ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Οι εργοδότες εκβιάζουν με χιλιάδες απολύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην απειλή μαζικών απολύσεων καταφεύγουν όλο και πιο συχνά οι εργοδότες στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αποσπάσουν τη «συναίνεση» των εργαζομένων σε σχέδια μείωσης των μισθών, αύξησης των ωρών εργασίας, καταστρατήγησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της επιχειρηματικής πρακτικής βρίσκεται η μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen». Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που προβλέπει το πάγωμα των μισθών για δύο χρόνια, την αύξηση των εργατοωρών από 200 σε 400, τη μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από 22 σε 12, τη διασύνδεση των επιδομάτων με τα κέρδη, την παράλληλη αύξηση των ωρών εργασίας και τη μείωση των μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους...

Η διοίκηση της «Volkswagen» προειδοποίησε ότι αν οι εργαζόμενοι απορρίψουν το σχέδιό της, θα προχωρήσει στην απόλυση 30.000 από το σύνολο των 100.000 εργαζομένων στα εργοστάσιά της!

Το Δεκέμβριο του 2003 η «Siemens» ...έπεισε τους εργαζόμενους να δεχτούν πάγωμα των αποδοχών τους, απειλώντας ότι διαφορετικά θα προχωρούσε σε 2.000 απολύσεις. Την ίδια τακτική ακολούθησε λίγες βδομάδες αργότερα η «Daimler Chrysler», η οποία υπό την απειλή 6.000 απολύσεων «πέτυχε» συμφωνία με τους εργαζόμενους για αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 τη βδομάδα, με τις ίδιες αμοιβές.

Δεν πρόκειται, βεβαίως, για γερμανική «ιδιαιτερότητα». Αρχές του 2004 η γαλλική «Robert Bosch», απειλώντας ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στη Λιόν «απέσπασε» τη συμφωνία των εργαζομένων για αύξηση των ωρών εργασίας, την κατάργηση οκτώ αργιών και όλα αυτά με τους ίδιους μισθούς.

Με τις ίδιες απειλές και άλλες εταιρίες, όπως η «Fiat», η «Alitalia», η «Dresdner Bank», η «France Telecom», άσκησαν ωμό εκβιασμό στους εργαζόμενους για την αποδοχή παρόμοιων σχεδίων.

Είναι προφανές ότι το μεγάλο κεφάλαιο σ' αυτό το πογκρόμ κατά της εργατικής τάξης αξιοποιεί το πλαίσιο που δημιουργούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων. Η «αποθέωση» των «τεσσάρων ελευθεριών», σε συνδυασμό με τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, ενισχύουν την ασυδοσία των εργοδοτών. Απ' την άλλη, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μαζί με τους εργοδοτικούς εκβιασμούς και ένα κράτος που ενισχύει την «ανταγωνιστικότητα» και την «απασχολησιμότητα», ανοίγοντας τις πύλες για την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Η Ιερή Συμμαχία κράτους - εργοδοσίας αναδεικνύεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στην περίπτωση της «Volkswagen», όπου ο αρχιτέκτονας του σχεδίου «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας, ο Πέτερ Χαρτζ, είναι και ο κύριος εμπνευστής της «Ατζέντας 2010», της αντεργατικής «μεταρρύθμισης», που προωθεί η κυβέρνηση Σρέντερ στη Γερμανία, με την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, τη μείωση του χρόνου επιδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης...

Η φτώχεια και η αιτία

Οι ετήσιες εκθέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη φτώχεια και τη δυστυχία στον πλανήτη μοιάζουν με φύλλα συκής που χρησιμοποιούν ο ίδιος ο Οργανισμός, αλλά και οι «άρχοντες του κόσμου» για να καλύψουν την ευθύνη και τη συνενοχή τους. Η έκθεση για τη «Γενική κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού» δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και αποτυπώνουν σε εναργέστατη ακτινογραφία μια εφιαλτική πραγματικότητα. Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δύο στους πέντε κατοίκους του πλανήτη, προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα!

Οι δείκτες της ανθρώπινης δυστυχίας είναι πάρα πολλοί. Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε χώρες που δεν έχουν επαρκή αποθέματα πόσιμου νερού. Ο αριθμός τους θα ανέλθει το 2025 σε 2,4 έως 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τραγική παραμένει η κατάσταση σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, όπου το 25% του εργατικού δυναμικού έχει προσβληθεί από τον ιό του Εϊτζ. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 20 ετών, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την «ασθένεια του αιώνα»...

Στην έκθεση του ΟΗΕ υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν το διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αν και ο παραγόμενος πλούτος επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού, στην πραγματικότητα ο πλούτος συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό και στα χέρια λιγότερων.

Ομως οι συντάκτες της έκθεσης αποσιωπούν συστηματικά την πραγματικότητα, δηλαδή ότι αυτή η προκλητικά άνιση και άδικη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου οφείλεται στον καπιταλισμό και στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και των κυβερνήσεων όλων των καπιταλιστικών χωρών. Οτι η φτώχεια και ο πλούτος έχουν αιτία με «ονοματεπώνυμο».

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Κατά 16.000 αυξήθηκαν την εβδομάδα μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ ανερχόμενες σε 333.000 έναντι 317.000 το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η ανεργία συνεχίζει να είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των Αμερικανών οικονομολόγων και της κυβέρνησης Μπους, αφού το μέγεθός της δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για οριστική έξοδο από την ύφεση.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ Οι HΠA θα ασκήσουν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας για την πολιτική αεροπορία, η οποία θα θέτει τέλος μελλοντικώς στις επιχορηγήσεις προς τις κατασκευάστριες αεροναυπηγικές επιχειρήσεις «Airbus» και «Boeing». Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη συστηματική ενίσχυση της «Boeing», αγνοώντας τις συστάσεις και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΡΩΣΙΚΟΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση της Ρωσίας ανακατατάξεις σχετικές με το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιριών «Gazprom» (η μεγαλύτερη εταιρία φυσικού αερίου) και «Rosneft» (απ' τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές). Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι εξελίξεις αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενεργειακού κολοσσού, «σαουδαραβικού» τύπου.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η σύναψη συμμαχίας μεταξύ της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Schering-Plough» και της γερμανικής «Bayer» ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η συμφωνία θα έχει συνέπεια την περικοπή 1.800 θέσεων εργασίας στην «Bayer».

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ενταξη στο περίφημο άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας «περί προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, αντίστοιχης με την κήρυξη πτώχευσης» ζήτησαν δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, η «US Airways» και η «Delta».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ