ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
«Οχι» στο ξεπούλημα!

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σαφείς τις προθέσεις της: Να παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι εφόσον τα ακίνητα δοθούν στους ιδιώτες, τότε, το κόστος συντήρησης θα είναι πολύ μικρότερο για την Πολιτεία. Δηλαδή, τα έργα που κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων, με τεράστιες υπερβάσεις στο κόστος, με το θάνατο πολλών εργατών και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα «βγουν στο σφυρί».

Σ' αυτό το «γαϊτανάκι» της μετα-Ολυμπιακής «αξιοποίησης» των Ολυμπιακών Ακινήτων, έχει μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με «μπροστάρηδες» την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής που ανέλαβαν το ρόλο του άξιου «σύμμαχου» της κυβέρνησης στην «επιχείρηση-ξεπούλημα» που έχει στηθεί στις περιοχές-φιλέτα της Αττικής. Τα ανώτερα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης δε δίστασαν να ζητήσουν τη δημιουργία μιας «ευέλικτης» επιτροπής για τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων - μέσω της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη - προχώρησε ακόμη παραπέρα, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις «αξιοποίησης» των χώρων, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, για το οποίο η δήμαρχος μίλησε για «οικιστική αξιοποίηση της περιοχής». Παράλληλα, στελέχη του δήμου με δηλώσεις τους στον Τύπο, είπαν πως ο δήμος είναι σε θέση να συντηρήσει το κολυμβητήριο στο Γουδί!

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Δήμος Αθηναίων, ένα μεμονωμένο παράδειγμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρηματίες της Αθήνας θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και να θησαυρίσουν από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στο επίκεντρο μάλιστα του «μεγάλου φαγοποτιού», που προσπαθούν να στρώσουν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του Φαληρικού Ορμου, του Μαρκόπουλου και του Αγίου Κοσμά.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη, το κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι (χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες Πινγκ-Πονγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες), το διεκδικεί - σύμφωνα με δημοσιεύματα - η ΚΑΕ ΑΕΚ, ως έδρα της για τους αγώνες μπάσκετ της νέας περιόδου.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως για τη συντήρηση των έργων θα χρειαστούν 130 εκατ. ευρώ το χρόνο, ανοίγοντας, και με αυτό τον τρόπο, το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αντιδρούν. Θεωρούν πως, η «αξιοποίηση» από τους ιδιώτες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή, μα με σταθερό προσανατολισμό, πλήρη ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων. Φοβούνται πως ο εργαζόμενος λαός - αν και χρυσοπλήρωσε τα έργα - δε θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν άθλησης σε αυτά.

«Τα έργα να μείνουν στο λαό»

Μιλούν στο «Ρ» δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι για τα σχέδια αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, τις αντιδράσεις, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν

Το Ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του

ICON

Το Ολυμπιακό κέντρο σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του
Ο «Ρ» μίλησε με δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους και μέσα από τις δηλώσεις τους, αναδείχτηκε μια άλλη διάσταση του θέματος της μετα-Ολυμπιακής αξιοποίησης των Ακινήτων: Οτι, αφενός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια ξεπουλήματος και, αφετέρου, αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το λαό, ο οποίος και πλήρωσε για αυτές.

Η Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και να απαιτήσει τα Ολυμπιακά Ακίνητα να μείνουν στο δημόσιο. Να χρησιμοποιηθούν για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Να μη λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ανατολική Αττική

Εγκαταστάσεις: Κωπηλατοδρόμιο - Σχινιάς. Ολυμπιακό Χωριό. Χωριό Δημοσιογράφων.

«Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις θα πρέπει συνολικά να παραχωρηθούν στον ελληνικό λαό, με σκοπό την ανάπτυξη του λαϊκού, μαζικού αθλητισμού, απαλλαγμένου από χορηγούς και ντόπινγκ», τόνισε εξαρχής στο «Ρ» ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Είπε επίσης: «Δε θα δεχτούμε καμία ιδιωτικοποίηση των έργων», εφόσον έχουν πληρωθεί και θα πληρώνονται για πολλά χρόνια ακόμα από τον ελληνικό λαό. «Τη συντήρηση και τη λειτουργία τους να την αναλάβει το κράτος», επισήμανε.

Το «σπίτι της Αρσης Βαρών» στοίχισε 38,3 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να παραδώσει τα έργα αυτά σε ιδιώτες

Eurokinissi

Το «σπίτι της Αρσης Βαρών» στοίχισε 38,3 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να παραδώσει τα έργα αυτά σε ιδιώτες
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις της ΤΕΔΚΝΑ και τις συζητήσεις που γίνονται στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ, τόνισε ότι στόχο έχουν «να λειτουργήσουν όπως και στο παρελθόν σαν "Δούρειος Ιππος" για παραχώρηση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων από το ιδιωτικό κεφάλαιο». Και κατέληξε: «Η ΤΕΔΚΝΑ με τις θέσεις της, να διασφαλιστεί η χρήση και η εκμετάλλευση των Τοπικών Κοινωνιών και να αξιοποιηθούν όλες οι προτάσεις, να βρεθούν οι πλέον βιώσιμοι και κοινώς αποδεκτοί τρόποι διαχείρισης με τη συμμετοχή της ΤΑ, ουσιαστικά "στρώνει το έδαφος" στην κυβέρνηση για να εκχωρήσει τις εγκαταστάσεις, υπό το πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων, σε ιδιώτες».

Περιστέρι

Εγκαταστάσεις: Κέντρο Πυγμαχίας.

«Η πρόταση για εκχώρηση των εγκαταστάσεων στο δήμο αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για τα οικονομικά του δήμου. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για το λαό του Περιστερίου και το κράτος πρέπει να πάρει την ευθύνη για τη λειτουργία τους», τόνισε ο Παν. Σοφός, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης». Συμπλήρωσε, δε, πως οι δήμοι δεν πρέπει να γίνουν οι μεσάζοντες του κράτους και των ιδιωτών.

Και κατέληξε: «Οι ανάγκες για αθλητικούς χώρους για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι μεγάλες, αλλά η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που μεταθέτει τις ευθύνες στους δήμους, έχει οδηγήσει σε άσχημη κατάσταση το μαζικό λαϊκό αθλητισμό».

Φάληρο - Καλλιθέα

Το γήπεδο μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο. Οι βαριές κατασκευές δεν ήταν απαραίτητες, δηλώνει στο «Ρ» ο Βασ. Δημόπουλος

Eurokinissi

Το γήπεδο μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο. Οι βαριές κατασκευές δεν ήταν απαραίτητες, δηλώνει στο «Ρ» ο Βασ. Δημόπουλος
Εγκαταστάσεις: Ξεκινούν από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και φτάνουν μέχρι τον παλιό Ιππόδρομο. Περιλαμβάνουν: ΣΕΦ. Γήπεδα «Μπιτς Βόλεϊ». Τάε Κβο Ντο.

Ο Βασ. Δημόπουλος, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας», επισήμανε πως όλη η παραθαλάσσια περιοχή «μπαζώθηκε», ενώ οι βαριές κατασκευές δεν ήταν απαραίτητες, αφού ένα μέρος τους θα μπορούσε να είναι λυόμενες και να μην επιβαρυνθεί τόσο το περιβάλλον.

«Εδιωξαν αθλητικά σωματεία, ερασιτέχνες αλιείς και ναυτικούς ομίλους που χρησιμοποιούσαν την παραλία της Καλλιθέας, με την υπόσχεση ότι θα τους την ξαναπαραδώσουν μετά το πέρας της Ολυμπιάδας. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό. Απαιτούμε την επανεγκατάστασή τους στους αθλητικούς χώρους», συνέχισε.

Τέλος, αναφορικά με τον παλιό ιππόδρομο ο οποίος παραχωρήθηκε λόγω της Ολυμπιάδας στο Δήμο Καλλιθέας, είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι μία από τις μεγαλύτερες "πληγές" της Καλλιθέας είναι η έλλειψη πρασίνου και με δεδομένο ότι με την πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε στέρησαν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, διεκδικούμε ο χώρος του ιπποδρόμου να γίνει χώρος πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου, άθλησης και πολιτισμού που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες Καλλιθέας».

Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να έχει η ΤΑ είπε: «Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των έργων μπορεί να παίξει και η ΤΑ. Οχι να πάρει στη δικαιοδοσία της τα έργα και να επιβάλει επιπρόσθετους φόρους στους δημότες, αλλά να προτείνει τρόπους αξιοποίησης σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δήμου».

Ελληνικό

Εργάτης - με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας - έχοντας φόντο τη στέγη Καλατράβα. Το κόστος της κατασκευής μετριέται όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε ζωές εργατών...

ICON

Εργάτης - με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας - έχοντας φόντο τη στέγη Καλατράβα. Το κόστος της κατασκευής μετριέται όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε ζωές εργατών...
Εγκαταστάσεις: Κλειστά Γυμναστήρια Μπάσκετ, Ξιφασκίας, Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ. Κανόε Σλάλομ.

Ο Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό», με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε: «Θα πρέπει να γίνει μελέτη για τη συνολική έκταση του πρώην αεροδρομίου και να αξιοποιηθεί όλη η έκταση για το μητροπολιτικό πάρκο. Οι εγκαταστάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν να μείνουν, οι άλλες να φύγουν. Δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση σε ιδιώτες γιατί οι εγκαταστάσεις είναι περιουσία του λαού».

Γαλάτσι

Εγκαταστάσεις: Ολυμπιακό Κέντρο Ρυθμικής Γυμναστικής, Πινγκ-Πονγκ.

«Το κόστος για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από το Δήμο Γαλατσίου είναι δυσβάσταχτο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του δήμου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα. Αλλωστε, η παράταξη ήταν εξ αρχής αντίθετη με το χτίσιμο του Ολυμπιακού γυμναστηρίου», τόνισε ο Μπ. Ασφής, επικεφαλής της «Δημοτικής Συμπαράταξης Γαλατσίου». Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο εντείνεται η φημολογία πως το κέντρο του Πινγκ-Πονγκ, θα δοθεί στην ΚΑΕ ΑΕΚ για να χρησιμοποιηθεί σαν γήπεδο Μπάσκετ!

Μαρούσι

Εγκαταστάσεις: ΟΑΚΑ. Ποδηλατοδρόμιο. Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ.

«Την αξιοποίηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων πρέπει να την αναλάβει το δημόσιο για να μπορεί ο λαός να τις χρησιμοποιεί», τόνισε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου» Μπάμπης Ζιώγας.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε "αξιοποίηση" - εκμετάλλευση του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ, μέσα από εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες. Η πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους». Ζήτησε, επίσης, να μην υπάρξει καμία συσσώρευση υπηρεσιών παντός τύπου στο Μαρούσι, όπως το Χωριό Τύπου που αγοράστηκε από τον Λάτση με σκοπό τη δημιουργία ενός υπερτοπικού εμπορικού κέντρου.

Και τόνισε: «Η θέση της παράταξης είναι ότι ο λαός, που έχει χρυσοπληρώσει τα Ολυμπιακά έργα, είναι ο μόνος που πρέπει χωρίς καμία επιβάρυνση να τα χρησιμοποιεί. Να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων. Την αξιοποίηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων πρέπει να την αναλάβει το δημόσιο για να μπορεί ο λαός να τις χρησιμοποιεί».

Μενίδι

Εγκαταστάσεις: Σπίτι της Πάλης.

Την πρόθεση της διοίκησης του δήμου να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ο Χάρης Κωστόπουλος, μέλος γραμματείας της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας»: «Η δημοτική αρχή πρότεινε την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρία security μέχρι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το μέλλον των εγκαταστάσεων. Αυτή η κίνηση δείχνει την πρόθεση της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του δήμου».

Η θέση του ΚΚΕ

«Δε θα δεχτούμε, θα αντιπαλέψουμε - και έτσι πρέπει να κάνει το λαϊκό κίνημα - την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτές πρέπει να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα».

Αυτό επισήμανε κατά την πρόσφατη συνέντευξή της με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Υπάρχουν και εγκαταστάσεις μη αθλητικού χαρακτήρα, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη. Αυτές οι εγκαταστάσεις θέλουν μελέτη, μπορεί να αξιοποιηθούν και για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών».

«Δε θέλουμε ως κόμμα - κατέληξε - να εξαντλήσουμε τον προβληματισμό, θα ακούσουμε και άλλες σκέψεις. Εν πάση περιπτώσει, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες».

ΣΠΙΤΙ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
Καμιά πρόβλεψη...

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, μιλάει στο «Ρ»

Το πανάκριβο «Σπίτι της Αρσης Βαρών», συνολικού κόστους 38,3 εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να αξιοποιηθεί συνολικά ως χώρος αναψυχής, εκδηλώσεων και συναυλιών, χωρίς καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, έκανε σαφές με δήλωσή του στο «Ρ», πως βασική πρόταση του δήμου είναι να κατοχυρωθεί η ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στο χώρο.

Σημαντική, όμως, είναι και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του περιβάλλοντος χώρου «με την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων για μαζική χρήση από τους δημότες», κάτι που - όπως φαίνεται - δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ολα αυτά, όπως μας είπε ο δήμαρχος, θα τεθούν υπόψη της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», σε προσεχή μεταξύ τους συνάντηση.

«Από την πρώτη στιγμή της κατασκευής του σταδίου δεν είχε προβλεφτεί η μετα - Ολυμπιακή χρήση του έργου αυτού. Η κατασκευή και η χρήση του φαίνεται ότι προοριζόταν αποκλειστικά για την Ολυμπιάδα!», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος, αναδεικνύοντας την προχειρότητα του σχεδιασμού.

Και συνέχισε: «Το "Σπίτι της Αρσης Βαρών" είναι ένα πανάκριβο και τεράστιο σε όγκο στάδιο. Καταλαμβάνει 60 στρέμματα. Εκεί, εμείς είχαμε προτείνει να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις πολλών αθλημάτων, ενώ τώρα χρησιμοποιήθηκε ένας τεράστιος χώρος για ένα μόνο άθλημα. Πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο εγωιστικό έργο από αυτό! Αυτό το στάδιο έχει προδιαγραφές να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις».

Στην ουσία, όπως μας εξηγεί: «δε λάβανε εξαρχής υπόψη τους το μαζικό αθλητισμό και τη μαζική χρήση του έργου από τους δημότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ