ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Παράσταση των φοιτητών χτες στο υπουργείο Παιδείας

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθήνας στις πρακτικές τους ασκήσεις, καθώς δεν έχουν ενισχυθεί τα Τμήματα αυτά με το απαραίτητο δυναμικό αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αποτέλεσμα είναι ήδη να δημιουργούνται προβλήματα στην εξεταστική, καθώς οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ασκούσαν και καθήκοντα επιτηρητή, ενώ είναι απαραίτητοι επίσης για τα εργαστήρια και τις πρακτικές ασκήσεις στα σχολεία όταν αρχίσει το εξάμηνο.

Χθες, φοιτητές των Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, συζήτησαν για το θέμα και προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί όμως, όχι μόνο δε δέχτηκε κανένας από την ηγεσία του υπουργείου να τους συναντήσει, αλλά τους απείλησαν ότι αν δε φύγουν ήρεμα θα τους διώξουν τα ΜΑΤ!

Αίτημα των φοιτητών είναι η άμεση κάλυψη των Τμημάτων με αυξημένο αριθμό αποσπάσεων εκπαιδευτικών (εκτιμούν ότι χρειάζονται πάνω από 60 εκπαιδευτικοί) και ενίσχυση της πρακτικής άσκησης με ειδικά κονδύλια από το υπουργείο, καθώς αυτή τη στιγμή οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις ελλείψεις των δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων (γραφική ύλη, υλικά χειροτεχνίας κτλ.), ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 20 ευρώ τη βδομάδα. Προοπτικά, οι φοιτητές ζητούν να φτιαχτούν και να λειτουργήσουν πρότυπα δημοτικά και νηπιαγωγεία στο πλαίσιο των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα.

Τον απέλυσαν γιατί τραυματίστηκε στη δουλιά!

Θύμα συμβασιούχος δασοπυροσβέστης στη Λαμία

Την απόλυση συμβασιούχου πυροσβέστη, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς, καταγγέλλει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο συμβασιούχος πυροσβέστης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λαμίας. Στις 12 του Ιούλη, έπαθε κάταγμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς. Μετά από αυτό, του χορηγήθηκε νόμιμη αναρρωτική άδεια άνω των 15 ημερών. Ομως, η υπηρεσία διέκοψε τη σύμβαση, «διότι είναι σε αναρρωτική άδεια πέραν των 15 ημερών και συγκεκριμένα από 12-7-2004 μέχρι και 26-9-2004, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην ΠΥ Λαμίας για την υλοποίηση και εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπεται για την αντιπυρική περίοδο 2004». Γι' αυτό η ΠΥ Λαμίας έλυσε «αζημίως», όπως αναφέρει, τη σύμβαση.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εκφράζει την απορία της, «εάν η υπηρεσία είχε τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της με το ήδη υπάρχον προσωπικό 24 ατόμων για ένα μήνα ή αν μπορούσε να απασχολεί τον ήδη απολυμένο συνάδελφο προσωρινά μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του σε βοηθητική θέση, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα συνήθη πρακτική». Προσθέτει δε ότι ο Κ. Παπαδόπουλος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας με επτά παιδιά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, απώλεσε το δικαίωμα να συμμετάσχει και για το μέλλον στις επόμενες προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, αφού ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μέχρι πέντε χρόνια.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Συνεχίζονται οι αγορεύσεις συνηγόρων

Δεν υπάρχει καμιά δράση εκ μέρους του «ΕΛΑ» μετά το 1995, ανέφερε χτες στο δικαστήριο ο Ν. Δαμασκόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Αγαπίου, ενώ μίλησε και για αοριστία του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Ειδικότερα, για το χρόνο διάλυσης του«ΕΛΑ», είπε χαρακτηριστικά πως αν δεχτούμε την Κυριακίδου φτάνουμε στο 1994, αν δεχτούμε τη Στάζι φτάνουμε στο 1983, αν δεχτούμε τον Νηστικάκη και την Μπόση φτάνουμε στο 1995, ενώ και στην πρόταση του εισαγγελέα υπάρχει πλήρης ασάφεια. Το δικαστήριο, συνέχισε ο Ν. Δαμασκόπουλος, είναι υποχρεωμένο να εξετάσει το ζήτημα της παραγραφής και να αποφανθεί ότι το αδίκημα της συμμετοχής έχει παραγραφεί, γιατί από τη δικογραφία και την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο, που να πιστοποιεί ότι υπήρχε δομημένη και με συνεχή δράση οργάνωση μέχρι τη σύλληψη των κατηγορούμενων.

Παράλληλα, ο Ν. Δαμασκόπουλος μίλησε για πρωτοφανή κατασκευή κατηγοριών για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις, χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα «αποτυπώματα» του Κ. Αγαπίου, λέγοντας ότι ουδέποτε του επιδείχτηκε το πρωτότυπο της υποτιθέμενης προκήρυξης, στην οποία βρέθηκαν αποτυπώματά του, αλλά ούτε προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα περίφημα πειστήρια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Επαναπροσλαμβάνονται οι αναπληρωτές

Επαναπροσλαμβάνονται με απόφαση της υπουργού Παιδείας οι 1.765 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), ύστερα από σχετική αίτησή τους, για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης στις ίδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις ίδιες θέσεις που υπηρετούσαν το προηγούμενο διδακτικό έτος 2003-2004. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν τη Δευτέρα 13/9 στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ