ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμικό ΟΧΙ στις κάμερες παρακολούθησης

Οι διαδηλωτές απενεργοποίησαν όλες τις κάμερες στο λιμάνι του Πειραιά

Να φύγουν τώρα οι κάμερες από το λιμάνι, απαίτησαν δυναμικά χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Πειραιά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήραν δυναμικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ. Στις 7 το απόγευμα εργάτες, φοιτητές και άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό και με συνθήματα όπως «έξω οι καμεροχαφιέδες» «η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», απαίτησαν να ξηλωθούν αμέσως τώρα όλες οι κάμερες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης, που με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος του λιμανιού.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος και Ελπίδα Παντελάκη, η Ελένη Παπαδοπούλου Νομαρχιακή Σύμβουλος της ΝΑΣ, ο Νίκος Σοφιανός Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, ο Κώστας Τζατζάνης επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», ο Μπάμπης Πατεράκης δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού κ.ά.

«Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να τελείωσαν όμως οι κάμερες επεκτείνονται και στους εργασιακούς χώρους, τα "Ζέπελιν" εξακολουθούν να πετούν, οι μηχανισμοί παρακολούθησης του λαού ενισχύονται», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Δεληγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Πειραιά, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Πειραιά.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε, με πρόσχημα την ασφάλεια των αγώνων, ενισχύοντας το αντιδραστικό αντιλαϊκό πλαίσιο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε νέους νόμους και διατάξεις σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού και ανέθεσε στο ΝΑΤΟ τη φύλαξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά το έδαφος για να κρατήσει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για "κοινωφελείς" σκοπούς».

Αφού επισήμανε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας πως οι κάμερες στο λιμάνι θα μείνουν και θα αξιοποιηθούν, τόνισε τις προθέσεις της κυβέρνησης να κρατήσει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και να τους αξιοποιήσει σε βάρος των εργαζομένων στην όξυνση που έρχεται σε όλα τα επίπεδα.

«Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι τα μέτρα αυτά καθώς και τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης και ΝΑΤΟικής επιτήρησης είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός. Στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ενάντια σε όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποίησε τα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα και το ΠΑΣΟΚ τα σχεδίασε όταν ήταν κυβέρνηση. Εμείς οι εργαζόμενοι με αγώνες πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδιά τους. Με την πάλη μας δε θα αφήσουμε να μείνουν μετά την Ολυμπιάδα μηχανισμοί και κάμερες παρακολούθησης. Θα απαιτήσουμε να ξηλωθούν τώρα όλες οι κάμερες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο λιμάνι και πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος του μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου και απενεργοποίησαν όλες τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά τα σημεία. Στη συνέχεια, με συνθήματα διαμαρτυρίας η πορεία έφτασε στην πλατεία Κοραή, στην κεντρική πλατεία του Πειραιά, όπου οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

ΔΑΣ - ΕΚΑ
Μαζική πάλη για να σπάσουν η αστυνόμευση και ο χαφιεδισμός

Πρωτοβουλία ενάντια στις κάμερες παρακολούθησης, στην αστυνομοκρατία και τους αντεργατικούς νόμους αναλαμβάνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΔΑΣ - ΕΚΑ) καλώντας - με ψήφισμά της προς όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΑ - τους εργαζόμενους, όλο το λαό, με τη μαζική πάλη του, να σπάσει τα μέτρα αστυνόμευσης και χαφιεδισμού. Παράλληλα, καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑ να πάρει θέση ενάντια στους μηχανισμούς αστυνόμευσης και παρακολούθησης των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ - ΕΚΑ, στο ψήφισμά της, απαιτεί να ξηλωθούν οι κάμερες - χαφιέδες και να καταργηθούν όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταγγέλλει το χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν και κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας.

«Με πρόσχημα την Ολυμπιάδα έβαλε σε ενέργεια τα επιχειρησιακά σχέδια γενικής αστυνόμευσης του λαού της Αθήνας και των εργαζομένων με ζώνες απαγόρευσης της κοινωνικής δραστηριότητας και παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες που τοποθέτησε σε όλο το Λεκανοπέδιο και την πτήση του ΖΕΠΕΛΙΝ. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα η κυβέρνηση της ΝΔ θα τα διατηρήσει και μετά τον Οκτώβρη που λήγουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες», τονίζει η ΔΑΣ - ΕΚΑ.

«Τα μέτρα γενικής αστυνόμευσης, χαφιεδισμού και ΝΑΤΟικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων, - συνεχίζει το ψήφισμα - είναι ενταγμένα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που προωθεί η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός με τους τρομονόμους και άλλους αντιδραστικούς νόμους. Στρέφονται ενάντια στο εργατικό κίνημα, όπως έγινε στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όταν η κυβέρνηση έστρεψε τις κάμερες παρακολούθησης στις διαδηλώσεις των εργαζομένων».

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, έχει βαριές ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτά σχεδιάστηκαν όταν ήταν κυβέρνηση», υπογραμμίζει η ΔΑΣ - ΕΚΑ. Και καλεί το λαό με τη μαζική πάλη του να σπάσει τα μέτρα αστυνόμευσης και χαφιεδισμού. Να αγωνιστεί για να ξηλωθούν οι κάμερες παρακολούθησης, να καταργηθούν η αστυνομοκρατία και οι αντεργατικοί νόμοι.

Η παράταξη καταγγέλλει, τέλος, «το απαράδεκτο φαινόμενο που συμβαίνει στο κτίριο του ΟΤΕ στην Πατησίων, όπου έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο πρακτόρων Αμερικανών, Ισραηλινών και άλλων» και ζητάει «να φύγει τώρα η χαφιεδοφωλιά των ξένων πρακτόρων».

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών της ενάντια στον ευρωτρομονόμο και στους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταγραφής της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών (προσφυγή για «Ζέπελιν» κλπ.), η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60), με θέμα.:

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:

  • Την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης
  • Τον τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας
  • Το σταμάτημα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας

Ακόμη, στη συνέντευξη θα παρουσιαστεί κείμενο ενάντια στις κάμερες παρακολούθησης το οποίο προσυπογράφουν δεκάδες προσωπικότητας της κοινωνικοπολιτικής ζωής, ανάμεσα στους οποίους οι Γ.Α. Μαγκάκης, τ. υπουργός, Παν. Κρητικός, τ. Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Φαραντούρη, Γ.Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος, Στρατής Κόρακας, τ. ευρωβουλευτής, Μ. Φραγκιαδάκη, συνδικαλίστρια, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ