Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004
Η λαϊκή συμμαχία θα φέρει και την πολιτική

Για τις συμμαχίες, ήταν η ερώτηση, η οποία διατυπώθηκε ως εξής:

- «Αυτές τις συμμαχίες από τον υπάρχοντα πολιτικό χάρτη, μέχρι ποιο χρώμα τις βλέπετε;»

Στην απάντησή της η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

- «Τα έχουμε πει, βέβαια, πάρα πολλές φορές. Μακάρι να ήμουν σε θέση να σου πω ότι υπάρχει σήμερα κάτι καινούριο. Κι αν θέλετε, ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι ακριβώς όταν το λαϊκό κίνημα δυναμώσει και φουντώσει κι αρχίζουν και οι μαζικοί απεγκλωβισμοί λαϊκών δυνάμεων από τα δύο κόμματα, τότε θα δεις να διαμορφώνεται και ένας καλύτερος πολιτικός χάρτης και θα μπορεί το ΚΚΕ να σου πει και κάτι άλλο παραπέρα απ' αυτό που μπορώ να πω σήμερα.

Για τις συμμαχίες, υπάρχει ένα θέμα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ κρατήστε το. Αυτό δε θα το ακούσετε από κανένα κόμμα. Εμείς θεωρούμε ότι η βάση και των πολιτικών συμμαχιών, η βάση που τις διευκολύνει, είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης, των εργατοϋπαλλήλων με τα μικρομεσαία στρώματα, που κι αυτά μέσα τους είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, μικρομεσαίοι στην αγροτιά, μικρομεσαίοι επιστήμονες. Είναι κι αυτά σύνθετα.

Η συμμαχία με την αγροτιά είναι μεγάλο πράγμα. Οταν δεν προχωράει αυτή η συμμαχία, είναι δυνατόν να διευκολύνεται ανάλογα και η πολιτική της έκφραση; Για μας είναι και οι κοινωνικές και οι πολιτικές συμμαχίες και ακριβώς θέλουμε να σπρώξουμε τις διεργασίες, να τις βοηθήσουμε. Να πω "σπρώξουμε" γιατί δεν είναι εύκολα όλα με τη δική μας θέληση, αλλά θέλουμε να τις βοηθήσουμε. Ενα είναι το κίνημα, η λαϊκή συμμαχία. Αυτά τα δύο μαζί, και ισχυρό ΚΚΕ προσθέτουμε εμείς, αυτοί οι παράγοντες είναι που μπορούν να βοηθήσουν να αυγατίσει η πολιτική συμμαχιών.

Παρ' όλα αυτά όπου μπορούμε, τη συσπείρωση πάνω σε προβλήματα, τη βοηθάμε. Σε επιμέρους μέτωπα. Βεβαίως, πρέπει να είναι και πιο γενικευμένη η συμμαχία, πάνω σε ένα γενικό πολιτικό πρόγραμμα. Παλεύουμε αυτά τα ρυάκια να φτιάξουν και το μεγάλο ποτάμι. Εδώ είμαστε. Αν έχουμε ελλείψεις σ' αυτήν την πολιτική θα τις εξετάσουμε, αλλά δεν είναι μόνο θέμα του ΚΚΕ. Με συγχωρείτε, δηλαδή. Δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε με δυνάμεις που είναι, ας πούμε, υπέρ της ΟΝΕ, αυτά είναι γνωστά, υπέρ του "ευρωσυντάγματος". Μπορεί να είναι κατά αυτού του "ευρωσυντάγματος", αλλά γενικά υπέρ του "ευρωσυντάγματος". Η συμμαχία απαιτεί και μία κοινή γραμμή πλεύσης πέρα από διαφορές. Ο λαός θα λύσει το πρόβλημα, αυτό να το ξέρετε. Δε λύνεται από τα επάνω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ, όπως την ξέρουμε, τελειώνει αργά ή γρήγορα (2012-04-28 00:00:00.0)
«Οχι» σε ευκαιριακές συμμαχίες για τις ψήφους (2010-09-30 00:00:00.0)
Μπορούμε να τους αποτρέψουμε (2007-09-11 00:00:00.0)
Δεν αλλοιώνουμε την πολιτική συμμαχιών για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη (2006-10-18 00:00:00.0)
Κύριο ζήτημα η κοινή δράση με τους εργαζόμενους (2004-02-12 00:00:00.0)
Θέλουν τους νέους δημάρχους στο σβέρκο του λαού (1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ