ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πόδι για την επιτυχία του συλλαλητηρίου

Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι δηλώσεις συμμετοχής σωματείων στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ το Σάββατο, 11 Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Από το περσινό συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Από το περσινό συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Το δρόμο της αντίστασης, του ενωτικού και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, επιλέγει να βαδίσει ο εργαζόμενος λαός, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, που έχουν κατανοήσει ότι για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα συμφέροντά τους, απαιτείται κοινό μέτωπο πάλης, με στόχο ριζοσπαστικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο. Ετσι, μια σειρά χώροι και κλάδοι δουλιάς προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Συνάμα και εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, που αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας, προετοιμάζονται να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι εργαζόμενοι της «ΑΝΚΕΡ» στον Εβρο, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, γουνεργάτες και οικοδόμοι από τη Δυτική Μακεδονία, οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και του ΙΚΑ από την Καβάλα κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, νεολαίοι δίνουν ραντεβού στο συλλαλητήριο καταδίκης της πολιτικής που υπονομεύει τα δικαιώματά τους στη σταθερή και μόνιμη δουλιά, στην κοινωνική ασφάλιση, σε μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, το δικαίωμα των αγροτών να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν αξιοπρεπώς, το δικαίωμα στη μόρφωση, την άθληση, τον πολιτισμό.

Με ενθουσιασμό οι εργάτες υποδέχονται τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που καθημερινά περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, μεταφέροντας το κάλεσμα να μετατρέψουν το συλλαλητήριο σε βήμα αποφασιστικής προβολής των διεκδικήσεών τους για υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων για μια πολιτική ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας και τα συμφέροντα του λαού.

Σε κάθε χώρο δουλιάς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ διαπιστώνουν την αγανάκτηση που πνίγει τους εργαζόμενους, την απαξίωση που δείχνουν για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και την απόφαση πολλών να στρατευτούν στον αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα.

Αυτό αναδείχτηκε μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποίησε χτες σε επιχειρήσεις του ιματισμού ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Αλλά και από τις περιοδείες στις επιχειρήσεις μετάλλου, στα γιαπιά, στα νοσοκομεία και στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Επίσης και από τη μαζική εξόρμηση στους καπνεργάτες της «SOKOTAB» στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, όπου τα στελέχη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο εργοστάσιο στην αλλαγή της βάρδιας και μοίρασαν την προκήρυξη και στους 700 καπνεργάτες που απασχολούνται εκεί. Μίλησαν μαζί τους για τα χαμηλά μεροκάματα, την ακρίβεια, το χρόνο απασχόλησής τους, που χρόνο με το χρόνο διαρκώς συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ στην καπνοκαλλιέργεια.

Συλλαλητήριο με στόχο τις λαϊκές ανάγκες

Η Θεσσαλονίκη χωρίς σταγόνα νερό. Διψασμένη επί τρεις μέρες. Αλήθεια, αναλογίστηκε κανείς τι θα συνέβαινε αν στις τρεις αυτές μέρες της διακοπής του νερού γινόταν μια μεγάλη καταστροφή π.χ. φωτιά;

Ομως, κατά τα άλλα, η μετοχοποιημένη - ιδιωτικοποιημένη ΕΥΑΘ (ΕΥΑΘ ΑΕ, παρακαλώ!) είχε αύξηση κερδών κατά 80% το πρώτο εξάμηνο του 2004 σε σχέση με πέρσι, αναδείχνοντας με δραματικό τρόπο το πού οδηγεί η εμπορευματοποίηση των αγαθών που είναι πρώτης ανάγκης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπως είναι το νερό. Την ίδια ώρα ο κ. Γιακουμάτος, υφυπουργός Απασχόλησης, σε συνάντησή του με τη διοίκηση του ΕΚΘ υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη και στο νομό και κατ' επέκταση σ' όλη τη χώρα, με προγράμματα STAGE (δηλαδή προσωρινή απασχόληση χωρίς ασφάλιση) και με θέσεις μερικής απασχόλησης! Δηλαδή, ακριβώς με τα ίδια μέσα που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπτε την ανεργία, μοιράζοντάς τη με θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των κερδών των καπιταλιστών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμφωνήσει στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, που έγινε φέτος το Μάρτη, για να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις της περιβόητης Συνόδου της Λισαβόνας που σηματοδοτεί τη νέα επίθεση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταγωνιστικότερη των ΗΠΑ μέχρι το 2010! Σ' αυτό το όραμα των Ευρωπαίων καπιταλιστών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πάνε αντάμα, πιασμένοι χέρι χέρι. Ιδιαίτερα ως σημερινή κυβέρνηση η ΝΔ όχι μόνο «δεν κυβερνά» και όχι μόνο δεν είναι «απλός παρατηρητής», όπως υποκριτικά την κατηγορεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσα ίσα κυβερνάει εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι το ίδιο κόμμα - ο έτερος του δικομματισμού - που όταν ήταν στην αντιπολίτευση συγκυβερνούσε ουσιαστικά με το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στήριγμα σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ξεχωριστά και συνολικά στην κατεύθυνση της πολιτικής του.

Ετσι ακριβώς η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του πρωθυπουργού, θα μιλήσει και τώρα για «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων που πρέπει να αυξηθεί, για νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές, με μείωση του κόστους εργασίας κλπ. Ενώ καλά κρατούν το κλείσιμο των εργοστασίων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται και η περιοχή της Β. Ελλάδας μετατρέπεται σε χώρο παροχής υπηρεσιών, περάσματος κεφαλαίων, εμπορευμάτων και στρατευμάτων για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα έχει άλλοθι και το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Επομένως, η αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ πρέπει να σηματοδοτήσει την καταδίκη της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι ίδια με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να προβληθούν αιτήματα που έχουν βάση και αναφορά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και που η ικανοποίησή τους προϋποθέτει τη σύγκρουση και ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της προοπτικής του λαϊκού μετώπου πάλης.

Αυτή την αναγκαιότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει το συλλαλητήριο του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και του Φόρουμ, που όπως είναι φυσικό οργανώνεται στη βάση της ταξικής συνεργασίας, των κοινωνικών διαλόγων, της ενσωμάτωσης με την πολιτική του κεφαλαίου.

Την αναγκαιότητα της πάλης και του αγώνα για ριζικές ανατροπές στην προοπτική του λαϊκού μετώπου μπορεί να την αποδώσει το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με την ΠΑΣΥ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Συνέντευξη ΠΑΜΕ

Την «Πλατφόρμα Διεκδικήσεων» του ΠΑΜΕ για το 2005 θα δώσει στη δημοσιότητα η Εκτελεστική Γραμματεία του, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για τους εκπροσώπους όλων των ΜΜΕ, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, θα γίνει αναφορά στο μεγάλο συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στη συμπρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ