ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανολοκλήρωτο εγκαινιάζεται

Εσωτερική άποψη του νεόδμητου Βασιλικού Θεάτρου
Εσωτερική άποψη του νεόδμητου Βασιλικού Θεάτρου
Με δύο χρόνια καθυστέρηση και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, εγκαινιάζεται στις 2 του Γενάρη του 2000 το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, που πρωτοπαραδόθηκε στην πολιτιστική ζωή της πόλης το 1940 και κατεδαφίστηκε, με σκανδαλώδη τρόπο, το 1996. Τα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθούν, στη 1.30 το μεσημέρι, παρουσία, βέβαια, πρωθυπουργού, υπουργού Πολιτισμού και υπουργού Μακεδονίας - Θράκης. Είναι μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να «προεκλολογήσει» και να δώσει συνέχεια στη «γιορτή» του περιβόητου μιλένιουμ.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης (ΟΠΠΘ) Κώστα Λοΐζο έως σήμερα «έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της αρχικής εργολαβίας, κόστους 7 δισ. και 100 εκατομμυρίων και υπολείπονται ακόμη οι εργασίες της δεύτερης φάσης, που αφορούν στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου, στον εξοπλισμό των γραφείων, σε τεχνικές εργασίες στη σκηνή όπως επίσης και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο. Εργασίες που θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος της ανακαίνισης στο ύψος των 11 δισ. δραχμών».

Η ιστορία όμως της ανακαίνισης του Βασιλικού Θεάτρου ξεκινά από το 1995 οπότε και γίνεται η πρώτη δημοπράτησή του που αναφέρει ως ενδεικτικό προϋπολογισμό της πλήρους ανακαίνισης - ανακατασκευής στο ποσό των 4,5 δισ. δραχμών. Ποσό που ξεπερνά επίσης κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό της απλής ανακαίνισης που είχε ζητηθεί και ανερχόταν στο ποσό των 1,2 δισ. δραχμών.

Η υπόθεση του πρώην Βασιλικού είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο. Ακόμη και ο τότε πρόεδρος της «Πολιτιστικής», δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος, σημείωνε ότι «δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου». Τη διακήρυξη για το πρώην Βασιλικό, το ΤΕΕ/Κεντρικής Μακεδονίας τη χαρακτήριζε αναξιόπιστη και αποφάσιζε την αποχώρηση του εκπροσώπου της από την επιτροπή του διαγωνισμού.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης τουΚΚΕ κατήγγειλε τη διοίκηση του ΟΠΠΕΘ, η οποία αφού αποφάσισε για το πρώην «Βασιλικό» μετά άρχισε να συζητάει με τους φορείς της πόλης για το θέμα. Σε ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονιζόταν ότι η διοίκηση του Οργανισμού είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση τα στελέχη του Κόμματος ότι σε πλατιά σύσκεψη κομμάτων, φορέων, βουλευτών θα συζητούσαν το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου και στη συνέχεια θα λαμβάνονταν αποφάσεις.

Το 1996 σε ομιλία του ο Ανδρέας Κουράκης μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το τεχνικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ, με τίτλο «Εργολάβοι του πολιτισμού», αναφέρει για το Βασιλικό: «Μια απλή ανακαίνιση του κτιρίου, που θέτει ως προϋπόθεση της διατήρησή του, με προεκτιμώμενη αρχική δαπάνη 1,250 δισ. μετατράπηκε σε πλήρη ανακαίνιση και ανακατασκευή του Βασιλικού Θεάτρου έτοιμου για λειτουργία, που διαμορφώθηκε τελικά στο ύψος των 5,920 δισ.». Ποσό όμως που με τη σειρά του ξεπεράστηκε και έφτασε την ίδια χρονιά τα 7,1 δισ. δραχμές.

Παρόλο όμως που το χρηματικό ποσό κατά την πάροδο του χρόνου αυξάνεται θεαματικά η χωρητικότητά του μειώθηκε κατά 100 θέσεις ενώ στο νέο κτίριο δε συμπεριλαμβάνεται η μικρή αίθουσα των 150 θέσεων που είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια τα οποία είχε ανακοινώσει ο ΟΠΠΕΘ το 1995. Ετσι στο κοινό παραδίδεται μία και μοναδική κύρια αίθουσα χωρητικότητας 750 θέσεων αντί των 850 και έχει απαλειφθεί παντελώς η πολυδιαφημισμένη τότε πειραματική σκηνή.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν και τρεις σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη, που θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, έχει τίτλο «Το Βασιλικό Θέατρο, μια ιστορική αναδρομή». Η δεύτερη, με τίτλο «Πρόσωπα και παραστάσεις», απαρτίζεται από μια μοναδική συγκέντρωση γιγαντοφωτογραφιών, που απεικονίζουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της θεατρικής ζωής του ΚΘΒΕ. Η τρίτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και περιλαμβάνει δείγματα 26 χρόνων δουλιάς του στο ΚΘΒΕ.

Ξεχωριστά δώρα

Στεφάνι της Λήδας Παπακωνσταντίνου
Στεφάνι της Λήδας Παπακωνσταντίνου
Οι Αίθουσες Τέχνης «Αστρολάβος» στο εορταστικό πνεύμα των ημερών έκαναν φέτος μια σειρά ευχετηρίων καρτών και δώρων που υπογράφονται από ανθρώπους των εικαστικών τεχνών.

Το γούρι για το 2000 είναι ένα χρυσό φυλλαράκι που φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός και κυκλοφορεί σε 99 κομμάτια (τιμή 45.000 δρχ.). Επίσης, ο Δημήτρης Μυταράς δημιούργησε γούρια από ασήμι, ενώ η Κατερίνα Βαβλίτου υπογράφει το «Πουλί της Ειρήνης, «Το καραβάκι με πλώρη το 2000» και κατασκευές από φύλλα μετάλλων (28 - 35.000 δρχ.). Ακόμα κυκλοφορούν πολλές μικρές εορταστικές κατασκευές, χειροποίητα σουπλά της Λήδας Παπακωνσταντίνου, ντεκουπαρισμένες μεταξοτυπίες του Αλέκου Φασιανού και της Ιόλης Ξυφαρά, κεραμικές κατασκευές της Αγγελικής Μακρή και της Μαρίας Μαρίνογλου κ.ά.

Τέλος, στο επάνω επίπεδο του «Αστρολάβου - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) και στο πατάρι του «Αστρολάβου - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140) υπάρχουν μικρά πρωτότυπα έργα νέων καλλιτεχνών με τιμές από 20.000 έως 50.000 δρχ.

  • Πώς θα σας φαινόταν, αν τραβώντας τον βαλέ κούπα βρισκόσαστε μπροστά στο «Παιδί με σβούρα» του Γ. Πανταζή, ή αν «βγαίνατε» με μία προσωπογραφία του Θ. Βρυζάκη, ένα πορτρέτο του Ν. Κουνελάκη, ή του Γ. Ιακωβίδη; Πρωτότυπη και σίγουρα αξιοποιήσιμη αυτές τις γιορτινές μέρες, είναι η πρόταση των εκδόσεων «ΑΔΑΜ». Σίγουρα, οι τράπουλες που αντί για τις κλασικές φιγούρες φιλοξενούν στο κέντρο τους πίνακες διάσημων Ελλήνων ζωγράφων του 18ου και 19ου αιώνα, αποτελούν ένα ξεχωριστό δώρο. Ετσι, διασκεδάζοντας, θα πάρουμε και μια μικρή «γεύση» από δημιουργίες των: Γύζη, Λύτρα, Αλταμούρα, Ιακωβίδη, Πανταζή κ.ά.
  • Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι μας περιμένει στην αίθουσα « Artigraf » (Αριστοτέλους 99), έως το τέλος των γιορτών. Η επινόησή του πήγασε από τις αχνές μνήμες των παλαιών εκείνων εποχών, που τα παιδιά με αγάπη, με χαρά και νου δημιουργικό, κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Το παραδοσιακό καραβάκι είναι δουλεμένο στο χέρι και έγινε με αργό ρυθμό, καθώς οι δημιουργοί του έδιναν όλη την προσοχή που απαιτείται για την τελειότητα των λεπτομερειών του και τη στερεότητά του. Είναι κατασκευασμένο από σκληρό χαρτόνι καλής ποιότητας, βαμμένο με ακριλικά χρώματα ζωγραφικής υψηλών προδιαγραφών.
  • Αντικείμενα τέχνης από πηλό, διακοσμητικά και χρηστικά είδη, κοσμήματα και φλουριά για το 2000, όλα πρωτότυπα και ξεχωριστά, φτιαγμένα από γνωστούς καλλιτέχνες, μπορείτε να βρείτε στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου» (τηλ. 3422.292). Παράλληλα με τις εκδόσεις, ηλεκτρονικές και έντυπες, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να βρει μία πλούσια συλλογή μουσικών ψηφιακών δίσκων πάνω στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, την κλασική μουσική και το έντεχνο τραγούδι.
Με τα μάτια ενός παιδιού
Σκηνή από την παράσταση «Η Μόμο»
Σκηνή από την παράσταση «Η Μόμο»
  • Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται στο θέατρο «Κνωσσός» οι παραστάσεις του «Πρίγκιπα της Γομολάστιχας» της Υβόνης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αννας Γεραλή, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση, μουσική Βασίλη Δερτιλή και χορογραφίες Ντορίνας Καλλεθριανού. Παίζουν: Γιώργος Λιβανός, Εύα Καρυάτη, Γιάννης Κατσάμπας, Παναγιώτα Κότσιρα, Σουζάνα Τσιώτη. Τις δύο πρώτες Κυριακές ο «Πρίγκιπας της γομολάστιχας» θα υποδεχτεί τα παιδιά για να τους μοιράσει δώρα που προσφέρουν κάποιες εταιρίες. Τις συγκεκριμένες παραστάσεις θα παρακολουθήσουν και παιδιά σεισμόπληκτων περιοχών της Αττικής, προσκεκλημένα του θεάτρου «Κνωσσός» σε συνεργασία με τους Δήμους.
  • Συνεχίζονται από την Κυριακή 2 του Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο «Παλλάς» Θεσσαλονίκης, οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του «Νέου Θεάτρου» Θεσσαλονίκης, με το έργο του Μίχαελ Εντε «Η Μόμο», σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα, κοστούμια Χρήστου Μπρούφα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν: Βασιλική Καραγκούνη, Νίκος Παπάζογλου, Βάνα Πασχάλη, Δημήτρης Παπιόπουλος, Σοφία Στεφανίδου, κ.ά. Η ανάγκη του ανθρώπου για μια πιο απλοϊκή ζωή απέναντι στην ανεξέλεγκτη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη προκύπτει άμεσα στο έργο, όπως επίσης ενθαρρύνει τα παιδιά και τους νέους να προσπαθήσουν να αφυπνίσουν τους μεγάλους, να εναντιωθούν στην αδυσώπητη καθημερινότητα και να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στους εαυτούς τους αλλά κυρίως στα παιδιά.
Κινδυνεύει η λαογραφική συλλογή της Οσσας

Σε αποθήκη έχουν στοιβαχτεί, εδώ και ένα χρόνο περίπου τα εκθέματα της «Λαογραφικής Συλλογής Οσσας», αφού στην αίθουσα του διατηρητέου δημοτικού σχολείου Οσσας όπου στεγάζονταν για επτά χρόνια, από το Γενάρη του '99 εγκαταστάθηκαν οι διοικητικές υπηρεσίες του νεοσύστατου Δήμου Βερτίσκου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ενημερωτικού δελτίου της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που υπογράφει ο Αγγελος Μήτσας, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα εκθέματα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα του σχολείου που χρησιμοποιείται σαν αποθήκη μαζί με άλλα αντικείμενα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καθαριότητας, ασφάλειας και προστασίας.

Η συλλογή δημιουργήθηκε το 1992 από νέους του χωριού που συγκέντρωσαν αντικείμενα της λαϊκής παράδοσης από τους κατοίκους, από φωτογραφίες και εργαλεία, μέχρι υφαντά και φορεσιές, δημιουργώντας μια έκθεση η οποία απέσπασε και έπαινο στις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» το '97. Ωστόσο, σήμερα, η συλλογή κινδυνεύει από τη φθορά και περιμένει κάθε αρμόδιο να πράξει το χρέος του για την κατάλληλη στέγασή της.

Εναν οδηγό παιδικού βιβλίου ετοίμασαν και διανέμουν δωρεάν τα βιβλιοπωλεία «ΦΛΩΡΑΣ KOSMOS» με τίτλο «Οδηγός παιδικού βιβλίου 1999». Περιέχει πάνω από 200 παιδικά βιβλία ταξινομημένα κατά ηλικίες, συνοδευτικό κείμενο και φωτογραφία του βιβλίου, καθώς και συμβουλές στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την επιλογή των κατάλληλων βιβλίων για την ηλικία που ενδιαφέρονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ