ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
«Πολιτική η δίκη», λέει ο συνήγορος του Τσιγαρίδα

Ενα τεράστιο δίλημμα έθεσε χτες στο δικαστήριο ο Στ. Καμπάνης, συνήγορος του κατηγορούμενου Χρ. Τσιγαρίδα, σχετικά με τα λεγόμενα αρχεία της Στάζι, βάζοντας ζήτημα, αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία με τη δικονομική έννοια του όρου. Ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε ότι είναι αδύνατο να διευκρινιστεί ποια από αυτά τα έγγραφα ήρθαν με δικαστική συνδρομή και ποια κατατέθηκαν στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές από τον γνωστό δημοσιογράφο Β. Ζήση.

Σχετικά με τα αρχεία της Στάζι, ο Στ. Καμπάνης έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί το δικαστήριο να διαβεβαιώσει ότι αυτά τα έγγραφα δεν αποτελούν προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, δεν είναι πλαστά και δεν έχουν παραχαραχτεί από τη CIA, που τα είχε στα χέρια της. Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση τα διατηρεί για καθαρά αρχειακό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό δεν τα έχει δεχτεί κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Στ. Καμπάνης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δίκη έχει πολιτικό χαρακτήρα. Αυτό αναγνωρίστηκε και από το δικαστήριο, είπε, όταν διερευνούσε επίμονα τις πολιτικές πεποιθήσεις των κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση τους με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτή την ένσταση που υποβλήθηκε για την αναγνώριση πολιτικού χαρακτήρα στις πράξεις των κατηγορουμένων.

Για την ακροαματική διαδικασία, ο Στ. Καμπάνης σημείωσε ότι από τις χιλιάδες σελίδες των εγγράφων και τις 400 καταθέσεις των μαρτύρων δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του εντολέα του Χρ. Τσιγαρίδα και των άλλων κατηγορουμένων, αλλά οι κατηγορίες στηρίχτηκαν στα λεγόμενα έγγραφα της Στάζι και τις μαρτυρίες της Σ. Κυριακίδου και του δημοσιογράφου Β. Ζήση.

Οσον αφορά στην προσωπικότητα του κατηγορούμενου Χρ. Τσιγαρίδα, ο Στ. Καμπάνης είπε ότι το δικαστήριο πρέπει να του αναγνωρίσει τα ευγενή κίνητρα της δράσης του και της ένταξής του σε μια πολιτική - επαναστατική και όχι σε μια εγκληματική οργάνωση και πως, με βάση το ισχύον Δίκαιο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει καταδίκη του.

Τέλος, ανέφερε ότι η αναστολή δράσης από τον «ΕΛΑ» μετά το 1995 πρέπει υποχρεωτικά να οδηγήσει στην απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, λόγω παραγραφής.

ΠΟΥΝΤΑΖΕΖΑ ΣΟΥΝΙΟΥ
Αναστολή της τσιμεντοποίησης από το Διοικητικό Εφετείο

Την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή των 105 διώροφων παραθεριστικών κατοικιών του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, σε έκταση 67,5 στρεμμάτων στην παραλιακή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Πουνταζέζας Λαυρίου, επιβάλλει με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Πρόκειται για έναν ακόμη κόλαφο κατά του μεγαλοεπιχειρηματία και όσων - πολιτικών και διοικητικών παραγόντων - τον βοηθούν να τσιμεντοποιήσει την περιοχή, μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εντόπισε σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης στην ίδια υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών που συνήλθε στις 31 Αυγούστου, εξέδωσε την απόφαση 259/2004 στην οποία αναφέρεται ότι «αναστέλλει την εκτέλεση της 1208/30-6-2004 άδειας οικοδομής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μαρκοπούλου η οποία χορηγήθηκε στην εταιρία ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ και ΣΙΑ Ο.Ε. για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή Πουνταζέζα (Πάνορμος Σουνίου)».

Σημειώνεται ότι την αίτηση στο Δικαστήριο για την αναστολή των εργασιών είχαν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής στις 3 Αυγούστου. Η αίτηση στρεφόταν κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του Πολεοδομικού Γραφείου Μαρκοπούλου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα και με το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας που κατατέθηκε το 1997 έπρεπε να απορριφθεί, καθώς ο φάκελος ήταν όχι μόνο ελλιπής, αλλά συγκρουόταν με τη δασική νομοθεσία. Αντ' αυτού, ο φάκελος παρέμεινε ενεργός και συμπληρώθηκε 7 ολόκληρα χρόνια μετά, ενώ για την έκδοση της άδειας χρησιμοποιήθηκαν ευνοϊκές διατάξεις του χουντικού Βασιλικού Διατάγματος 303/70, που επιτρέπει τη δόμηση στην έκταση αυτή άνω των 15.000 τ.μ. (μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή), αντί των νόμων που ισχύουν μετά το 1998 και επιτρέπουν να χτιστούν μόνο τρεις μεζονέτες των 200 τ.μ.!

Μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών καθίστανται έκθετες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες φρόντισαν να δώσουν την άδεια στο μεγαλοεργολάβο και να προχωρήσουν όχι μόνο στην αναστολή της, αλλά και στην οριστική ακύρωσή της. Ιδιαίτερα αναμένουμε τις κινήσεις τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρή, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι αναμένει την απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου για να προσδιορίσει τις κινήσεις του...


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του ΣΤΕΛΙΟΥ μας, θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη του, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευσίνας, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 και ώρα 9 π.μ.

Βασιλική Σ. Καζαντζίδη

Ομολογεί την αποτυχία

Την αποτυχία της κυβέρνησής του, αλλά και της προηγούμενης στο θέμα της αποτοξίνωσης στις φυλακές, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή την επίσκεψή του χτες στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών, παραδέχτηκε ότι «η μέχρι σήμερα λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου του Ελαιώνα δεν εκπληρώνει τους στόχους της πολιτείας».

Χαρακτηριστικά, ο Αν. Παπαληγούρας ανέφερε το γεγονός ότι σήμερα στον Ελαιώνα Θηβών κρατούνται μόνο 40 κρατούμενοι - χρήστες ναρκωτικών, όταν είναι γνωστό ότι ο αριθμός των κρατουμένων που έχουν σχέση με ναρκωτικές ουσίες είναι τρομακτικός. Ο υπουργός ανέφερε ότι «σ' ένα χώρο 270 στρεμμάτων με υποδομές, δυνατότητες και δεκάδες κτίρια που κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν περί τους 300 κρατούμενους για αποτοξίνωση, σήμερα κρατούνται μόλις 40 - με φύλακες τρεις φορές περισσότερους από τους φυλασσόμενους και πως με τόσους πολλούς κρατούμενους - χρήστες στις φυλακές, ο Ελαιώνας θα έπρεπε να εξαντλεί την πληρότητά του για να δικαιώσει το σκοπό του».

Καλές οι επισημάνσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ωστόσο, οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση βαραίνουν και το υπουργείο του και την κυβέρνηση. Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μια σειρά κίνητρα, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αποτοξίνωσης στις φυλακές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ