ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλο ένα διατηρητέο στο βωμό του κέρδους

Με «ειδικές ρυθμίσεις», το ιστορικό κτίριο στη γωνία Κοραή και Σταδίου «ανακατασκευάζεται» για χάρη πολυεθνικής εταιρίας μόδας

Ενα ακόμη διατηρητέο κτίριο του κέντρου της Αθήνας γίνεται θυσία στο βωμό του κέρδους, με διάφορες μεθοδεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο επί των οδών Κοραή 2 και Σταδίου (πρώην GRAND HOTEL D' ATHENES) του οποίου όχι μόνο κατεδαφίζεται το εσωτερικό του, αλλά οι ιδιοκτήτες του έλαβαν άδεια για τη δημιουργία δύο υπογείων και την προσθήκη ορόφων από γυαλί και τσιμέντο, προκειμένου το ύψος του να εναρμονιστεί και να φτάσει τα 24,20 μ. που επιτρέπεται στην περιοχή! Πρόκειται για κτίριο ηλικίας τουλάχιστον 150 ετών, που πιθανολογείται ότι είναι έργο του Τσίλερ.

Ερωτήματα εγείρονται τόσο για τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί διατηρητέων κτιρίων, όσο και για τις διαδικασίες παραχώρησής του από τον ιδιοκτήτη του, που είναι το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας, σε πολυεθνική εταιρία καταστημάτων μόδας για 30 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:

Ως γνωστόν, οι αρχές ολοκληρωμένης προστασίας των ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων επιβάλλουν όχι μόνο τη διατήρηση του κελύφους, αλλά ολόκληρου του κτιρίου, αφού η όψη αποτελεί μόνο την επιδερμίδα του αρχιτεκτονήματος. Παρ' όλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ με τις «ειδικές ρυθμίσεις» που εξέδωσε και υπέγραψε στις 7 Φλεβάρη 2003 η τότε υφυπουργός Ρ. Ζήση, προβλέπει την κατακρεούργηση του κτιρίου, χωρίς να προηγηθεί η από το νόμο προβλεπόμενη πρώτη έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και κατά παράβαση του νόμου 3028/2002 περί προστασίας Αρχαιοτήτων.

Τόσο η Πολεοδομία, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο με το ΥΠΕΧΩΔΕ παρακάμπτοντας το νόμο 3028/02, αλλά και την υποχρέωσή τους να παραπέμψουν το θέμα για πρώτη άδεια στις υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, ενώ έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τα άρθρα 24 και 28 του Συντάγματος, αλλά και μια σειρά διεθνών συμβάσεων που κυρώθηκαν και στη χώρα μας, όπως: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασίας της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO και τη Σύμβαση της Γρανάδας. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε ταχύτατα τη Μελέτη Ανακατασκευής, γεγονός που επισημαίνει με ευχαριστήρια επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Γ. Μπακούρης!

Σημειώνουμε ότι μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη 2004 δεν είχε παραδοθεί ο φάκελος στην υπεύθυνη για τα κληροδοτήματα αυτά Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να ερευνήσει τόσο τη νομιμότητα των εκτεταμένων οικοδομικών εργασιών, αλλά και για την παραχώρησή του σε πολυεθνική εταιρία για 30 χρόνια. Αν ήταν, δηλαδή σύννομες και αν συμφωνούν με τις διαθέσεις του διαθέτη του κληροδοτήματος. Ποιος θα μας απαντήσει τι συμβαίνει;

Αυτοκτόνησε κι άλλος ειδικός φρουρός

Ενας ακόμα ειδικός φρουρός βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, στην οδό Μαικήνα 26 - 28 στου Ζωγράφου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Μάμαλη, 25 ετών, ο οποίος αυτοκτόνησε προχτές το βράδυ στο σπίτι όπου διέμενε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τέταρτο ειδικό φρουρό που αυτοκτονεί το τελευταίο τρίμηνο καθώς έχουν προηγηθεί οι Χριστόφορος Τούμπας, Στυλιανός Μπούσιος και Ευμόρφιος Κουνουπάκης.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών, τονίζει πως είναι μεγάλο το υπηρεσιακό και ψυχολογικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί φρουροί και επιρρίπτει τις ευθύνες για το τραγικό τέλος των παραπάνω στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λόγω της αδιαφορίας που επιδεικνύουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, μετά και το τελευταίο περιστατικό, ο πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Ντούμας, υπέβαλε την παραίτησή του.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων

Για πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών στοιχείων μίλησε ο Α. Κωνσταντάκης, συνήγορος υπεράσπισης της Ειρ. Αθανασάκη στη δίκη του ΕΛΑ. Θα ήταν πιο έντιμο, είπε ο Α. Κωνσταντάκης, να βγει το δικαστήριο και να πει «καταδικάζω πολιτικούς αντιπάλους της καθεστηκυίας τάξης», παρά να φτάσουμε σ' αυτές τις νομικές κατασκευές.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά της Αθανασάκη, ο Α. Κωνσταντάκης είπε ότι το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση παραγράφηκε, για την κατοχή εκρηκτικών υλών ότι δεν υπάρχει γι' αυτό κανένα στοιχείο και εύρημα, εκτός από την κατάθεση της Σ. Κυριακίδου, και για την ηθική αυτουργία πως, ακόμη και να δεχτούμε την κατηγορία, δεν υπάρχουν στοιχεία για κανέναν, που να τον έπεισε η κατηγορουμένη. Για την εμπλοκή της, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι στην υπόθεση χρειάζονταν και μια γυναίκα. Ηθελαν ένα πρόσωπο που να έχει σχέση, με κάποιον από τους κατηγορούμενους και έτσι έφτασαν στην Αθανασάκη, η οποία είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να εμπλακεί, καταθέτοντας εις βάρος του Κ. Αγαπίου.

Ο Α. Κωνσταντάκης ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, λόγω έλλειψης στοιχείων εις βάρος τους, ενώ πρόσθεσε ότι η δίκη εμφάνισε σημαντικά ελλείμματα που αφορούν το αποδεικτικό υλικό που κομίστηκε.

Στο δικαστήριο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ποινικολόγου Γ. Μαύρου, ο οποίος παρίστατο στη δίκη ως συνήγορος πολιτικής αγωγής, και έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με το «Σινούκ» το περασμένο Σάββατο. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος εκφράζει την οδύνη του για το χαμό του δικηγόρου Γ. Μαύρου.

«ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΙΚΑ»
Στην επταμελή σύνθεση του ΣτΕ

Στην επταμελή σύνθεση του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) παραπέμφθηκε η υπόθεση των «Κουντουριώτικων» (παλαιά προσφυγική περιοχή πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού).

Το θέμα παραπέμφθηκε στη μείζονα (επταμελή) σύνθεση του Τμήματος, λόγω σοβαρών νομικών προβλημάτων που ανέκυψαν και θα συζητηθεί στις 12 Γενάρη 2005. Το δικαστήριο θα ασχοληθεί με το αν η μεταβολή του πολεοδομικού καθεστώτος μπορεί να γίνει κατά τη συνήθη διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλης ή αν απαιτείται η τήρηση ειδικών διατάξεων της νομοθεσίας που αφορούν στην ανάπλαση περιοχών.

Τις προσφυγές κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή «Κουντουριώτικα» και η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ