ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξηλώνουν το Τμήμα Μενιδίου

Τουλάχιστον δεκατέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για πολλά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα

Το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου διεκδικεί τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης αστυνομικής υπηρεσίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες για τις συσσωρευμένες δόσεις διαφθοράς που εντοπίστηκαν στο Τμήμα αυτό από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Τουλάχιστον δεκατέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι εφτά είναι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί, κατηγορούνται για πολλά ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα ενός μεγαλύτερου αριθμού αστυνομικών. Κατηγορίες προέκυψαν σε βάρος 29 αλλοδαπών γυναικών και 11 ιδιωτών, κυρίως ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και καταστημάτων.

Οι αστυνομικοί πουλούσαν «προστασία», έβγαζαν πλαστές άδειες εργασίας και παραμονής, κάλυπταν παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες και «εξειδικεύονταν» σε κάθε είδους βρωμοδουλιά. Συγκεκριμένα: Οπως προέκυψε από την έρευνα στα αρχεία του Τμήματος, αστυνομικοί του Γραφείου Ασφαλείας συνεργάζονταν με ιδιώτες και εξέδιδαν παράνομες άδειες εργασίας σε αλλοδαπές, αντί του ποσού των 50.000 - 100.000 δραχμών, ανάλογα με τη δυσκολία κάθε περίπτωσης. Οι ίδιοι αστυνομικοί παρείχαν προστασία σε καταστήματα με ηλεκτρονικά παιγνίδια, είτε διενεργώντας εικονικούς και προσυνεννοημένους ελέγχους, είτε βάζοντας τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τα μηχανήματα για να αποδείξουν ότι τα μαγαζιά ήταν «καθαρά». Ορισμένες φορές βεβαίωναν παραβάσεις καταμηνύοντας συνήθως υπαλλήλους ως δήθεν υπεύθυνους των καταστημάτων και συλλαμβάνοντας δυο τρεις από τις πολύ περισσότερες εκεί εργαζόμενες αλλοδαπές.

Αλλοι αστυνομικοί έβγαζαν αστυνομικές ταυτότητες σε παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και συνεργούσαν στην «ελληνοποίησή» τους. Σε συνεργασία με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων εξασφάλιζαν στη συνέχεια στα ίδια άτομα να εφοδιάζονται με πλαστές άδειες παραμονής και να εργάζονται στα κέντρα των μελών του κυκλώματος.

Ενας αστυνομικός διώκεται επειδή έπαιρνε εκβιαστικά 150.000 δρχ. το μήνα από ιδιώτη για προστασία καταστήματος με ηλεκτρονικά παιγνίδια, ενώ ένας άλλος έπαιρνε πέντε με δέκα χιλιάδες δραχμές από τους αλλοδαπούς την περίοδο της καταγραφής τους. Ο αστυνομικός υποσχόταν τη γρήγορη τακτοποίηση του φακέλου τους σε συνεργασία με έναν ιδιώτη που είχε ανοίξει γραφείο αιτήσεων απέναντι από το Τμήμα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις των αστυνομικών που αποσιώπησαν την απόδραση ενός κρατουμένου στις 18/10/99 με αποτέλεσμα να μην ελεγχθούν οι υπαίτιοι. Ενας άλλος αστυνομικός υπεξαίρεσε 140.000 δρχ. από κρατούμενο ο οποίος του τα είχε δώσει για φύλαξη. Οταν καταγγέλθηκε το περιστατικό από τον κρατούμενο στους προϊσταμένους του δράστη, αυτοί τον απέτρεψαν από το να υποβάλει έγκληση, συγκαλύπτοντας έτσι τον αστυνομικό.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Ακολουθεί τη δικαστική οδό

Τη δικαστική οδό ακολουθεί πλέον η υπόθεση της σύλληψης του Αβραάμ Λεσπέρογλου, καθώς αναμένεται να προσδιοριστούν οι δίκες για τα αδικήματα που τον βαραίνουν. Ωστόσο τα σενάρια και οι πληροφορίες από τα ΜΜΕ δίνουν και παίρνουν.

Ορισμένες από τις πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ μέσω των ρεπορτάζ, τον φέρουν σαν «κουρασμένο παλικάρι» που θέλει να... αράξει, άλλες μιλούν για ατζέντες με τηλέφωνα, των οποίων πρέπει η αστυνομικοί να «σπάσουν» τους κωδικούς και άλλες για πενιχρά αποτελέσματα από το ξεψάχνισμα της ηλεκτρονικής ατζέντας. Υπάρχουν και αυτές που τον θέλουν αρχιτρομοκράτη και εκτελεστή σε ενέργειες της «ΕΟ 17Ν».

Επίσης φαίνεται ότι η επιστολή την οποία φέρεται να είχε στείλει στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» το 1997, με την οποία αθώωνε τον Γ. Μπαλάφα που δικαζόταν τότε για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη, είναι πλαστή. Ο ίδιος αρνείται τη σύνταξή της, ενώ φαίνεται ότι η υπογραφή του δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή που έφερε η επιστολή.

Πάντως ο συνήγορός του, Σπ. Φυτράκης, έχει δηλώσει ότι ο Α. Λεσπέρογλου «αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί ότι είναι πολιτικός κρατούμενος». Επίσης ότι «για όσα δεδομένα γνωρίζω οι αποδείξεις είναι ισχνές για να στηριχτεί κατηγορία. Πρέπει να γίνει η δίκη του συγκεκριμένου προσώπου με βάση τους κανόνες και να τύχει μιας δίκαιης δίκης».

Με δηλώσεις του εξάλλου ο Γ. Μπαλάφας τονίζει ότι δε γνωρίζει τον Α. Λεσπέρογλου (σσ την ιδία δήλωση έχει κάνει και ο Λεσπέρογλου για τον Μπαλάφα), ενώ θεωρεί ότι η σύλληψη αυτή έγινε για να ασκηθούν πιέσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ελληνική Αστυνομία
Ειδικοί φρουροί στους στόχους

Οι θεωρούμενοι «στόχοι τρομοκρατικών οργανώσεων» θα φρουρούνται από ειδικό σώμα

Στις 10 του Γενάρη, θα αρχίσει η λειτουργία της ειδικής υπηρεσίας για τη φρούρηση των προσώπων και των κτιριακών εγκαταστάσεων, που χαρακτηρίζονται «στόχοι τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αποφασίστηκε να γίνει επανεξέταση του αριθμού των στόχων, που φρουρούνται σήμερα από την αστυνομία, ώστε να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των 2.500 αστυνομικών, που ασχολείται σήμερα με αυτό το αντικείμενο και να ενισχυθεί ο τομέας της γενικής αστυνόμευσης. Στους περισσότερους στόχους, θα τοποθετηθούν οι 971 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι θα είναι οπλισμένοι με αυτόματο όπλο και θα είναι ενδεδυμένοι με ειδικές στολές, αλλά, όπως εκτιμάται, η αστυνομία θα εξακολουθήσει να φρουρεί ορισμένες κατηγορίες στόχων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι η δημιουργία της νέας υπηρεσίας αποσκοπεί στην εξοικονόμηση αστυνομικής δύναμης για την ενίσχυση του θεσμού των πεζών περιπολιών. Για το σκοπό αυτό, θα ιδρυθούν σε κάθε αστυνομικό τμήμα γραφεία περιπολιών, στα οποία θα αποσπαστεί συγκεκριμένος αριθμός αστυνομικών, ώστε να μη διατίθενται αυτοί σε άλλα καθήκοντα. Από την 1/1/2000, η αστυνομία αποδεσμεύεται εξάλλου από τους ελέγχους στα καταστήματα με ηλεκτρονικά παιγνίδια (το αντικείμενο αυτό είναι πλέον αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ και της δημοτικής αστυνομίας), όσο και από τους αγορανομικούς ελέγχους, αφού αρχίζει η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συμμορία ανηλίκων

Με τις κατηγορίες της ληστείας και της σύστασης συμμορίας παραπέμφθηκαν χτες στον εισαγγελέα οκτώ ανήλικοι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, που είναι ηλικίας 15-16 χρόνων, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα επιτέθηκαν σε δυο ανήλικους 15 και 13 χρόνων στη συμβολή των οδών Μ. Βόδα και Διδύμου στην Αθήνα και με τη βία τούς πήραν δυο χιλιάδες δραχμές, ένα δερμάτινο περιλαίμιο κι ένα καπέλο.

Δυο από τους δράστες, ο Αλβανός Λ.Σ., 15 χρόνων και ο Ελληνας Κ.Μ., 15 χρόνων πιάστηκαν την ίδια μέρα από αστυνομικούς. Οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και στη συνέχεια στην Ασφάλεια Αττικής, όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασης παραδεχτήκανε την πράξη τους και κατονόμασαν τους συνεργούς τους. Από αυτούς οι τέσσερις ήταν Αλβανοί και οι δυο Ελληνες. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα. Οι δράστες στο παρελθόν έχουν απασχολήσει το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας, λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς.

Επίσης, χτες μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους της Ασφάλειας σε καφενεία-μπαρμπουτιέρες της Αθήνας (Κολωνός), του Ελληνικού και του Κορυδαλλού, πιάστηκαν 34 άτομα για παράβαση της νομοθεσίας, που αφορά τα τυχερά παίγνια και κατασχέθηκαν έξι εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ