ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
Απαράδεκτη συμπεριφορά Γιαννόπουλου

Δήλωση του Β. Δημόπουλου μέλους του ΔΣ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας 

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις διαμαρτυρίας που ακούστηκαν, χτες το μεσημέρι, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, σχετικά με τη γενικότερη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλου, αλλά και τους όρους διεξαγωγής της δίκης με τον Θ. Κατριβάνο. Αφορμή για τη συζήτηση στο ΔΣ, αποτέλεσε η επιστολή του Λεων. Αυδή, στην οποία γινόταν αναφορά τόσο για τους όρους διεξαγωγής της δίκης, όσο και για τη μήνυση κατά του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Ο Λεων. Αυδής, στην επιστολή του προς τον ΔΣΑ, ζητά ο σύλλογος να ευαισθητοποιηθεί και να πάρει θέση καθώς: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης, πολιτικός προϊστάμενος των δικαστών, είναι διάδικος (πολιτικός ενάγων) σε μια δίκη κρίσιμη για την ηθική και πολιτική του υπόσταση, χωρίς να θεωρήσει αναγκαίο να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού πριν από τη δίκη, ώστε να εξασφαλιστούν τα εξωτερικά στοιχεία της ισότητας των διαδίκων. Το φαινόμενο του υπουργού Δικαιοσύνης - διαδίκου πρόκειται να επαναληφθεί, αφού ο υπουργός κατέθεσε ήδη μήνυση (με πολιτική αγωγή για την επιδίκαση 500 εκατ. δραχμών) κατά της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", με αιτιάσεις για τον τρόπο κάλυψης της δίκης κατά του Θ. Κατριβάνου, απείλησε δε με μηνύσεις και άλλα πρόσωπα».

Ο Λεων. Αυδής επισημαίνει, επίσης, ότι «ο υπουργός εμφανίζεται στα ΜΜΕ και κάνει δηλώσεις για το αντικείμενο της δίκης, χαρακτηρίζοντας εκ προοιμίου "πεπλανημένη" τυχόν δυσμενή γι' αυτόν απόφαση, πράγμα που δε συμβιβάζεται με τη δικηγορική δεοντολογία».

Οι αντιδράσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, φαίνεται όμως ότι δε βρήκαν ανταπόκριση και στον πρόεδρο του συλλόγου Αν. Ρουπακιώτη, ο οποίος δεν έστρεξε στη λήψη σχετικής απόφασης καταδίκης των ενεργειών του υπουργού. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά, δεν επέτρεψε στους συμβούλους του ΔΣ να βγάλουν μια απόφαση, τόσο για τη στάση του Ευάγ. Γιαννόπουλου στη συγκεκριμένη δίκη, όσο και για τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», Θέλοντας να διατηρήσει έτσι, τις ισορροπίες τόσο με τον Ευάγ. Γιαννόπουλο όσο και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η στάση του προέδρου του ΔΣΑ και η προσπάθειά του να μη θέσει σε ψηφοφορία, μεταξύ των μελών του ΔΣ, ένα κείμενο που εκφράζει τις έντονες ανησυχίες, ενός μέλους του συλλόγου, για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αφήνει πολλά ερωτηματικά... Πάντως, ο Αν. Ρουπακιώτης άφησε να εννοηθεί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, ότι θα προχωρήσει σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις σχετικά με τη στάση του υπουργού, στη διάρκεια ανοιχτής ενημέρωσης, που θα γίνει στην έδρα του συλλόγου σχετικά με τις «τηλεδίκες».

Ο Βασίλης Δημόπουλος, σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ, με δήλωσή του στο «Ρ» τόνισε:

«Είναι απαράδεκτο το πρωτοφανές φαινόμενο υπουργός Δικαιοσύνης να εμφανίζεται και να παρίσταται ως διάδικος - δικηγόρος (πολιτικός ενάγων), σε μια δίκη για καθαρά προσωπικό του θέμα, που αφορά βέβαια την ηθική και πολιτική του υπόσταση. θα 'πρεπε να έχει παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης με την κατάθεση της σχετικής μήνυσης. Αφ' ενός για να μην υπάρχει ίχνος υπόνοιας επηρεασμού του έργου της Δικαιοσύνης, αφού είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των δικαστών και αφ' ετέρου για την "ισότητα των όπλων" των διαδίκων. Θα έπρεπε τουλάχιστον να το πράξει πριν την έναρξη της σχετική δίκης».

Και συνέχισε στη δήλωσή του ο Βασ. Δημόπουλος: «Δεν είναι σύνηθες ούτε "κολακευτικό" το φαινόμενο του υπουργού Δικαιοσύνης ως διαδίκου δικηγόρου. Εντελώς απαράδεκτη, είναι επίσης η παρουσία σχεδόν καθημερινά του διαδίκου και δικηγόρου υπουργού σε όλα τα ΜΜΕ, όπου κάνει δηλώσεις σχετικά με το αντικείμενο της δίκης καθυβρίζοντας, μάλιστα, μάρτυρες, διαδίκους - αντιδίκους, καθώς εφημερίδες και πολιτικές παρατάξεις και γενικά όποιον δε συμφωνεί με την "αυθεντία" ή τη θέλησή του». Εκεί όμως, τόνισε ο ίδιος, που ξεπέρασε κυριολεκτικά τα εσκαμμένα είναι όταν, δημόσια, εκμεταλλευόμενος και χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης χαρακτήρισε προκαταβολικά πεπλανημένη, τυχόν δυσμενή γι' αυτόν απόφαση.

Συγχρόνως, ο Βασ. Δημόπουλος επισήμανε: «Βέβαια δεν ήταν δυνατόν να μην προχωρήσει και σε μήνυση κατά της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, που έκανε, απλά, αντικειμενικό ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας τα όσα συμβαίνουν κατά τη διεξαγωγή της παραπάνω δίκης, τα οποία όμως δημοσιεύματα δεν ήσαν της "έγκρισης" ή έστω της αρεσκείας του "μάγιστρου" της δικαιοσύνης. Ενέργεια η οποία πολύ ορθά καταδικάστηκε από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ και από άλλους φορείς και παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου, ως στρεφόμενη ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος πληροφόρησης».


ΚΑΤΑΘΕΣΗ Β. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
«Εκανε αίτηση στο στρατό του Τσολάκογλου»!

Αποκαλυπτικά στοιχεία κατέθεσε χτες στο τριμελές Εφετείο Αθήνας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για την κατοχική  και μετακατοχική δράση του Γιαννόπουλου, αναφέροντας  πως δεν  ήταν στην Αντίσταση

Αποκαλυπτικός ως προς την κατοχική δράση ακριβώς και την εν γένει στάση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης στα χρόνια της Κατοχής ήταν χτες ο Βασίλης Κεδίκογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, στη δίκη Γιαννόπουλου, ο οποίος κατηγορεί τον Θ. Κατριβάνο για συκοφαντική δυσφήμιση. Η κατάθεση του μάρτυρα έγινε με συνεχείς διακοπές από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, η οποία προσπαθούσε να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις, που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Κεδίκογλου σε βάρος του Ε. Γιαννόπουλου.

Από την αρχή ακόμα της κατάθεσής του, ο Β. Κεδίκογλου τόνισε: «Αν ξέραμε κάποια πράγματα για τη διαγωγή και το χαρακτήρα του, δε θα τον είχαμε στο ΠΑΣΟΚ ή δε θα ήμουν εγώ στο ΠΑΣΟΚ. Αν τα γνώριζε αυτά ο Α Παπανδρέου δε θα τον έβαζε ποτέ και πουθενά!». Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Γιαννόπουλος «δε συμμετείχε σε καμιά μάχη του ΕΛΑΣ», «δεν υπάρχει πουθενά στα αρχεία της Εθνικής Αντίστασης το ψευδώνυμο Βαργιάννης(σ.σ. κάτι που επικαλείται σαν αντιστασιακό ψευδώνυμο ο Ε.Γ.), παρά δυο φορές ως τοποθεσία», ενώ «το 1948 τέθηκε σε οριστική απόλυση από το στρατό» και συνεπώς «του χορηγήθηκε παράνομα σύνταξη».

Ο μάρτυρας είπε ότι από το φάκελο του κ. Γιαννόπουλου «βρίσκουμε ότι είχε υπηρετήσει στο Η' Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά, στο ΥΠΕΘΑ και στο σανατόριο Μελισσίων και μόνο το 1947, όταν τον ρωτούν αν υπηρέτησε το κίνημα, απαντά στον ΕΛΑΣ για να γλιτώσει το τομάρι του. Εγώ - συνέχισε - ζήτησα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να του αφαιρεθεί η ιδιότητα του αντιστασιακού και ο αξιότιμος κ. Δροσογιάννης δεν είπε λέξη για να τον υπερασπιστεί. Το πρακτικό της αναγνώρισής του ως αντιστασιακού από το ΥΠΕΘΑ δεν έφερε τις υπογραφές της πλειοψηφίας της Επιτροπής, παρά μόνο του προέδρου και του γενικού γραμματέα. Αυτό και μόνο το καθιστά ανυπόστατο. Οχτώ τόμοι είναι τα επίσημα αρχεία της Αντίστασης και 16 του Εμφυλίου. Ψάξτε το λήμμα Βαργιάννης και θα δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Πήγε και έκανε αίτηση στο στρατό του Τσολάκογλου! Ανέλαβε τη βαριά υπηρεσία του ταγματασφαλίτη! Το λέει πανηγυρικά μέχρι και ο Τσοχατζόπουλος, με το έγγραφο που αναφέρει ότι μετά από δύο χρόνια ανεκατετάγη. Δεν είναι αντιστασιακός, γιατί συνεργάστηκε με τις κατοχικές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η βάση, αυτή είναι η τούρτα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κ. Νταϊλιάνας, ο οποίος υποστήριξε ότι παρόμοια αίτηση δεν υπέβαλε ο Ευάγ. Γιαννόπουλος, γιατί δε χρειαζόταν να υποβληθεί από τους μόνιμους αξιωματικούς. Ο κ. Κεδίκογλου τον αντέκρουσε, λέγοντας ότι «η αίτηση, κατά την εγκύκλιο, ήταν απαραίτητη» και ότι «ο κ. Γιαννόπουλος προσέβαλε την τιμή και την υπόληψη της ιδιότητας του αξιωματικού».

Εν συνεχεία, ο κ. Νταϊλιάνας ρώτησε τον κ. Κεδίκογλου για το βιβλίο «Εισφορά» του Σπ. Κωτσάκη, που αναφέρει τον Ευάγ. Γιαννόπουλο μεταξύ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ο μάρτυρας, αφού χαρακτήρισε τον συγγραφέα «πολύ καλό άνθρωπο με βαθιά κοινωνική συνείδηση», είπε πως «δεν είναι αυτός ο Γιαννόπουλος» που αναφέρει στο βιβλίο του και ότι έτσι τουλάχιστον έχει πληροφορηθεί από φίλους του κομμουνιστές.«Εγραψε - πρόσθεσε, αντιστρέφοντας την ερώτηση - ότι έλαβε μέρος σε καμιά μάχη, ότι παρέδωσε τα όπλα μετά τη Βάρκιζα; Δεν υπάρχει ένας αγωνιστής να πει ναι, έριξα μαζί του δυο χειροβομβίδες».

Κ. Νταϊλιάνας: «Ηρθε εδώ ο καπετάνιος του Συντάγματος Ν. Καρράς και είπε ότι ταγματάρχης του Τάγματος ήταν ο Γιαννόπουλος. Τον εγκατέστησε ο ίδιος».

Β. Κεδίκογλου: «Κανένας καπετάνιος δεν είχε αρμοδιότητα για στρατιωτικούς. Ποιος Καρράς τον διόρισε; Ο ΕΛΑΣ ήταν πολύ αυστηρός. Μιλάμε για στρατό οργανωμένο».

Κ. Νταϊλιάνας: «Ηταν το '46 - '50 στον κυβερνητικό στρατό και πολεμούσε τους αντάρτες»;

Β. Κεδίκογλου: «Το '46 τον πέταξε ο Μανέτας εκτός. Αφού έχει και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων προς το ΕΑΤ - ΕΣΑ. Κατουρημένες ποδιές καθάριζε, για να μπορέσει να ξαναπάει στο στρατό».

Κ. Νταϊλιάνας: «Δεν μπορείς να είσαι βουλευτής! Αυτοί καταστρέφουν το επίπεδο της Βουλής»!

Στην κατάθεση Καρρά επανήλθαν και οι άλλοι συνήγοροι του μηνυτή υπουργού, αλλά ο μάρτυρας επέμενε πως «αυτά που λέει ο Καρράς είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα αναφέρουν τα επίσημα κείμενα. Δεν είχε εξουσία κανένας Καρράς - πρόσθεσε - να τοποθετήσει διοικητή του Τάγματος. Δεν υπήρχε μονάδα με ταγματάρχη τον Γιαννόπουλο. Παράνομα από το '52 και μετά παίρνει σύνταξη, αφού είχε αποταχτεί από το στρατό. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδειχτεί η ιστορική αλήθεια, για να μην ξανακάνουμε υπουργούς τους γερμανοτσολιάδες».

Προδοτική πράξη

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπερνομάρχη, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «ελάχιστοι, καμιά τριανταριά, είχαν υπαχθεί στην κατηγορία του νόμου 709 του 1941 της κυβέρνησης Τσολάκογλου και είχαν προαχθεί (μεταταχθεί) όπως ο κ. Γιαννόπουλος». Διευκρίνισε, επίσης, ότι «όλες οι κατοχικές δυνάμεις (χωροφυλακή, τάγματα ασφαλείας κλπ.) υπάγονταν στον αρχηγό των Ες Ες Στρουκ» και γι' αυτό «ήταν μια προδοτική πράξη να προαχθεί κανείς με τον Ν. 709. Ο Γιαννόπουλος το θεωρούσε όμως τίτλο τιμής, εξ ου και η παράνομη σύνταξη. Ηταν συνεχής η συνεργασία του με τις κατοχικές δυνάμεις, με τον εχθρό. Μετά σου λέει θα πέσει λεπίδι και κάλυψε τις πλάτες του».

«Είναι ντροπή να λέει στις 10-10-46 στην πρώτη απολογία του στο ανακριτικό συμβούλιο ότι παρέμεινε στον ΕΛΑΣ παρά τη θέλησή του. Καθένας θα έλεγε ήμουν εκεί κι εκεί. Πήγε έπειτα στο Στράτο και τον αποχαρακτήρισε από αναρχικό. Τελικά έγινε δεκτή η γνωμάτευση του δευτεροβάθμιου συμβουλίου και τον απέλυσε οριστικά. Αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να πει ότι δε δέχεται την παράγραφο για τα τάγματα ασφαλείας. Με το Διάταγμα του 1985 δεν μπορούσε να ανακληθεί το Βασιλικό Διάταγμα του 1952, που τον είχε θέσει σε οριστική απόλυση».

Τ. Παππάς (συνήγορος υπεράσπισης): «Ηταν προνομιακή η μεταχείριση προαγωγής του»;

Β. Κεδίκογλου: «Ηταν πρωτάκουστο. Επρεπε να είσαι της ΕΟΝ, της απολύτου εμπιστοσύνης του καθεστώτος».

Τ. Παππάς: «Υπάρχει στα αρχεία το ψευδώνυμο Βαργιάννης»;

Β. Κεδίκογλου: «Δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο δυο φορές ως τοποθεσία».

Τ. Παππάς: «Τα στοιχεία που έλειπαν από το φύλλο μητρώου του εγκαλούντος είχαν επίπτωση»;

Β. Κεδίκογλου: «Τεράστια. Αν τα είχε θα του έκοβαν τη σύνταξη. Ομως τον παρουσίαζαν ότι πήρε μέρος σε μάχες του ΕΛΑΣ ως ανθυπασπιστής. Παραλείπει στην αίτηση αναγνώρισής του ως αντιστασιακού την ποινή της οριστικής απόλυσης από το στρατό».

«Οπωσδήποτε δεν ήταν στην Αντίσταση»

Ερωτήσεις προς τον μάρτυρα απηύθυνε και ο κατηγορούμενος Θ. Κατριβάνος. «Ο μηνυτής μου - είπε - δήλωσε στο δικαστήριο ότι η συκοφαντία, για την οποία κατηγορούμαι, είναι συνωμοσία ΝΔ, ΚΚΕ και δική σας. Τι λέτε»;

Β. Κεδίκογλου: «Απαξιώ να απαντήσω. Εδώ και χρόνια δεν έχω καμιά συνάντηση μαζί σας».

Θ. Κατριβάνος: «Αυτά που αναφέρατε σεις στη Βουλή έχουν καμιά σχέση με αυτά που είπα εγώ για τον Γιαννόπουλο; Εγώ είπα ότι δεν ήταν αντιστασιακός. Οχι ότι ήταν ταγματασφαλίτης. Τώρα το αντελήφθην. Οταν έλεγα αυτά είχα καταλήξει από άλλο δρόμο».

Β. Κεδίκογλου: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύγχρονη απάτη της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Θ. Κατριβάνος: «Ισχυρίζομαι ότι είναι νοθευμένο το κείμενο του '94 του στρατολογικού του μητρώου, γιατί οποιαδήποτε διαγραφή έπρεπε να την αναφέρει από κάτω».

Β. Κεδίκογλου: «Δε γίνονται διαγραφές».

Θ. Κατριβάνος: «Ποιος είχε έννομο συμφέρον να εξαφανιστούν δυο - τρεις παράγραφοι και κυρίως το Διάταγμα περί οριστικής απολύσεως»;

Πρόεδρος: «Αυτό το έκανε ο εγκαλών»;

Β. Κεδίκογλου: «Δεν ξέρω. Ετσι όμως δε θα μαθαίναμε ότι είχε απολυθεί από τον Ν. Πλαστήρα και τον Σακελλαρίου και δε θα έπαιρνε σύνταξη. Μονιμοποιήθηκε επί Κατοχής. Επαιρνε μισθό μέχρι τη μέρα που αποστρατεύτηκε».

Θ. Κατριβάνος: «Αυτός λέει ότι δεν έπαιρνε μισθούς... Σεις πηγαίνατε με το αεροπλάνο κι εγώ ποδαρόδρομο για να αποδείξω όσα είπα για τον μηνυτή».

Β. Κεδίκογλου: «Εσάς αποκάλεσε ο Παπανδρέου πρύτανη των νομαρχών κι αυτός προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο πρύτανης των αντιστασιακών».

Θ. Κατριβάνος: «Δικαιολογείτε να πιστεύω και να ισχυρίζομαι ότι δεν ήταν στην Αντίσταση»;

Β. Κεδίκογλου: «Οπωσδήποτε».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση του Ν. Αθανασόπουλου, πρώην υπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ