λαοθάλασσα. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στο μεγαλειώδες μουσικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν γνωστοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι της πατρίδα μας. Ο λαός της Αθήνας, θα διατρανώσει με έναν μοναδικό τρόπο την αλληλεγγύη προς τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη βραδιά τα λόγια του Κούρδου μετανάστη, που με σπαστά ελληνικά φωνάζει μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους: «Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των καταπιεσμένων λαών της γης». Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις χιλιάδες του κόσμου, να ενώνουν τις φωνές τους και μαζί με τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στην κεντρική εξέδρα να τραγουδούν, τους στίχους από το τραγούδι του Μ. Λοϊζου «ακορντεόν» και να καταλήγουν με τα λόγια: «Δε θα περάσει ο φασισμός...».

Στις μέρες που μεσολαβούν οι φωνές διαμαρτυρίας και οι καταγγελίες πληθαίνουν. Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φοιτητές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε ενεργό και δημοκρατικό κομμάτι αυτού του τόπου, μέσα από ψηφίσματα και ανακοινώσεις, απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Αμπ. Οτσαλάν και την οριστική λύση του κουρδικού προβλήματος. Ολο αυτό το μήνα σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας οι κινητοποιήσεις, οι πικετοφορίες αλλά και οι συσκέψεις εντείνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού απομονώνει τους υποτελείς κυβερνώντες.

Η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη. Στις 8 του Μάρτη, χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές και υπερασπιστές της φιλίας των λαών, παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, παίρνουν μέρος στη μεγάλη συναυλία, στην πλατεία Αριστοτέλους, καταδικάζοντας την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και τους κάθε λογής εκφραστές. Συνάμα διαδηλώνουν την αλληλεγγύη για ακόμη μια φορά στον αγώνα του κουρδικού λαού.

Στις μέρες που ακολουθούν η υπόθεση Οτσαλάν και η παράδοση του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική κυβέρνηση μπαίνουν μέσα στα γραφεία των εισαγγελέων. Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους τη «ρετσινιά»... Ο ελληνικός λαός, πλέον γνωρίζει και έχει καταδικάσει τις κυβερνητικές επιλογές. Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, από τη μέρα της σύλληψης του Οτσαλαν, έρχονται σιγά - σιγά να προστεθούν και τα «μαύρα» σύννεφα του πολέμου. Η χώρα μας μετατρέπεται σε καθημερινή βάση όλο και περισσότερο σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Το λαϊκό κίνημα βγαίνει και πάλι στους δρόμους. Οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία θα συγκλονίσουν για δεύτερη φορά τον τόπο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ