Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο "πόδι" η Θεσσαλία

Παλλαϊκός ο χαρακτήρας του Πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα

Αγωνιστικός ενθουσιασμός και ετοιμότητα επικρατεί στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου, ενόψει του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών (ΠΑΣΕ).

Τα κλιμάκια της ΠΑΣΕ, των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, που περιοδεύουν καθημερινά στις επαρχίες και τα χωριά των Θεσσαλικών νομών, βρίσκονται ενώπιον αποφασισμένων αγροτών, οι οποίοι δηλώνουν, παντού και πάντα, ότι θα συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ, πως η αγροτιά δε θα δεχτεί το ξεκλήρισμά της, θα παλέψει ενωτικά για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ταυτόχρονα με τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής θ' απαντήσει περήφανα και ατρόμητα στην τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, η οποία με την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς, για να περάσει "αβρόχοις ποσί" την πολιτική της ΕΕ.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Στελέχη του αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας επισημαίνουν ότι το συλλαλητήριο της 5ης του Δεκέμβρη δε θ' αποτελέσει μια "τουφεκιά στον αέρα", αλλά την απαρχή νέων αγώνων για την επίλυση αγροτικών προβλημάτων, αφού η κυβέρνηση δε φαίνεται να θέλει ν' ακούσει την απεγνωσμένη και οργισμένη φωνή των αγωνιζόμενων αγροτών και δηλώνει επισήμως - όπως ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας από τη Λάρισα, πρόσφατα - πώς θα συνεχίσει την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, τονίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι "σώνει και καλά" να επαναληφθεί ο "καυτός Δεκέμβρης του 1996", αλλά οι αγρότες θα βρουν τους αγωνιστικούς τρόπους - χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν - να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση ν' ασχοληθεί μ' αυτά και να δώσει λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι ο θεσσαλικός κάμπος "βράζει" κι αυτό αποδεικνύεται από την ανταπόκριση του θεσσαλικού κόσμου στο κάλεσμα της ΠΑΣΕ και τη συμμετοχή του στις προειδοποιητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε επαρχίες και χωριά της περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο "φόρτε" τους και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εξοφλήσεις από την παράδοση των προϊόντων, για να κάνει ο αγρότης τον τελικό λογαριασμό και διαπιστώσει το μεγάλο έλλειμμα.

Οργανωμένη συμμετοχή

Πράγματι, οι κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στη Λάρισα, διακρίθηκαν για τον όγκο τους και τον αγωνιστικό παλμό τους.

Στα Φάρσαλα πάνω από 200 τρακτέρ και πλήθος αγροτών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελασσόνα,το Ελευθέριο,το Συκούριο,την Αγιά,την Κοιλάδα,τα Τέμπη.

Προχτές Κυριακή εκατοντάδες αγρότες, από τα χωριά Πλατύκαμπος, Χάλκη, Γλαύκη και Ομορφοχώρι,συμμετείχαν και με τρακτέρ, στο συλλαλητήριο που έγινε στη διασταύρωση της παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου με τον Πλατύκαμπο. Σήμερα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες των χωριών Αμπελώνα και Φαλάνης.Στο μεταξύ με οργανωμένο τρόπο θα "κατέβουν" την ερχόμενη Παρασκευή στη Λάρισα οι αγρότες από τους τέσσερις Νομούς της Θεσσαλίας για να συμμετάσχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο.

Με λεωφορεία που ναυλώνουν κοινοτάρχες κι άλλοι φορείς των χωριών της περιοχής οι αγρότες θα ξεκινήσουν "συν γυναιξί και τέκνοις" για το μεγάλο "ραντεβού".

Κάθε νομός θα έχει το δικό του μπλοκ, με "πανό", πικέτες, μαύρες σημαίες και με πορεία από τις παρυφές τις πόλης θα φτάσουν στο χώρο του συλλαλητηρίου. Οι Καρδιτσιώτες θα συγκεντρωθούν στην Ιτέα κι από εκεί θα ξεκινήσει το "κομβόι" των λεωφορείων και ΙΧ αυτοκινήτων για τη Λάρισα. Ως τόπο προσυγκέντρωσης οι Τρικαλινοί θα έχουν το Ζάρκο. Με πορείες θα φτάσουν στη συγκέντρωση και οι αγρότες των επαρχιών και των χωριών της Λάρισας.

Ολοι μαζί στον αγώνα

Διακηρυγμένος στόχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι, το συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Στο κάλεσμα αυτό της ΠΑΣΕ ανταποκρίνονται οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των μαθητών της περιοχής, δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς.

Αλλωστε στη Θεσσαλία έχει προ πολλού συνειδητοποιηθεί πως ο αγώνας όλων των τάξεων και στρωμάτων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ πρέπει να είναι κοινός, αφού έχον κοινά συμφέροντα κι αυτή η πολιτική πλήττει το ίδιο, όλους. Γνωρίζουν οι άνεργοι, οι εργάτες, οι ΕΒΕ, οι νέοι πως χωρίς αγροτικό εισόδημα και πολύ περισσότερο με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία σε μια αγροτική περιοχή, δε μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μεροκάματο, οι ΕΒΕ πελάτες, οι νέοι μόρφωση και δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ