ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Πιο ώριμοι, μεγαλύτερες οι απαιτήσεις

Το επικείμενο συνέδριο του ΚΚΕ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και η Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε να αναφερθεί στους στόχους του Κόμματος ενόψει του συνεδρίου.

Σημείωσε, λοιπόν τα παρακάτω:

- «Θα υπάρχει ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας πραγματοποίησης του συνεδρίου απ' την ΚΕ αναμφισβήτητα. Ηρθε η ώρα του 17ου Συνεδρίου.

Διαβάζω και εγώ στις εφημερίδες ότι το κάνουμε λέει εν κρυπτώ. Αρχισε λέει στα κρυφά ο προσυνεδριακός διάλογος. Ειλικρινά σας λέω χωρίς να νιώθουμε επανάπαυση, ίσα-ίσα πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί, δεν υπάρχει πιο δημοκρατική διαδικασία σήμερα, συνεδριακή.

Ισα-ίσα έχουν διάστημα μηνών τα μέλη του Κόμματος να μελετήσουν τις Θέσεις, να γίνουν συνελεύσεις, να μιλήσουν. Κάνουμε δημόσιο διάλογο, ζητάμε γνώμες ευρύτερα. Και να σας πω κάτι; Αυτό το συνέδριο είναι πάρα πολύ σημαντικό, χωρίς να υποτιμώ όλα τα προηγούμενα, γιατί ακριβώς γίνεται σε μία πορεία όπου το Κόμμα έχει κατακτήσει μία ανοδική πορεία ύστερα απ' την τραγική κατάσταση που βρέθηκε το 1991.

Είμαστε πιο έμπειροι. Εχουμε δώσει μάχες άλλες πολύ καλά, άλλες μέτρια, αλλά πάντως είμαστε σε μια πορεία ωρίμανσης και τώρα μπορούμε πραγματικά να αυτοπαρατηρήσουμε τη δράση μας, αλλά και να ζητήσουμε άλλους να την παρατηρήσουν, να γίνουμε πιο απαιτητικοί απ' τον εαυτό μας.

Δηλαδή πριν 6, 7, 4, 5 χρόνια, μπορούσε κανείς να είναι και λίγο συγκαταβατικός με τις αδυναμίες του. Τώρα πρέπει να γίνουμε πάρα πολύ απαιτητικοί. Τι εννοούμε τώρα αδυναμίες: Οταν λέμε αδυναμίες θέλουμε να γίνουμε αυτό που είπαμε περισσότερο, πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί στην πάλη μας για τα λαϊκά προβλήματα.

Εκεί εμείς εστιάζουμε. Οι πολιτικές μας θέσεις έχουν επιβεβαιωθεί. Βεβαίως θα συνοψίσουμε και τις εξελίξεις καλύτερα. Αυτό όμως που μας απασχολεί είναι πώς θα βοηθήσουμε και με τη δική μας παρέμβαση, το λαϊκό κίνημα να αναπτυχθεί, οι συμμαχίες, ο αγώνας για ριζική πολιτική αλλαγή.

Εμείς μάλιστα θα ζητήσουμε όποιος θέλει να συνεισφέρει τον "οβολό" του σ' αυτή την προσπάθεια. Καμιά φορά και η άδικη κριτική μπορεί κάτι να σου δώσει. Το συνέδριο αυτό θα έχει ως αντικείμενο, την εξέταση της δράσης του ΚΚΕ και την πορεία ισχυροποίησής του για να γίνει πιο ικανό για τα λαϊκά προβλήματα, για τη συμμαχία. Μ' αυτά τα ζητήματα θα ασχοληθούμε. Και πιστεύω ότι θα βγούμε πολύ πιο δυναμωμένοι και με απόσταση χρόνου θα μελετήσουμε καλύτερα τη δουλιά μας. Και θα υπάρχει δημόσιος βεβαίως διάλογος. Εγώ εύχομαι, μακάρι, ελάτε κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Να έρθουμε να σας ακούσουμε τι λέτε, πώς το λέτε. Και εσείς μας βλέπετε».

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε:

- «Το δεύτερο θέμα του συνεδρίου είναι η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και στη διαδικασία που προηγείται επίσης εκλέγονται όργανα. Εκλογή λοιπόν νέας Κεντρικής Επιτροπής. Και μάλιστα αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστική, γίνεται συζήτηση για κάθε άτομο, για κάθε προτεινόμενο.

Ξέρετε πώς την κάνουμε εμείς; Λέει πρόταση ο Χ. Ποιος θέλει να μιλήσει; Οχι υπέρ του, και εναντίον. Κάνε του ερωτήσεις. Μπορεί να σηκωθεί ο άλλος και να κάνει. Τι λες για εκείνο, τι έκανες εκεί, γιατί το έκανες έτσι. Τέτοια διαδικασία. Αυτή είναι κατοχυρωμένη με τον κανονισμό.

Επομένως θα βγει νέα Κεντρική Επιτροπή και ακριβώς φιλοδοξούμε, ακριβώς αυτή η νέα Κεντρική Επιτροπή να εκφράσει ό,τι καλύτερο υπάρχει μέσα στο Κόμμα, ικανότερο και δυνατότερο. Βεβαίως, θα γίνει νέα Κεντρική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, να μου πεις, θα είναι ο Γιώργος, η Μαρία, ο Πέτρος μέσα ή θα είναι αυτός που δεν είναι, αυτό θα το αποφασίσει το Σώμα του συνεδρίου. Δεν μπορώ να προκαθορίσω τίποτα.

Το Σώμα του συνεδρίου θα αποφασίσει τι θα κάνει και πραγματικά πρέπει να σας πω ότι στην πορεία των τελευταίων χρόνων ατσαλώθηκε κι ένα καινούριο στελεχικό δυναμικό σε συνθήκες δύσκολες και πρωτόγνωρες που δεν περπατάς εύκολα. Εχουμε και ανάπτυξη νέου στελεχικού δυναμικού. Επομένως;

Βεβαίως και το στοιχείο της ανανέωσης πρέπει να υπάρχει στο Κόμμα. Αλίμονο. Δεν μπορεί ένα Κόμμα να προχωράει, να αναπτύσσει δυνάμεις, να αναπτύσσει καινούρια στελέχη κι αυτό να μην εκφράζεται και στα όργανα και παντού.

Λέω όμως άλλο πράγμα. Εμείς δεν έχουμε παραγοντίσκους και ηγετίσκους που προκαθορίζουν πριν το συνέδριο αν θα βγουν ή δε θα βγουν ή αν θα είναι και υποψήφιοι. Αυτές οι διαδικασίες δεν υπάρχουν σε μας. Είμαστε ελεύθεροι. Εμείς θα συζητήσουμε αν τα κάναμε καλά, πώς τα κάνουμε, τι πρέπει να βελτιώσουμε. Αυτό θα συζητήσουμε. Εκεί θα είναι το ζουμί της υπόθεσης.

Από κει και πέρα το συνέδριο αποφασίζει. Η Κεντρική Επιτροπή θα βγάλει τα δικά της όργανα, τα σκυλιά δεμένα και ο καθένας, εφ' ώ ετάχθη, συνεχίζει. Δεν κάνουμε προεκλογική εκστρατεία δηλαδή, γι' αυτό θέλουμε μια ουσιαστική προσυνεδριακή συζήτηση».


Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Να ανοίξει τα χαρτιά του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κλήθηκε η Αλ. Παπαρήγα από τους παρόντες στη συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφους. Σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Είναι πλήρης αποπροσανατολισμός. Κάποιοι τσακώνονται για τον Πρόεδρο και κάποιοι ακκίζονται να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι. Εχουμε απαντήσει και σας υπενθυμίζω ότι απαντήσαμε και προεκλογικά στο debate που έγινε. Είναι ίδια η απάντησή μας, δεν την επαναλαμβάνω διότι το θεωρώ αποπροσανατολισμό».

Σε δεύτερη ερώτηση επί του θέματος αυτού και για το αν το ΚΚΕ επιμένει στην άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη και αν το πρόσωπο, το οποίο θα προταθεί προέρχεται από το χώρο στον οποίο κινείται και για το αν θεωρεί ότι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι προς όφελος των πολιτών, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Δεν καταλαβαίνω. Είναι δυνατόν να δεχτεί υποψήφιος απ' το χώρο του ΚΚΕ να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας και να υπογράφει; Δε λέω ποιου θα αναγκαστεί να σφίξει το χέρι που είναι μία ιστορία. Μεγάλη ιστορία αυτή. Αλλά που θα υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα για αντιλαϊκές αποφάσεις, για συμμετοχή σε επιθετικούς πολέμους; Είναι δυνατόν; Πρώην θα είναι αυτός, δεν μπορεί να είναι νυν. Ελεος. Πώς γίνεται δηλαδή; Δεν καταλαβαίνω. Πώς μπορεί κάποιος να φιλοδοξεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Κοιτάξτε, άμα ήταν άμεση εκλογή - δεν είμαστε υπέρ της άμεσης, δεν είμαστε υπέρ του προεδρικού συστήματος και της άμεσης εκλογής σε καμία περίπτωση - μην παρεξηγηθώ και πείτε αλλάζει θέση το ΚΚΕ. Αλλά λέω, εάν οι άλλοι το έκαναν έτσι, τότε είναι διαφορετικό, είναι μια εκλογική μάχη. Πώς είναι δυνατόν εμείς να πούμε σε έναν άνθρωπο του χώρου μας όπως είπατε; Είναι, τι να σας πω δηλαδή, σαν να τον στέλνουμε στην κόλαση. Είναι σαν να τον θάβουμε, σαν να τον καίμε. Πώς είναι δυνατόν;

Μπορεί να μην έχει εξουσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά λειτουργεί ως θυμιατήρι της εκάστοτε εξουσίας. Πώς θα γίνει δηλαδή; Αυτός που νομίζει ότι θέλει να την υπηρετήσει, ας πάει να την υπηρετήσει. Τι να κάνουμε, δηλαδή;».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η συναίνεση για την οποία μιλάνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφορά ή όχι το ΚΚΕ, υπογράμμισε:

«Εχω απαντήσει γι' αυτό. Είναι καθαρή η θέση του Κόμματος. Τη θυμάστε, την είπαμε και προεκλογικά. Δεν αλλάξαμε. Παίζουν τώρα και οι δυο. Παίζουνε. Θα δούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ