ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΜΕ
Καταδικάζουν τα επικίνδυνα φαινόμενα

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Τα ρατσιστικά - εθνικιστικά και φασιστικά έκτροπα, με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Αλβανίας - Ελλάδας, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και καλεί τους Ελληνες εργάτες και τους οικονομικούς μετανάστες να αντιπαλέψουν από κοινού αυτά τα φαινόμενα. Αλλά και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική των δυνάμεων της εργοδοσίας που εκμεταλλεύονται το ίδιο Ελληνες και ξένους εργάτες. Σε αυτά τα πλαίσια, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ μαζί με συνδικάτα της Αθήνας και άλλους φορείς μεταναστών πραγματοποιεί σήμερα στις 12.00 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ καταδικάζει τα ρατσιστικά - εθνικιστικά και φασιστικά έκτροπα, με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Αλβανίας - Ελλάδας.

Αυτά τα φαινόμενα είναι επικίνδυνα όχι μόνο γιατί γενικεύτηκαν, αλλά γιατί ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους. Η αποφασιστική στάση της εργατικής τάξης της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εθνικισμού - ρατσισμού και της ξενοφοβίας τώρα στο ξεκίνημα τέτοιων καταστάσεων θα κόψει την όρεξη κύκλων με τέτοιες επιδιώξεις.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί δεν πήρε μέτρα για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της και όχι μόνο ολιγώρησε, αλλά ήταν ανεκτική απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές προκλήσεις.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλο το Ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα καλεί τους Ελληνες εργάτες και τους οικονομικούς μετανάστες από κοινού να γυρίσουν την πλάτη και να αντιπαλέψουν αυτά τα σχέδια αλληλοσπαραγμού μεταξύ των εργαζομένων. Να εντείνουν την πάλη τους και την αγωνιστικότητά τους ενάντια στην πολιτική των δυνάμεων της εργοδοσίας που εκμεταλλεύονται το ίδιο Ελληνες και ξένους εργάτες. Την Πέμπτη 09/09/04 στις 12.00 μ. η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ μαζί με Συνδικάτα της Αθήνας και άλλους φορείς μεταναστών πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Μαζί Ελληνες και ξένοι ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγέλλουν την καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος

Αποτέλεσμα ενός γενικότερου εθνικιστικού κλίματος, που καλλιεργείται από πολλές πλευρές και επί πολλά χρόνια και το οποίο αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, όπως έδειξε και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την ελληνική ομάδα, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, χαρακτηρίζει τα επεισόδια του Σαββάτου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη, σε απόφαση που πήρε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Στην απόφαση σημειώνονται τα τεράστια ερωτηματικά, που γεννάει η ολιγωρία της αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια ήταν αναμενόμενα και τονίζεται η αναγκαιότητα να υπάρξει από τον ίδιο το λαό αποφασιστική αντιμετώπιση του εθνικισμού και του ρατσισμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον.

Τα επεισόδια καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εργαζόμενους «να συμβάλουν στην αποκατάσταση του κλίματος συνεργασίας και αδελφικής συνύπαρξης μεταξύ των εργαζομένων». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ - ΝΤ ΑΔΕΔΥ), καθώς και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα στην ελληνική κοινή γνώμη, «ώστε οι άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σαν γέφυρες φιλίας και αγάπης μεταξύ των δύο λαών που είναι γείτονες για πάντα», απευθύνουν, με κοινή τους ανακοίνωση, και ο Σύλλογος Αλβανών Ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος «Γκόρα» και ο Ελληνο-Αλβανικός Σύλλογος Εργατών και Φίλων Θεσσαλονίκης «Η πρόοδος».

«Δολοφονία με δράστη, μάλλον, Αλβανό»...

Αν ανατρέξουμε στην ενημέρωσή μας απ' τα ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά, θα θυμηθούμε την παρουσίαση της συχνής «είδησης»: «Δολοφονία (ή ληστεία) με δράστη, μάλλον Αλβανό». Πόσες φορές την έχουμε ακούσει αυτή τη φράση με αυτό το εξοργιστικό και ρατσιστικό «μάλλον», που υποθέτει ή έχει «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» για την εθνικότητα του δράστη...

Το «μάλλον» δεν αποτελεί λεπτομέρεια, όταν αυτή απεικονίζει την εικόνα των ΜΜΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Μια εικόνα που «διανθίζεται» με εξοργισμένους πολίτες, που καταγγέλλουν τους «κακούς Αλβανούς» που τους κλέβουν και τους «αναγκάζουν να κοιμούνται με μια καραμπίνα στο χέρι». Οταν σε αυτή την εικόνα «προσθέτονται» σε ένα παράθυρο οι Βορίδηδες. Μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για «αντιδημοκρατική και αντιπλουραλιστική αντίληψη», γιατί «όλες οι απόψεις είναι δεκτές στη δημοκρατία». Η παρουσία του Βορίδη, συνήθως με την ιδιότητα του δικηγόρου και όχι του προέδρου του εθνικιστικού κόμματός του, είναι συχνότερη απ' την παρουσία κοινοβουλευτικών κομμάτων! Προβάλλεται ως ένας πολίτης με «ιδιαίτερες απόψεις» και μάλιστα ο παρουσιαστής συνήθως «εξοργίζεται» μαζί του και του επιτίθεται για εθνικιστικές θέσεις. Εάν αυτό είναι πλουραλισμός τότε εμείς δεν είμαστε...

Δεν αντιλαμβανόμαστε τι προσφέρει στη δημοκρατία η τακτική παρουσία τέτοιου είδους φασιστοειδών. Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, τι προσφέρει στη δημοκρατία τους... Σε αυτή τη δημοκρατία που καλλιεργεί και εκτρέφει εθνικιστικές απόψεις. «Μα», θα μπορούσε να πει κάποιος, «αυτά γίνονταν κάποτε, τώρα η δημοκρατία μας είναι ισχυρή» (σαν την ισχυρή Ελλάδα, λέμε τώρα...), ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τέτοιες απόψεις».

Λίγες μέρες πριν, δεν ακούγαμε «για την ελληνική ψυχή», «για τους Ελληνες που καταφέρνουν τα πάντα», «που είναι γεννημένοι νικητές» και άλλα τέτοια; Δεν τα 'λεγαν μόνο Χρυσαυγίτες, αλλά και «επιφανείς προσωπικότητες της χώρας». Δεν είπε κανείς να μην πανηγυρίσουμε τα ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας και να χαρούμε γι' αυτά. Ολοι το κάναμε. Από εκεί και πέρα όμως το «μαγικό ραβδάκι της ελληνικής ανωτερότητας» είναι το ξεκίνημα για εθνικιστικές κατευθύνσεις. Οταν, μάλιστα, αυτά λέγονται από «επίσημα χείλη», δημόσια, αποτελούν απόψεις που προβάλλονται στην κοινωνία ως αποδεκτές. Και πάλι θα προλάβουμε τους «υπέρμαχους» «του πλουραλισμού και της ανοιχτής κοινωνίας» και θα προσθέσουμε πως τα δημόσια πρόσωπα έχουν ευθύνες για τα λεγόμενά τους στα ΜΜΕ, γιατί έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν είναι κουβέντες ενός «ελληνάρα» στο σαλόνι ενός σπιτιού για το «πότε έμαθαν μπάλα οι Αλβανοί».

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να πιστέψουμε πως αυτή η εθνικιστική έξαρση ήρθε απ' το πουθενά και προήλθε από «κάποιους θερμοκέφαλους». Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να πιστεύει κανείς πως ομάδες φασιστών φύτεψαν στην ελληνική κοινωνία την «ανωτερότητα του έθνους μας». Η «υπενθύμιση» πως τα ΜΜΕ ανήκουν στην κυρίαρχη τάξη και αυτή εξυπηρετούν, όπως φυσικά και οι εκπρόσωποί της, είναι απαραίτητη.

Αυτοί τη δουλιά τους κάνουν, το θέμα είναι εμείς να μην έχουμε καμία αυταπάτη πως το «αυγό του φιδιού» υπάρχει μόνο στη Χρυσή Αυγή ή σε άλλες φασιστικές οργανώσεις. Το «αυγό του φιδιού» υπάρχει στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το φίδι βγαίνει όταν το χρειάζεται και με όποια μορφή χρειάζεται. Η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει του λόγου το αληθές...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Ιδιώνυμα κατά ρατσισμού

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, τόσο εισηγητικά όσο και στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στα αίτια αυτών των φαινομένων, χαρακτηρίζοντάς τα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά. Φαίνεται όμως πως ο Μ. Παπαγιαννάκης δεν καλύφθηκε απολύτως και έκρινε σκόπιμο να συμπληρώσει τα λεχθέντα από τον πρόεδρο του ΣΥΝ λέγοντας: «Να προσθέσω κάτι μια στιγμή. Συμφωνώντας απολύτως με αυτά που είπε ο πρόεδρος, είναι προφανές ότι το πολιτικό και το ιδεολογικό είναι σημαντικό, υπάρχουν όμως και άλλες πλευρές, υπάρχουν χώρες όπου η ρατσιστική προπαγάνδα η ανοιχτή είναι ιδιώνυμο έγκλημα και διώκεται ποινικά». Πολιτικές και κοινωνικές οι αιτίες μεν, αλλά σ' αυτή την κοινωνία να διαχειριστούμε το πρόβλημα με ιδιώνυμα ή ό,τι άλλο, μην αρχίσουμε να την αμφισβητούμε κιόλας. Εν συντομία αυτό ήταν το ηθικό δίδαγμα της παρέμβασης του κ. Παπαγιαννάκη, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ