Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Καταψήφισε το ΚΚΕ νομοσχέδιο για την ανάθεση των δημοσίων έργων

Η βασική παθογένεια στο όλο πλέγμα των δημοσίων έργων είναι ότι αυτά αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως εμπόρευμα, με σκοπό το κέρδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό και με αυτό το σκεπτικό το ΚΚΕ κρίνει και αξιολογεί τα μέτρα που διάφορες κυβερνήσεις ανακοινώνουν για το θέμα.

Αυτό τόνισε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο θεσπίζεται το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων στη θέση του «μαθηματικού τύπου». Ο βουλευτής είπε ότι ο τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων είναι ένας κρίκος στην όλη διαδικασία και υπογράμμισε ότι χρειάζεται παρέμβαση σε όλη τη διαδικασία από τον προγραμματισμό και τη μελέτη μέχρι την κατασκευή.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είπε ότι κυριαρχεί η προσυνεννόηση των εταιριών, ενώ έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι μόνο στα Ολυμπιακά έργα είχαμε 17 νεκρούς, για τους οποίους κανένας μεγαλόσχημος δεν είπε τίποτα στις διάφορες Ολυμπιακές τελετές.

Και με το ισχύον σύστημα, συνέχισε, υπήρχε η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η ενίσχυση των μεγαθηρίων του κλάδου σε βάρος των μικρών, κατάσταση που θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η οικονομικότερη προσφορά, είπε, μπορεί να είναι ένα κριτήριο, αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα, αφού πρέπει να συνυπολογιστούν και η βέλτιστη τεχνική λύση και η ποιότητα των έργων.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε, είναι δημιουργία ενός ενιαίου φορέα του δημοσίου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα προχωρά στο σχεδιασμό και την κατανομή των έργων σε όλα τους τα στάδια, με γνώμονα την προστασία και των εργαζομένων και των χρηστών των έργων.

Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε ότι ο «μαθηματικός τύπος», που ίσχυε μέχρι σήμερα, είχε οδηγήσει στη νόθευση του ανταγωνισμού και σε φαινόμενα συμπαιγνίας μεταξύ των εταιριών. Για το νέο σύστημα είπε ότι θεσπίζεται ο μειοδοτικός διαγωνισμός και ταυτόχρονα καθιερώνονται δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνα μεγάλες εκπτώσεις. Η ανάθεση, είπε, θα γίνεται αυτομάτως στο μειοδότη που έχει τα νόμιμα προσόντα και αποτρέπονται οι υποκειμενικές κρίσεις στη διαδικασία ανάθεσης των έργων. Ο υπουργός κατέθεσε και τα νέα τιμολόγια για το πράσινο και την οδοποιία και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει και τα υπόλοιπα.

Με τροπολογία του υπουργού ορίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα σε περιοχές της Αττικής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Αθήνας, να καθορίζονται χώροι ως Τεχνοπόλεις και να οριοθετούνται, να πολεοδομούνται και να οργανώνονται σύμφωνα με το νόμο 2545 περί Βιομηχανικών Περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ