Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θέλουν τους νέους δημάρχους στο σβέρκο του λαού
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ονόματα κατατίθενται για λόγους πίεσης και διαπραγμάτευσης
  • Η συμμαχία πρέπει να στηρίζεται και να τροφοδοτείται από τους λαϊκούς αγώνες και την κοινωνική συμμαχία

"Εμείς βγήκαμε καθαρά και όχι ανάποδα. Ξεκινήσαμε από τον περασμένο Ιούνη, με τις θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την περιγραφή πώς θα πάμε μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με ποια δράση, με ποια αιτήματα, με ποιες δεσμεύσεις. Στη συνέχεια είπαμε πώς θα προκύψει η διαδικασία των ψηφοδελτίων και όπου είμαστε έτοιμοι προχωράμε στην τοποθέτησή μας για το ποιον βλέπουμε υποψήφιο δήμαρχο, με βάση την ανακήρυξη που γίνεται από την κίνηση. Οι άλλοι ξεκινάνε ανάποδα. Ονόματα βιομηχάνων, ηθοποιών, σαλόνια είναι στη μέση και οι θέσεις θα βγούνε κάνα εικοσαήμερο πριν τις εκλογές. Τίποτα πακέτα πολύχρωμα για τα τρένα, τα τραμ, τα βαποράκια και όλα αυτά. Δηλαδή, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Σκόπιμα αρχίζουν ανάποδα. Στο σβέρκο του λαού θέλουν να κάτσουν τους νέους δημάρχους και νομάρχες για άλλη μια 4ετία". Τα παραπάνω τόνισε, αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές και την πολιτική συνεργασιών, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ολόκληρη η αναφορά της ΓΓ του ΚΚΕ είναι η παρακάτω:

"Ρίχνονται στο τραπέζι ονόματα υποψηφίων δημάρχων, όπως στην Αθήνα, οι οποίοι, υποτίθεται, είναι πολύ καλοί για τα σαλόνια, τις δημόσιες σχέσεις και διαθέτουν πολύ ωραίο χαμόγελο και ίματζ. Οι κάτοικοι, πάντως των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν τεράστια προβλήματα και η Αθήνα και η Θεσ/νίκη και όλη η Ελλάδα έχει ανάγκη από δημάρχους και νομάρχες βγαλμένους κυριολεκτικά μέσα από τα σπλάχνα του λαού, ανθρώπους λαϊκούς από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ανθρώπους που είναι προετοιμασμένοι να τα βάλουν με το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι να έχουν την αγκαλιά και τη στήριξη του κατεστημένου. Και μου κάνει τρομερή εντύπωση, σήμερα διάβασα σε εφημερίδες της Θεσ/νίκης, ότι τα καινούρια ονόματα που ακούγονται είναι βιομήχανοι κλπ. Το θεωρώ προσβολή για τη Θεσ/νίκη, την πρωταθλήτρια της ανεργίας, να συζητιέται και το όνομα βιομηχάνων, πέρα από τα υπάρχοντα ονόματα, όλων εκείνων δηλαδή οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν άμεσα τα ηνία στα χέρια τους, για να μπορούν να καθίσουν για τα καλά στο σβέρκο του λαού και μέσα από το δημαρχιακό ή νομαρχιακό θώκο.

Το ΚΚΕ είναι πολύ αισιόδοξο ότι πέρα από τους υποψήφιους κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα και ανάλογα με τις συγκεκριμένες τοπικές δυνατότητες, μπορούν να προκύψουν υποψήφιοι, είτε επικεφαλής, άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από το λαό, που αγωνίστηκαν στο εργοστάσιο, στο πανεπιστήμιο, στο πεζοδρόμιο, στο χωράφι. Τέτοιους θέλουμε, αγωνιστές. Εμείς δε θα υποστηρίξουμε μόνο κομμουνιστές, ούτε θεωρούμε ότι αγωνιστές είναι μόνο οι κομμουνιστές. Αλλά περιφερόμενους μάγους και τέτοιου τύπου σωτήρες, τους απορρίπτουμε από χέρι, δηλαδή δεν τους συζητάμε. Πρέπει να είναι βγαλμένοι μέσα από τους αγώνες του λαού, ικανοί να καταλάβουν το λαό και ικανοί να τον αντιπροσωπεύσουν επάξια.

Το θέμα δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο. Το θέμα είναι και ποιος φορέας τοπροτείνει. Σημασία έχει ποια είναι η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του φορέα που προτείνει. Κατατίθενται ονόματα, κατατίθενται προτάσεις συνεργασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις και τα ονόματα κατατίθενται για λόγους πίεσης και διαπραγμάτευσης και οι προτάσεις συνεργασίας που γίνονται δεν ξεκινούν από την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πραγματική φιλολαϊκή προοδευτική συνεργασία, αλλά για να υπηρετήσει σκοπιμότητες μεταμφίεσης της πολιτικής των κομμάτων.

Πολλές φορές οι προτάσεις συνεργασίας χρησιμοποιούνται για την άλωση του άλλου κόμματος, ή γίνεται μια πρόταση συνεργασίας για να μπορέσουν να αδειάσουν αυτόν που δεν τη δέχεται. Γι' αυτό δε δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο και όχι καθαρό παρασκήνιο. Θα πέσουν και άλλα ονόματα, κλοτσοπατινάδα έχει γίνει με τα άλλα κόμματα.

Εμείς βγήκαμε καθαρά και όχι ανάποδα. Ξεκινήσαμε από τον περασμένο Ιούνη, με τις θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την περιγραφή πώς θα πάμε μέχρι τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με ποια δράση, με ποια αιτήματα, με ποιες δεσμεύσεις. Στη συνέχεια είπαμε πώς θα προκύψει η διαδικασία των ψηφοδελτίων και, όπου είμαστε έτοιμοι, προχωράμε στην τοποθέτησή μας για το ποιον βλέπουμε υποψήφιο δήμαρχο, με βάση την ανακήρυξη που γίνεται από την Κίνηση. Οι άλλοι ξεκινάνε ανάποδα.Ονόματα βιομηχάνων, ηθοποιών, σαλόνια είναι στη μέση και οι θέσεις θα βγούνε κάνα εικοσαήμερο πριν τις εκλογές. Τίποτα πακέτα πολύχρωμα για τα τρένα, τα τραμ, τα βαποράκια και όλα αυτά. Δηλαδή, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Σκόπιμα αρχίζουν ανάποδα.

Στο σβέρκο του λαού θέλουν να κάτσουν τους νέους δημάρχους και νομάρχες για άλλη μια 4ετία.

Σίγουρα η ταξική πάλη και οι λαϊκοί αγώνες θα δυναμώσουν και θα φουντώσουν. Οι αγώνες αυτοί θα οδηγήσουν στον απεγκλωβισμό ριζοσπαστικών δυνάμεων από τη στρούγκα των μεγάλων, αλλά και μικρότερων, κομμάτων. Είναι φυσιολογικό. Δεν μπορεί ο λαός να παλεύει μαζικά και στο πολιτικό επίπεδο να μένει στα ίδια. Επομένως σαν απότοκος αυτών των αγώνων θα είναι να αναδειχτούν κόμματα, πολιτικές κινήσεις, ομάδες, - δεν μπορούμε τώρα να προσδιορίσουμε με λεπτομέρεια τι μορφές θα πάρει ο απεγκλωβισμός - δηλαδή τέτοιες δυνάμεις που εμείς, βεβαίως, θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε, εφόσον καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αντιπαρατεθούν στο μεγάλο κεφάλαιο και στις δεσμεύσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πιστεύουμε, όμως, ότι και ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανθρώπων θα στρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ και λέω τη λέξη "θα στρατευτεί", γιατί ο αγώνας του ΚΚΕ είναι ένας αγώνας δυναμικός, πρωτόβουλος και πειθαρχημένος στα συμφέροντα του λαού.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οι απεγκλωβισμοί προς τα αριστερά, ας το πω έτσι, να δημιουργήσουν μια αντίθετη τάση που θα είναι όμως πιο αδύνατη, δηλαδή να υπάρχουν και σχήματα τα οποία ή θα είναι αναχώματα μεταμφιεσμένα, είτε θα είναι και πιο δεξιά. Αλλά το θέμα είναι να ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι. Η κυριότερη μαζική διαδικασία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γείρει την πλάστιγγα προς το λαό, προς τα αριστερά, προς το ΚΚΕ.

Η συμμαχία μπορεί και πρέπει να παίρνει διάφορες μορφές, διδαγμένη μάλιστα και από το παρελθόν. Και το ΕΑΜ ήταν μορφή συμμαχίας, και άλλες μορφές συμμαχίας έχει γνωρίσει ο τόπος μας. Για μας η συμμαχία πρέπει να στηρίζεται και να τροφοδοτείται από τους λαϊκούς αγώνες και την κοινωνική συμμαχία, διότι καμιά πολιτική συμμαχία, όσα κόμματα κι αν είναι και ισχυρά, αν δε στηρίζονται στην κοινή δράση των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων, αυτή η συμμαχία δε θα έχει δυναμική. Εμείς με έμφαση μιλάμε για κοινωνικοπολιτική συμμαχία.

Δεν είναι αυτοσκοπός για μας η συμμαχία. Ορισμένα κόμματα προβάλλουν τη συμμαχία σαν ένα μέσο να αναρριχηθούν στην κυβερνητική εξουσία. Εμείς οικοδομούμε συμμαχίες, για να ανατρέψουμε την κυβερνητική εξουσία, που υπάρχει στον τόπο μας. Την εξουσία του πολυεθνικού κεφαλαίου. Εχει διαφορά, είναι άλλο πράγμα συμμαχώ για ν' ανέβω στην κυβέρνηση και άλλο πράγμα συμμαχώ και καρπός θα πρέπει να είναι η κατάκτηση μιας νέας λαϊκής κυβερνητικής εξουσίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ