Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος ενημέρωσε και πότε;

Το καμπανάκι που θα έπρεπε να σημάνει την εγρήγορση του μηχανισμού και την άμεση κινητοποίηση για την αναζήτηση του «Σινούκ» είχε χτυπήσει από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, από τον αναπληρωτή υποδιοικητή του Αγίου Ορους.

Οπως ο ίδιος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, περίμενε στις Καρυές να υποδεχτεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. «Το περιμέναμε (το ελικόπτερο) λίγο μετά τις 11. Συνήθως, ξέρετε, αυτές οι αποστολές με ελικόπτερα πολλές φορές συμβαίνει να ζητούν οι επιβαίνοντες πριν προσγειωθούν είτε στο ελικοδρόμιο των Καρυών είτε σε ένα άλλο ελικοδρόμιο, όπως έχει η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, να ζητούν να κάνουν μια περιήγηση πάνω από τον Αθω ούτως ώστε να δούνε τα μοναστήρια, τις σκήτες κλπ. από αέρος. Συνεπώς σκεφτήκαμε όταν πέρασε το δεκάλεπτο ή το τέταρτο ότι κάτι τέτοιο θα συμβαίνει. Παράλληλα, όμως, ζητήσαμε αμέσως από τους πύργους ελέγχου των περιοχών να μας πούνε αν έχουμε μία καθυστέρηση προκειμένου να καθησυχάσουμε και την ιερά κοινότητα η οποία περίμενε και να δούμε περίπου τι γίνεται».

Τα πρώτα τηλεφωνήματα ο Α. Κασμίρογλου προς τις αρμόδιες για την ασφάλεια των πτήσεων υπηρεσίες τα έκανε «γύρω στις 12».

Οπως δήλωσε στη συνέντευξή του, «ξεκίνησα να ψάχνω τα τηλέφωνα με δεδομένη την άφιξη στις 11.40, εκεί περίπου άρχισα να ψάχνω τα τηλέφωνα, στις 11.50-11.55, εκεί περίπου. Και νομίζω ότι είχα την πρώτη επικοινωνία γύρω στις 12, 12.05. Εκεί περίπου μπόρεσα να μιλήσω (...) Εξέφρασα την ανησυχία μου, πήρα τις υπηρεσίες οι οποίες ασχολούνται με τις πτήσεις, δηλαδή τον πύργο ελέγχου Θεσσαλονίκης και τον πύργο ελέγχου του Χορτιάτη. Μάλλον η Θεσσαλονίκη μου είπε για Χορτιάτη, ζήτησα παράλληλα αν υπάρχει το τηλέφωνο του κυβερνήτη του αεροσκάφους, αν υπάρχει κανένα κινητό ούτως ώστε μήπως μπορέσω να μιλήσω μαζί του να δω πού βρίσκεται».

Στην ερώτηση αν είχε κάποια επαφή και με κυβερνητικές πολιτικές αρχές, σε κυβερνητικό επίπεδο, ή μόνο με τους αρμοδίους στον πύργο ελέγχου και στο Χορτιάτη, ο Α. Κασμίρογλου είπε: «Οι αρχικές επαφές που είχα ήταν οπωσδήποτε με τις υπηρεσίες αυτές του Χορτιάτη, πού βρίσκεται η πτήση».

Οταν ρωτήθηκε αν αργότερα μίλησε και με κάποια κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους είπε: «Αργότερα αναφέρθηκα εκεί που έπρεπε να αναφερθώ».

Σχετικά με την ώρα της επικοινωνίας του Α. Κασμίρογλου με στελέχη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους δεν είναι σαφής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Κασμίρογλου ενημέρωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη στη 1.30. Ο ίδιος ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους, στη συνέντευξή του, σε ερώτηση για την ώρα που επικοινώνησε με πολιτικά πρόσωπα υποστήριξε: «Δεν μπορώ να θυμάμαι. Εγινε πάντως σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να συγκρατήσω την ώρα».

Σχετικά με τις κινήσεις του και τις απόψεις του για τα όσα έγιναν τις ώρες του χάους και της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού, ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους υπέβαλε έκθεση στον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, ανέφερε πως κατά την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εξωτερικών αναφορά σχετική με το χρόνο επικοινωνίας του αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Ορους με τον κρατικό μηχανισμό δεν υπάρχει στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ