Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γεμίσει η Αθήνα μπλε φόρμες και κασκέτα

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των χτεσινών επισκέψεών της σε χώρους δουλιάς

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ακούν με προσοχή την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ακούν με προσοχή την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη ΔΕΘ. Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε στη διήμερη περιοδεία της πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν οι Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ, Μ. Μαΐλης, Κ. Αβραμόπουλος, Ν. Χριστάνης, καθώς και πολλά ακόμα στελέχη του Κόμματος και συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους από κάθε χώρο δουλιάς, με τις σημαίες των δικών τους αιτημάτων, ανεξάρτητα αν είναι κομμουνιστές ή όχι, να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 9 του Οκτώβρη για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. «Να γεμίσει η Αθήνα από μπλε φόρμες, κασκέτα. Να δείξουν οι εργαζόμενοι τη θέλησή τους».

Χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους εργαζόμενους της κατασκευαστικής εταιρίας «Καματάκης ΑΤΕΕ», που εφτά μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτοι, και τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Εργοτάξιο-νεκροταφείο για τους εργαζόμενους

«Οσα διεκδικούμε τα έχουμε κερδίσει με αίμα και ιδρώτα. Θα μας βρουν στους δρόμους και μπροστά τους σε κάθε βήμα τους», είπε ο Γ. Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην κατασκευαστική εταιρία «Καματάκης ΑΤΕΕ», ως απάντηση στο κάλεσμα της Αλ. Παπαρήγα για κλιμάκωση της πάλης τους.

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν κι αυτή δείγμα αναγνώρισης της συνεπούς στάσης του Κόμματος και των στελεχών του απέναντι στο πρόβλημα και στις διεκδικήσεις τους. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν την Αλ. Παπαρήγα στο εργοτάξιο της εταιρίας, που με ευθύνη του εργοδότη έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Και ζήτησαν από το ΚΚΕ να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του προς την κυβέρνηση ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τα οποία ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά απασχολούνταν 500 εργαζόμενοι. Από το Φλεβάρη που άρχισαν τα προβλήματα με τις πληρωμές αρκετοί εργαζόμενοι αποχώρησαν σταδιακά αναζητώντας αλλού δουλιά χωρίς να έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. Οι υπόλοιποι, εδώ και 10 μέρες, πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει για να δοθούν τα δεδουλευμένα τους. Διεύρυνε όμως τη συζήτηση, σημειώνοντας πως ο χώρος των κατασκευών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία συγκέντρωσης στα χέρια λίγων και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού αλλά και στην επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Προειδοποίησε ότι «η ανεργία στην Ελλάδα θα μεγαλώσει» γιατί, όπως είπε, «όλες οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνονται προβλέπουν λιγότερες θέσεις εργασίας από τους εργαζόμενους που θα διώχνονται». Γι' αυτό πέρα από την πάλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ΚΚΕ προτείνει και «ένα σύστημα επιδοτήσεων και διαβίωσης των ανέργων που να είναι ανεκτό και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Επίσης, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για προσανατολισμό του τομέα των κατασκευών σε έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα είναι επ' ωφελεία του λαού, όπως, π.χ., έργα αντισεισμικής θωράκισης, διαχείρισης του νερού, υποδομές στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, προγράμματα λαϊκής στέγης, κλπ. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να την κάνουν υπόθεση της πάλης τους.

«Είναι άδικο να έχουν όλοι δίκιο,
γιατί αυτοί το δίκιο αδίκησαν»

Με αυτό το δίστιχο, που «συνέλαβε» κάποιο βράδυ μετά από ένα ακόμη 12ωρο δουλιάς, ένας από τους εργάτες των ΕΛΠΕ περιέγραψε στην Αλέκα Παπαρήγα την αγανάκτηση που έχει πλημμυρίσει τον ίδιο και την πλειοψηφία των συναδέλφων του.

Λίγο νωρίτερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου είχαν ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την εντατικοποίηση της δουλιάς και τον προσανατολισμό της επιχείρησης να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση του προσωπικού, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους στο 40%. Στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται 850 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 100 μέσω εργολάβων.

Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στο Λάτση, που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας προς τους εργαζόμενους θύμισε πως το ΚΚΕ αντέδρασε στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ όπως και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ και σήμερα εξακολουθεί να μη θεωρεί τετελεσμένο την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, όπως και όλων των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων. «Εμείς έχουμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ό,τι υπάρχει πάνω σ' αυτή τη γη και έχει δημιουργηθεί από τον ανθρώπινο μόχθο, ό,τι κρύβει η ελληνική γη (ορυκτό πλούτο, κλπ.), να περάσει στην ιδιοκτησία και στη διεύθυνση του λαού. Θα γίνει κι αυτό. Ωστόσο, χωρίς να παραιτούμαστε και από το στόχο και το όραμα, παλεύουμε για να μη χειροτερεύσει η θέση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις». Και δήλωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ