ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σφυροκοπούνται ανηλεώς Ταλαφάρ και Φαλούτζα

Από τους «τρομοκράτες» στόχους των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Από τους «τρομοκράτες» στόχους των κατοχικών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο Βόρειο Ιράκ έχουν στρέψει, κυρίως, τα πυρά τους, τις τελευταίες μέρες, οι κατοχικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν νέους ανηλεείς βομβαρδισμούς σε Φαλούτζα, αλλά και Ταλαφάρ, στις κουρδικές περιοχές. Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ επιμένουν στο γεγονός ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ξεπεράσει τους 1.000. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξένησε, χτες, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των 1.000 πεσόντων, υπό τον τίτλο «οι περισσότεροι νεκροί από τον πόλεμο του Βιετνάμ», ενώ η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει εκτενή στατιστικά στοιχεία (ηλικία, μονάδα, κλπ).

Περισσότερες από 8 ώρες βομβάρδιζαν αμερικανικά μαχητικά συνοικίες της Ταλαφάρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αδιάκοπο σφυροκόπημα ακολουθήθηκε από σκληρές μάχες ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και Ιρακινούς αντάρτες μέσα στην πόλη. Δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου μεταδίδουν ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλείσει με συρματόπλεγμα όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς την πόλη, με αποτέλεσμα κανείς να μη μπορεί να μπει ή να βγει.

Νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 25 νεκρούς και περισσότερους από 71 τραυματίες. Υποστήριζαν, όμως, ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν, εξαιτίας των συνεχών βομβαρδισμών. Οι κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους, σε μια λιτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζουν την επιχείρηση στην Ταλαφάρ «επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης από τους θύλακες τρομοκρατίας που έχουν εμφανιστεί» και τονίζουν με βεβαιότητα ότι «πρόκειται για Σύρους τρομοκράτες».

Νέες αεροπορικές επιδρομές οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν και στην πολύπαθη Φαλούτζα, για πολλοστή συνεχόμενη μέρα. Στόχος, ως συνήθως, με βάση τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δυνάμεων ήταν «κτίριο που εικάζεται ότι βρίσκονται μέλη της οργάνωσης του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που είναι στέλεχος της αλ Κάιντα». Σύμφωνα, πάντως, με κατοίκους της πόλης και νοσοκομειακές πηγές, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 9, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα, χωρίς, όμως, να γίνουν γνωστά τα αίτια. Το 4μελές πλήρωμα διασώθηκε.

Συνέχεια στο θρίλερ των απαγωγών

«Αλά γαλλικά» αποφάσισε να χειριστεί το ζήτημα της απαγωγής των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Μια Γέφυρα για τη Βαγδάτη», η ιταλική ηγεσία. Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Μαργαρίτα Μπονιβέρ άρχισε, χτες, περιοδεία σε αραβικές χώρες, από τις οποίες θα ζητήσει να βοηθήσουν διπλωματικά στην απελευθέρωση των 2 Ιταλίδων. Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής των 2 Ιταλίδων, και 2 Ιρακινών συνεργατών τους, με αποτέλεσμα όλες οι έρευνες να προχωρούν στα «τυφλά».

«Σκοτάδι» καλύπτει και την τύχη των 2 Γάλλων δημοσιογράφων, καθώς μετά από μία εβδομάδα έντονης κινητικότητας της γαλλικής διπλωματίας και αλλεπάλληλων εκκλήσεων από όλες ανεξαιρέτως τις αραβικές και μουσουλμανικές ηγεσίες και οργανώσεις, δεν υπάρχει τίποτε νεότερο. Χτες, για άλλη μια φορά, έκκληση απελευθέρωσης των 2 Γάλλων και των 2 Ιταλίδων, απηύθυνε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Κατάρ, Σέικ Γιουσέμ αλ Καρντάουι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική στάση απέναντι σε όσους στηρίζουν την κατοχή και σε όσους όχι, αλλά και διαχωρισμός ανάμεσα σε κυβερνήσεις και λαούς.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Νικολάι Ρισκόφ: «Αρνούμαι να παρουσιαστώ»

Ο Νικολάι Ρισκόφ, πρώην πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ενωσης (1985 - 1991) και τώρα αντιπρόσωπος στη Ρωσική Ομοσπονδία (;) απέστειλε στο δικαστήριο στη Χάγη, που δικάζει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την ακόλουθη επιστολή:

«Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη αγνόησε το ισχύον δίκαιο και επέβαλε στον πρώην Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έναν συνήγορο υπεράσπισης. Αυτό το μέτρο λήφθηκε ενάντια στη θέληση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πάνω από δύο χρόνια υπεράσπισε μόνος τον εαυτό του.

Η απόφαση του ICTY αποτελεί χονδρή παραβίαση του καταστατικού του, που (με το άρθρο 21, παράγραφος 4) εγγυάται το δικαίωμα της αυτοϋπεράσπισης. Αυτό είναι γενικά ισχύων κανόνας του διεθνούς δικαίου και το γεγονός ότι το ICTY διέπραξε μια τέτοια παραβίαση δικαίου, προκαλεί βαθιά πικρία.

Ο διορισθείς συνήγορος έχει δικαίωμα να προετοιμάζει και να ερωτά μάρτυρες, που αυτός σαν δικηγόρος θεωρεί κατάλληλους. Με άλλα λόγια, όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική και τακτική της υπεράσπισης δε θα παίρνονται από τον κατηγορούμενο, αλλά από έναν διορισμένο από τους δικαστές δικηγόρο. Η αμεροληψία του θεωρείται από τη ρωσική δημόσια γνώμη αμφισβητήσιμη.

Μερικοί ειδικοί του δικαίου δεν αποκλείουν ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έτσι δεν πήρε έναν συνήγορο, αλλά έναν ακόμη κατήγορο, που απλώς χρησιμοποιεί άλλα μέσα.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με κάλεσε να παρουσιαστώ σαν μάρτυρας υπεράσπισής του. Σχεδίαζα να ταξιδέψω αεροπορικώς στη Χάγη στις 13 Σεπτέμβρη 2004.

Το ICTY είχε ειδοποιηθεί σχετικά. Τώρα όμως, κάτω από τις νέες συνθήκες, αρνούμαι να παρουσιαστώ σ' αυτή τη δίκη.

Μόλις αποκατασταθούν οι αναγκαίοι όροι σε συμφωνία με το καταστατικό του ICTY, είμαι έτοιμος να ταξιδέψω στη Χάγη και να καταθέσω σαν μάρτυρας για την υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Νικολάι Ρισκόφ, Μόσχα, 7 Σεπτέμβρη 2004».

(Δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα «Γιουνγκ Βελ» (9/9) του Βερολίνου).

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Γιορτασμός για 84χρονα του κόμματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σήμερα 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του ΚΚ Τουρκίας από όλες τις οργανώσεις του στη χώρα, για το γιορτασμό της 84ης επετείου από την ίδρυσή του - «ήταν το πρώτο κόμμα που ιδρύθηκε στη σύγχρονη Τουρκία το 1920, με τον ενθουσιασμό και την έμπνευση που είχε προκαλέσει η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση», όπως αναφέρει ανακοίνωσή του.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί

ΟΥΑΝΑ.-- Εως και 60 άνθρωποι, ανάμεσά τους «και γυναικόπαιδα» σκοτώθηκαν χτες, σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διάρκεια των επιχειρήσεων του στρατού του Πακιστάν στο Νότιο Ουαζιριστάν -όπου προχθές είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 6 άμαχοι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Σαουκάτ Σουλτάν, οι από αέρος βομβαρδισμοί είχαν στόχο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Η επιχείρηση, κατά τον ίδιο, στέφθηκε «από επιτυχία»: Οι μαχητές στην περιοχή εξοντώθηκαν. Ωστόσο τα 2 αεροσκάφη και τα πάνω από 10 ελικόπτερα, κατά αυτόπτες, έπληξαν «και τρία χωριά στην περιοχή».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το στρατιωτικοπολιτικό σύμπλεγμα που κυβερνά το Πακιστάν - που, εκτός της αμερικανικής πίεσης να πλήξει τους Ταλιμπάν που επιχειρούν εντός των ημιαυτόνομων εδαφών της χώρας, δέχτηκε επικλήσεις και από πλευράς Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι εκεί σταθμεύουν «τρομοκράτες» που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας - ανακοίνωσε πως στο συγκεκριμένο στρατόπεδο «εκπαιδεύονταν Τσετσένοι, Ουζμπέκοι και Αραβες».

ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαφωνίες για τους ελέγχους στο Ιράν

ΒΙΕΝΝΗ.-

Δεν κατάφερε, ούτε αυτή τη φορά, η Ουάσιγκτον να κάμψει τις αντιρρήσεις των Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, όσον αφορά στην επιβολή ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, σχετικά με τους ελέγχους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το οποίο θα λειτουργούσε ως τελεσίγραφο.

Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι στη ΔΕΑΕ επιμένουν ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και ότι έχει, επανειλημμένως, παραβιάσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη ΔΕΑΕ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να του απευθυνθεί ένα τελεσίγραφο και στη συνέχεια το θέμα να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «ληφθούν μέτρα συμμόρφωσής του».

Αν και οι εκπρόσωποι των Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας δε διαφωνούν εντελώς με την εκτίμηση ότι η Τεχεράνη δεν έχει συμμορφωθεί και διαμήνυαν ότι «οι έλεγχοι δε θα διαιωνιστούν επ' αόριστον», δε συναίνεσαν στη διατύπωση τελεσιγράφου. Εκτίμησή τους είναι ότι θα πρέπει να δοθεί και άλλος χρόνος στην Τεχεράνη, η οποία αν και διά στόματος αξιωματούχων της υποστήριζε ότι επιθυμεί να αρχίσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου για ενεργειακούς σκοπούς, διαμήνυε έτοιμη «να προβεί σε υποχωρήσεις» απέναντι στη ΔΕΑΕ κατά την έναρξη της σχετικής συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ