ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΔΕΘ
Πυροτεχνήματα «κοινωνικής ευαισθησίας»

Γ. Σουφλιάς: Η οικονομία δεν επιτρέπει παροχές!

Πυροτεχνήματα «κοινωνικής ευαισθησίας» και εξαπάτησης αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και τη συνέχιση της ίδιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη.

Οι καθημερινές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως βασικό ζητούμενο την «επικοινωνιακή διαχείριση» των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να υπάρξει ένα «λίφτινγκ» στην αποκρουστική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στην πραγματικότητα ακριβώς επειδή η κυβέρνηση προσφέρει γενναία κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρεί να δημιουργήσει προπαγανδιστικό αντιστάθμισμα περί «γενναίων κοινωνικών παροχών». Κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα, διέδιδαν ότι θα υπάρξει εξαγγελία - έκπληξη, που θα παρουσιαστεί ως απόδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» και «ήπιας» πολιτικής. Ως τέτοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να παρουσιαστεί η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, σε συνδυασμό με την επέκταση της πολυτεκνικής ιδιότητας στις οικογένειες με τρία παιδιά.

Το βέβαιο όμως είναι ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι σκληρή για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ μετατίθεται για το «τέλος της τετραετίας» η εκπλήρωση των προεκλογικών «δεσμεύσεων» για τους «κοινωνικά ασθενέστερους», όπως η αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επιδέξια τη «δεινή κατάσταση» της οικονομίας (δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,3% και χρέος στο 110%), προκειμένου να δικαιολογήσει και τη νέα φορολογική επιδρομή, μέσω της αύξησης στους επαχθείς έμμεσους φόρους (ποτά, τσιγάρα), ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρει γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο της πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το πλαίσιο αυτό, το παρουσίασε με σαφήνεια ο Γ. Σουφλιάς μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο οποίος φρόντισε να προϊδεάσει ότι «η οικονομία δεν αντέχει παροχές», παραπέμποντας στο γνωστό εφεύρημα περί «αντοχών της οικονομίας». Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, βασικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι «η ρεαλιστική καταγραφή της σημερινής κατάστασης της οικονομίας», εννοώντας προφανώς την περιγραφή με μελανά χρώματα της οικονομίας, ώστε να δικαιολογηθεί η «αναγκαιότητα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει ότι θα εφαρμοστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα στο σύνολό του, αλλά μέχρι το τέλος της τετραετίας. «Αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα, αλλά είχαν ορίζοντα τετραετίας», είπε ο Γ. Σουφλιάς, διευκρινίζοντας ότι «δε θα αποστεί η κυβέρνηση από το πρόγραμμά της, αλλά οπωσδήποτε, με την κατάσταση της οικονομίας που υπάρχει σήμερα, είναι θέμα μεθόδου, χρόνου, συστημάτων». Και, κυρίως, πρόσθεσε, «η αρχή είναι θαρραλέα».

Στην ερώτηση αν η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει παροχές, ο Γ. Σουφλιάς δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Ετσι όπως είναι η οικονομία, τα λεγόμενα σκληρά μέτρα, κατά την άποψή μου, δεν είναι απαραίτητα. Ομως, πιστεύω ταυτόχρονα ότι η οικονομία δεν επιτρέπει παροχές αυτή τη στιγμή».


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανεπιφύλακτη στήριξη της πλουτοκρατίας

Ετοιμος να στηρίξει με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις των Βιομηχάνων και των Εξαγωγέων, παράλληλα με την υπόθεση διεκδίκησης της EXPO του 2008 και τα έργα υποδομών για τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες το μεσημέρι με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης. Αφού πρώτα διαφήμισε το έργο του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Εγνατία Οδό, για την οποία είπε ότι από πλευράς κόστους είναι αντίστοιχη με μια «Ολυμπιάδα», στη συνέχεια σημείωσε πως «στόχευση του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδείξει το νέο αναπτυξιακό όραμα που χτίζεται πάνω στις νέες υποδομές των τελευταίων ετών, αλλά και σε υποδομές, οι οποίες δημιουργούνται». Και εδώ επιτέθηκε στη ΝΔ, γιατί όπως είπε καθυστερεί την υλοποίηση των υποδομών της περιοχής (αεροδρόμιο κλπ.).

Προειδοποίησε πως ο όποιος «προστατευτισμός» υπήρχε είτε στην Ελλάδα είτε στην ΕΕ θα τρωθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Και αφού, όπως είπε, «αποδεχόμαστε ότι είμαστε μέσα σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, παγκόσμιο», προέτρεψε να εξασφαλίσουμε και την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα διότι όπως σημείωσε «αυτό δίνει δουλιά, δίνει κέρδος». Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που χρόνια υλοποιείται και έχει δημιουργήσει περίπου 100.000 άνεργους στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε ένταση της προσπάθειας εκμετάλλευσης της μεγάλης βαλκανικής αγοράς και δεσμεύτηκε πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις όποιες αλλαγές απαιτούνται, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στο έργο τους.

Ακόμα, αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είπε πως αυτή θα πρέπει να κινείται και «στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας, του εργατικού δυναμικού και της έρευνας που θα είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες της δικής μας βιομηχανίας και των υπηρεσιών». Και αφού σχολίασε πως τα περισσότερα προγράμματα της ΕΕ αφορούν τις μεγάλες βιομηχανίες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, υποσχέθηκε πως στη νέα προσπάθεια του Δ΄ ΚΠΣ και στην αναμόρφωση του ερευνητικού προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για μια «συμμαχία των μεσογειακών χωρών ή κάποιων οικονομιών με κοινό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστούν ερευνητικά προγράμματα για τις δικές μας επιχειρήσεις». Κατέληξε σημειώνοντας πως «αυτή η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί παρά να συμπληρωθεί και από ένα κοινωνικό σύστημα που διασφαλίζει τον εργαζόμενο ότι μπορεί να έχει και την ευελιξία του αλλά και την προστασία του».

Οπως λέμε δηλαδή, μερική δουλιά, μερική ασφάλιση και μερική... ζωή.


ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Υπαγορεύουν τους αντιλαϊκούς άξονες

Επιστολή - πρόκληση του προέδρου του ΕΒΕΑ, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ

To ...περίγραμμα των αξιώσεών τους που απαιτούν να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, περιλαμβάνεται στην επιστολή του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκου στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς. Με φόντο τις συζητήσεις για το εύρος της ...αντιλαϊκότητας των μέτρων που θα παρθούν στο επόμενο διάστημα, οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Τις αξιώσεις τους αναπτύσσουν επάνω στους εξής άξονες:

  • «Ρητή, λέει, δέσμευση της κυβέρνησης για ειλικρινή και ακριβή ενημέρωση όλων των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά με την πορεία της οικονομίας».
  • Συνεχή μείωση των κρατικών δαπανών κατά 5% το χρόνο για την επόμενη τριετία και μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% το χρόνο!
  • Κατάργηση κάθε μορφής εκτάκτων υπαλλήλων και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, στα επίπεδα που χρειάζονται για να εξυπηρετούνται μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των κερδών και όχι μόνο των διανεμόμενων από 35% σε 25% για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ και από 25% σε 20% για τις ΟΕ και ΕΕ.
  • Αύξηση των φορολογικών προνομίων για τις επιχειρήσεις και «διαμόρφωση νέου, απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος».
  • Προώθηση νέου αναπτυξιακού νόμου, για την εξασφάλιση νέων κινήτρων, με έμφαση στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και την ένταξη και των εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Πλήρης ιδιωτικοποίηση, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όλων των κρατικών επιχειρήσεων.
  • Πρόγραμμα συγχωνεύσεων ή και διάλυσης κρατικών οργανισμών και φορέων.
  • Αξιοποίηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με άλλα λόγια ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση σε ιδιωτικούς φορείς.
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση δημοσίων έργων, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της κρατικής διαφθοράς και της διαπλοκής».
  • Επιτάχυνση των ρυθμών προσέγγισης των στόχων της Λισαβόνας με τις εργασιακές σχέσεις στο στόχαστρο.
  • Υλοποίηση του προγράμματος για απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και μεταφορών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και προώθηση της απελευθέρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ