Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Νικολάι Ρισκόφ: «Αρνούμαι να παρουσιαστώ»

Ο Νικολάι Ρισκόφ, πρώην πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ενωσης (1985 - 1991) και τώρα αντιπρόσωπος στη Ρωσική Ομοσπονδία (;) απέστειλε στο δικαστήριο στη Χάγη, που δικάζει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την ακόλουθη επιστολή:

«Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη αγνόησε το ισχύον δίκαιο και επέβαλε στον πρώην Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έναν συνήγορο υπεράσπισης. Αυτό το μέτρο λήφθηκε ενάντια στη θέληση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πάνω από δύο χρόνια υπεράσπισε μόνος τον εαυτό του.

Η απόφαση του ICTY αποτελεί χονδρή παραβίαση του καταστατικού του, που (με το άρθρο 21, παράγραφος 4) εγγυάται το δικαίωμα της αυτοϋπεράσπισης. Αυτό είναι γενικά ισχύων κανόνας του διεθνούς δικαίου και το γεγονός ότι το ICTY διέπραξε μια τέτοια παραβίαση δικαίου, προκαλεί βαθιά πικρία.

Ο διορισθείς συνήγορος έχει δικαίωμα να προετοιμάζει και να ερωτά μάρτυρες, που αυτός σαν δικηγόρος θεωρεί κατάλληλους. Με άλλα λόγια, όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική και τακτική της υπεράσπισης δε θα παίρνονται από τον κατηγορούμενο, αλλά από έναν διορισμένο από τους δικαστές δικηγόρο. Η αμεροληψία του θεωρείται από τη ρωσική δημόσια γνώμη αμφισβητήσιμη.

Μερικοί ειδικοί του δικαίου δεν αποκλείουν ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έτσι δεν πήρε έναν συνήγορο, αλλά έναν ακόμη κατήγορο, που απλώς χρησιμοποιεί άλλα μέσα.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με κάλεσε να παρουσιαστώ σαν μάρτυρας υπεράσπισής του. Σχεδίαζα να ταξιδέψω αεροπορικώς στη Χάγη στις 13 Σεπτέμβρη 2004.

Το ICTY είχε ειδοποιηθεί σχετικά. Τώρα όμως, κάτω από τις νέες συνθήκες, αρνούμαι να παρουσιαστώ σ' αυτή τη δίκη.

Μόλις αποκατασταθούν οι αναγκαίοι όροι σε συμφωνία με το καταστατικό του ICTY, είμαι έτοιμος να ταξιδέψω στη Χάγη και να καταθέσω σαν μάρτυρας για την υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Νικολάι Ρισκόφ, Μόσχα, 7 Σεπτέμβρη 2004».

(Δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα «Γιουνγκ Βελ» (9/9) του Βερολίνου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ