Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Να ανοίξει τα χαρτιά του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κλήθηκε η Αλ. Παπαρήγα από τους παρόντες στη συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφους. Σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Είναι πλήρης αποπροσανατολισμός. Κάποιοι τσακώνονται για τον Πρόεδρο και κάποιοι ακκίζονται να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι. Εχουμε απαντήσει και σας υπενθυμίζω ότι απαντήσαμε και προεκλογικά στο debate που έγινε. Είναι ίδια η απάντησή μας, δεν την επαναλαμβάνω διότι το θεωρώ αποπροσανατολισμό».

Σε δεύτερη ερώτηση επί του θέματος αυτού και για το αν το ΚΚΕ επιμένει στην άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη και αν το πρόσωπο, το οποίο θα προταθεί προέρχεται από το χώρο στον οποίο κινείται και για το αν θεωρεί ότι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι προς όφελος των πολιτών, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Δεν καταλαβαίνω. Είναι δυνατόν να δεχτεί υποψήφιος απ' το χώρο του ΚΚΕ να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας και να υπογράφει; Δε λέω ποιου θα αναγκαστεί να σφίξει το χέρι που είναι μία ιστορία. Μεγάλη ιστορία αυτή. Αλλά που θα υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα για αντιλαϊκές αποφάσεις, για συμμετοχή σε επιθετικούς πολέμους; Είναι δυνατόν; Πρώην θα είναι αυτός, δεν μπορεί να είναι νυν. Ελεος. Πώς γίνεται δηλαδή; Δεν καταλαβαίνω. Πώς μπορεί κάποιος να φιλοδοξεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Κοιτάξτε, άμα ήταν άμεση εκλογή - δεν είμαστε υπέρ της άμεσης, δεν είμαστε υπέρ του προεδρικού συστήματος και της άμεσης εκλογής σε καμία περίπτωση - μην παρεξηγηθώ και πείτε αλλάζει θέση το ΚΚΕ. Αλλά λέω, εάν οι άλλοι το έκαναν έτσι, τότε είναι διαφορετικό, είναι μια εκλογική μάχη. Πώς είναι δυνατόν εμείς να πούμε σε έναν άνθρωπο του χώρου μας όπως είπατε; Είναι, τι να σας πω δηλαδή, σαν να τον στέλνουμε στην κόλαση. Είναι σαν να τον θάβουμε, σαν να τον καίμε. Πώς είναι δυνατόν;

Μπορεί να μην έχει εξουσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά λειτουργεί ως θυμιατήρι της εκάστοτε εξουσίας. Πώς θα γίνει δηλαδή; Αυτός που νομίζει ότι θέλει να την υπηρετήσει, ας πάει να την υπηρετήσει. Τι να κάνουμε, δηλαδή;».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η συναίνεση για την οποία μιλάνε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφορά ή όχι το ΚΚΕ, υπογράμμισε:

«Εχω απαντήσει γι' αυτό. Είναι καθαρή η θέση του Κόμματος. Τη θυμάστε, την είπαμε και προεκλογικά. Δεν αλλάξαμε. Παίζουν τώρα και οι δυο. Παίζουνε. Θα δούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ