Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπαίζουν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Σύσκεψη για το "θεαθήναι" και όχι και για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της ολέθριας πολιτικής της κυβέρνησης, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών, που φέτος εξαναγκάζονται να πουλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές. Το όλο σκηνικό στήθηκε για ριχτεί στάχτη στα μάτια των οργισμένων παραγωγών που βλέπουν φέτος να οδηγούνται στην καταστροφή και να εξυπηρετηθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εμπόρων - εξαγωγέων και των βιομηχάνων - μεταποιητών. Οι φωνές αγωνίας και αγανάκτησης που ακούστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης δεν "ίδρωσαν" τα αυτιά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας.

Ο υπουργός Στ. Τζουμάκας και ο υφυπουργός Δ. Σωτηρλής,εκμεταλλευόμενοι τις "σικέ" παρεμβάσεις των εκπροσώπων των υποτακτικών διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και των εμπόρων - βιομηχάνων, αναφέρθηκαν σε θέματα που δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τις αιτίες που τα προκαλούν. Ο πρώτος αρκέστηκε να πει ότι θα ζητήσει να ανοίξει ο φάκελος των οπωροκηπευτικών στην ΕΕ και να στείλει επιστολή στον Επίτροπο Γεωργίας για τη χυμοποίηση, ενώ για τη θέμα της απόσυρσης είπε ότι δεν μπορούν να ισχύσουν τα περσινά. Επίσης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το Μητρώο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων.

Με τη σειρά του ο Δ. Σωτηρλής είπε ότι θα δοθεί τρίμηνη παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος βιολογικής αποσύνθεσης και λιπασματοβιομηχανοποίησης των εσπεριδοειδών και πως η απόσυρση από τις ομάδες παραγωγών για τη φετινή παραγωγή (δηλαδή το 35% της παραγωγής που θα πουληθεί) θα γίνει με ένα μεικτό σύστημα (βιολογικό και μη). Επίσης είπε ότι αποφασίστηκε η άμεση λειτουργία των βιομηχανίων χυμοποίησης, οι οποίες για τις επόμενες δύο βδομάδες θα μπορούν θα παραλαμβάνουν το προϊόν με 24ώρες καταστάσεις αναγγελίας του όγκου που πηγαίνει προς χυμοποποίηση και όχι με εβδομαδιαίες καταστάσεις, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας.

Οι δηλώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δε δίνουν απαντήσεις στα αιτήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών που είναι: Ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα εσπεριδοειδή, ανατροπή των όσων ορίζει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και να μπουν δασμοί στις εισαγωγές εσπεριδοειδών και χυμών, αναζήτηση αγορών για την προώθηση της παραγωγής και τιμές που να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στους παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ