ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα δολοφονία «ακριβείας»

Σύλληψη Παλαιστίνιου διαδηλωτή

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστίνιου διαδηλωτή
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε άλλη μια «δολοφονία ακριβείας» προχώρησε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, ενώ παραμένει σε ισχύ ο αυστηρότατος αποκλεισμός όλων των παλαιστινιακών εδαφών, ο οποίος αναμένεται να λήξει μετά το τέλος των γιορτασμών του Γιομ Κιπούρ, του νέου εβραϊκού έτους.

Τρία μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ήταν ο στόχος ισραηλινού ελικοπτέρου, χθες το απόγευμα, στην Τζενίν, της Δυτικής Οχθης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν και οι 3, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο Μαχμούντ αλ Χαλίφα, που θεωρείται «δεξί χέρι» του επικεφαλής της οργάνωσης στην Τζενίν. Ο Ζακαρία αλ Ζουμπάιντι, με γραπτή του ανακοίνωση, προειδοποιεί ότι θα εκδικηθεί για το θάνατο των 3 «εντός 24ώρου».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία έκλεισε τα 6 γραφεία εγγραφής σε εκλογικούς καταλόγους που είχε ανοίξει η Παλαιστινιακή Αρχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι εκλογείς, ενόψει της διενέργειας τοπικών και γενικών εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, συνέλαβε και 9 υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι «έκαναν παράνομες εκλογικές διαδικασίες», χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σφήνα» ο Νετανιάχου

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε, χθες, δημοσίως, ο υπουργός Οικονομικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οντας ένας από τους ισχυρότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του Σαρόν, ο Νετανιάχου, μέχρι χθες, δεν είχε αποσαφηνίσει τη θέση του για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Χθες, υποστήριξε ότι, με τον τρόπο αυτό, θα αποφασιστεί αυτό που θέλει η πλειοψηφία και θα κατευναστούν οι εντάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαρόν δε δείχνει, προς το παρόν, διατεθειμένος να αποδεχτεί την πρόταση Νετανιάχου, αν και εκτιμάται ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μελών του κόμματός του, θα εγκρίνει το σχέδιο «απεγκλωβισμού». Την Κυριακή το απόγευμα, χιλιάδες ακροδεξιοί, έποικοι, αλλά και μέλη του Λικούντ, διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ κατά του σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Αποκαλύψεις περί πυρηνικών και προεκλογικές αντιπαραθέσεις...

ΒΙΕΝΝΗ-ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Δεν ήταν μικροποσότητες αλλά τουλάχιστον 150 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου τα «προϊόντα» μυστικών μεμονωμένων(;) πειραμάτων που διενήργησαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες κατά τα έτη 1982 και 2000, αποκάλυψε χτες σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι! Ο τελευταίος έκανε αυτή τη δήλωση μετά τα όσα κατέθεσαν χτες Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας αναφορικά με τις «πυρηνικές» αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών στη Σεούλ, προσθέτοντας πως οι έρευνες βρίσκονται στην αρχή και πως απομένει ακόμη «πολλή δουλιά» μέχρις ότου η ΙΑΕΑ εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διενέργεια μυστικών πειραμάτων Νοτιοκορεατών πυρηνικών επιστημόνων...

Πάντως, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τα μυστικά πυρηνικά πειράματα στη Ν. Κορέα, διαβεβαιώνοντας το ΔΣ της ΙΑΕΑ πως «ό,τι έγινε, έγινε δίχως την εξουσιοδότηση ή τη γνώση των αρμόδιων αρχών»...

Εργασίες για υδροηλεκτρικό φράγμα

Στο μεταξύ, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως η μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε μεταξύ 8ης και 9ης του μήνα στη βορειοανατολική επαρχία Ριανγκάνγκ (στη μεθόριο Κίνας-ΛΔ Κορέας) ήταν προσχεδιασμένη, ελεγχόμενη ανατίναξη ορεινού όγκου για τις ανάγκες κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος και όχι «μυστικά πειράματα δοκιμής ατομικών όπλων», όπως ήθελαν ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας...

Μάλιστα, ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Πάεκ Ναμ σουν, κάλεσε χτες πρέσβεις δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και εκείνον της Βρετανίας, να επισκεφθούν τον τόπο της έκρηξης για να πιστέψουν του λόγου το αληθές. Η πρόσκληση του Πάεκ Ναμ σουν ήταν απάντηση σε σχετικό αίτημα του Βρετανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Μπιλ Ράμελ, ο οποίος απ' το Σαββατοκύριακο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ. Στη ΛΔ Κορέας βρίσκεται παράλληλα αντιπροσωπεία Κινέζων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του ΚΚΚ στο πλαίσιο εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων που γίνονται το παρόν διάστημα με στόχο την πραγματοποίηση νέου γύρου εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο σε σχέση με τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Κέρι «φοβάται» τη ΛΔ Κορέας!

Τέλος, το Σαββατοκύριακο, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επέκρινε με άρθρο του στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Τζ. Μπους στην Κορεατική Χερσόνησο, υποστηρίζοντας πως αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τη ΛΔ Κορέας όταν βρέθηκε στην εξουσία, παρασυρόμενος απ' την «εμμονή του για το Ιράκ»... «Αφησε να εξελιχθεί ένας πυρηνικός εφιάλτης», ισχυρίστηκε ο Κέρι, προσθέτοντας πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι η ΛΔ Κορέας «μπορεί να προετοιμάζεται να δοκιμάσει βόμβα πλουτωνίου»...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διαδηλώσεις εναντίον παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το δικαίωμα στη ζωή υπερασπίστηκαν χιλιάδες ιθαγενείς του Αλτο Νάγια της Νοτιοδυτικής Κολομβίας, με τη μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή, εναντίον της φονικότατης δράσης ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή τους.

Οι ιθαγενείς ξεκίνησαν επίσης από χτες τη μεγάλη τους πορεία προς την πόλη Κάλι, όπου αναμένεται να φτάσουν αύριο Τετάρτη. Μαζί τους και η «ιθαγενής φρουρά», οπλισμένη με ρόπαλα, στην οποία έχουν ενταχθεί 10.000 άνθρωποι, η οποια συστάθηκε ώστε να προστατευτούν από τη δράση των ακροδεξιών παραστρατιωτικών. Μόνο το 2003 περίπου 120 Ινδιάνοι έχουν δολοφονηθεί, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2004 έχουν βρει το θάνατο άλλοι 61!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο δεύτερο μήνα οι διαδηλώσεις

Στις 2 Οκτώβρη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στο Βερολίνο

Για πέμπτη Δευτέρα, κατά συνέχεια, έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη Γερμανία κατά των «μεταρρυθμίσεων» σε βάρος ευρύτατων στρωμάτων του γερμανικού λαού και των ξένων μεταναστών. Σύμφωνα με δήλωση μέλους της συντονιστικής επιτροπής, διαδηλώσεις έγιναν σε 235 πόλεις και κοινότητες της ομοσπονδιακής επικράτειας, με πολλές δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Το κοινωνικό αυτό κίνημα φαίνεται ότι ανέρχεται σε μία ανώτερη βαθμίδα, τόσο από άποψη συντονισμού όσο και περιεχομένου των στόχων. Αυτό εξάγεται από τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψης των 160 αντιπροσώπων των διαδηλώσεων της Δευτέρας, που συνήλθε το Σάββατο στη Λειψία. Το σύνθημα αποφασίστηκε να είναι: «Κοινωνική Δικαιοσύνη αντί το Χαρτζ ΙV - Εχουμε εναλλακτικές λύσεις».

Οι οργανωτές σκοπεύουν στη διαδήλωση του Βερολίνου, στις 2 Οκτώβρη, να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και μέλη κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων. Δεν παραλείπουν όμως να τονίζουν τις δυσκολίες που παρεμβάλλονται και από την πλευρά της ηγεσίας των συνδικάτων.


Θ.Β

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εφτασε στην Ελλάδα

Στο Μεσολόγγι αναμένεται σήμερα να φτάσει ο Ποδηλατικός Γύρος Ειρήνης «The Peace Cycle 2004», που ξεκίνησε από το Λονδίνο με τελικό προορισμό την Παλαιστίνη και διοργανώνεται από φιλειρηνικές και άλλες οργανώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, από διάφορες χώρες. Οι ποδηλάτες (γύρω στους 30) έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη με πρώτο σταθμό την Ηγουμενίτσα και δεύτερο την Αρτα χτες Δευτέρα, 13 Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του Ποδηλατικού Γύρου ενεργή συμμετοχή έχει και το ΠΑΜΕ προσφέροντας οργανωτική, υλική και τεχνική βοήθεια, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Στην Ηγουμενίτσα και στην Αρτα έγιναν εκδηλώσεις υποδοχής. Στην Ηγουμενίτσα τους υποδέχτηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι της πόλης και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας σε μία εκδήλωση στα Πλατάνια, όπου έγινε ομιλία από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Παλαιστινίων και των ποδηλατών. Και στην Αρτα επίσης γίνανε ομιλίες από το Εργατικό Κέντρο της Αρτας, το δήμαρχο της πόλης και τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής πρεσβείας, Ισμάτ Σάμπρι.

Ο Ποδηλατικός Γύρος ξεκίνησε από το Λονδίνο στα μέσα Αυγούστου με 30 περίπου ποδηλάτες και μέσω Γαλλίας και στη συνέχεια Ελβετίας πέρασε στην Ιταλία, όπου ενώθηκαν με ποδηλάτες από τη Σκανδιναβία και την Ισπανία. Επόμενοι σταθμοί είναι: Ιτέα στις 15/9, Θήβα στις 16/9 και Αθήνα στις 17/9. Τελικός προορισμός είναι η Χάιφα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ