ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Βρίσκουν και κάνουν

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ ότι του κλέβει τα συνθήματα. Και δεν είχε πολύ άδικο. Απλά, δεν ήταν κλοπή. Πιστή αντιγραφή ήταν από το ίδιο σκονάκι των εντολών της άρχουσας τάξης, που χτες υλοποιούσε το ΠΑΣΟΚ και με τη σκάντζα βάρδια ήρθε να υλοποιήσει η ΝΔ.

Σήμερα ο καυγάς συνεχίζεται, πάντα επί της διαχείρισης της ίδιας, άγριας για τα λαϊκά στρώματα, πολιτικής. Ασκώντας την ίδια πολιτική, η ΝΔ ανακατεύει τα νούμερα, αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, που βλέπει την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας να καταρρέει τόσο απλά, με μια επίσκεψη των ελεγκτών της Eurostat. Ο καυγάς, όπως εξελίσσεται μέσα από τις στήλες των δημοσιογράφων του Αλογοσκούφη και του Παπαντωνίου, θα έβγαζε και γέλιο, αν τα νούμερα στα οποία αναφέρεται δεν αφορούσαν στον καθημερινό Γολγοθά εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αν δεν ήταν τόσο προκλητικό να αξιώνει το ΠΑΣΟΚ να του αναγνωριστεί «διεύρυνση της παραγωγικής βάσης», όταν το κλείσιμο εργοστασίων δεν έχει σταματημό.

Σώφρονες οι του «λαϊκού» Τύπου προτιμούν να καταγράφουν την πραγματικότητα, που βιώνει η εργατική τάξη, κάνοντας γαργάρα το ποιος φταίει γι' αυτήν την κατάσταση.

«Νυν υπέρ πάντων ανταγωνιστικότητα», είναι το σύνθημα - μήνυμα. Αυτό υπηρετεί ο όρος «διαρθρωτικές αλλαγές», που ζητά το κεφάλαιο και σπεύδει να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έσπευδε και η χτεσινή.

Στο ενδιάμεσο, αρκεί ένας υπουργός προπαγάνδας κατάλληλα δικτυωμένος, χτες ο Ρέππας, σήμερα ο Παναγιωτόπουλος, για να κλείνει πονηρά το μάτι στον συνταξιούχο των 500 ευρώ, πως αυτός ο ...φιλεργάτης υπουργός θέλει να του δώσει 25 ολόκληρα ευρώ (κάτι λιγότερο κι από ένα μπουκάλι νερό τη μέρα), αλλά ο κακός της υπόθεσης, ο της Εθνικής Οικονομίας «ενδέχεται» να μειώσει τις παροχές.

Χρειάζεται πολύ θράσος, την ώρα που κολυμπάς στο χρυσάφι, να εμπαίζεις ανθρώπους που 'χουν ματώσει για κάθε σεντς που υπάρχει στην τσέπη σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ... «η έρευνα της Eurostat αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυπτε ετησίως στρατιωτικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, ενώ ανάλογη παραπλάνηση διαπίστωσαν και για τα αποθεματικά των ταμείων» (Το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ: «Η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Σημίτη άφησε πίσω της την Ελλάδα με αναβαθμισμένο το κύρος της, με μια διευρυμένη παραγωγική βάση, με πολύ περισσότερο πλούτο. Ακριβώς αυτός ο πλούτος είναι που κινδυνεύει με απαξίωση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ» (ο Α. Πετσίνης στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»)

ΕΦΙΑΛΤΗΣ: «Η οικονομική θέση για τα περισσότερα νοικοκυριά είναι εφιαλτική. Ο δανεισμός φτάνει στο 24% του ΑΕΠ με 5 εκατομμύρια δανειολήπτες! Το σύνολο δηλαδή των νοικοκυριών δουλεύει για τις τράπεζες, αφού έχει λάβει δάνειο ή ζει με πιστωτική κάρτα» (Ο Η. Γεωργάκης στα «ΝΕΑ»).

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗ: «Εάν η φορολογική κλίμακα παραμείνει αμετάβλητη, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους. Οι επιβαρύνσεις θα προκύψουν από τη μετατόπιση μεγαλύτερου μέρους των εισοδημάτων προς τα ανώτερα κλιμάκια φορολόγησης, λόγω των ετήσιων ονομαστικών αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κρυφή φορολόγηση που πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Την τακτική αυτή είχαν εφαρμόσει κατ' επανάληψη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» (Ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Ο ρόλος που η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε στις θέσεις των συνδικάτων και στις προτάσεις τους επί της οικονομικής πολιτικής δείχνουν μια ωρίμανση. Δείχνει ότι έχει από τα πράγματα ξεπεραστεί η λογική της αντιπαράθεσης στην οικονομία, ότι έχει αναγνωριστεί πως δεν ωφελεί κανέναν η "κόντρα". Ακούγονται ωραία αυτά. Πρέπει τώρα και να μεταφραστούν σε πράξη. Δηλαδή να οδηγήσουν σε γνήσιες συναινέσεις» (Το άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο γόρδιος δεσμός της οικονομίας

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΔΟΣΕΙΣ σε παροχές και υποσχέσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΚΛΕΙΝΟΥΝ» τον Α΄ κύκλο της προεδρολογίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ για όλα τα νοικοκυριά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εμφύλιος στη ΝΔ για τα λάφυρα της νίκης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.335 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε οργανισμούς, Αυτοδιοίκηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για τη διαδοχή του προέδρου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΑΜΕΝΟΙ στο πόκερ της προεδρολογίας

Η ΝΙΚΗ: Αναβάλλονται οι παροχές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Γυρίζουν την ελληνική οικονομία οχτώ χρόνια πίσω, στο 1996

Η ΑΥΓΗ: Επιχείρηση συγκάλυψης της ρατσιστικής βίας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ

Η ΧΩΡΑ: ΒΡΑΖΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 60.000 ΕΥΡΩ για αγορά στέγης

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η παραγγελιά

«Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συζητήσει με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα περιθώρια αλλαγών στο Ασφαλιστικό, κυρίως για την αύξηση της απασχόλησης των μεγαλυτέρων σε ηλικία εργαζομένων, τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά και για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» (ο Γ. Γάτος στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η υλοποίηση

«Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ανοίξουν τα φτερά της εθνικής οικονομίας ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική» (το άρθρο στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ» (Μήτση).

Οι χάντρες

«Η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προβλέπει αύξηση 35 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και 25 ευρώ στο κατώτερο κλιμάκιο του ΕΚΑΣ. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ενδέχεται να μειώσει τις συγκεκριμένες παροχές κατά πέντε ευρώ εκάστη» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ο λογαριασμός

«Με τους πιο "συγκρατημένους" υπολογισμούς και με βάση ενδεικτικές τιμές (που δέχονται αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω) η σχολική χρονιά αναμένεται να στοιχίσει εφέτος πάνω από 3.000 ευρώ σε μια οικογένεια με ένα παιδί που φοιτά στη Β' Λυκείου» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ