Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Με "πακέτα" και εκβιασμούς

Το αποτέλεσμα των 800 μελών που ψήφισαν υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, επιβεβαιώνει το πασίδηλο, πως ο ΣΥΝ είναι το "αγκιστρωμένο ψάρι" του ΠΑΣΟΚ, στη βάση της κοινής προγραμματικής αντίληψης για τη διαχείριση της εξουσίας. Από την άλλη, η ίδια η επιχείρηση εκβιασμών με λογής μεθοδεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, που καταγγέλλονται ανοιχτά από ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ - πως χρησιμοποιήθηκαν για να αποφέρουν το γνωστό αποτέλεσμα - αποκαλύπτουν και τον πρωτοφανή εμπαιγμό του κόμματος αυτού σε βάρος των όποιων μελών και, κυρίως, των οπαδών του.

Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ προχωρά με ανοιχτές εκβιαστικές κινήσεις για να επιβάλει την, "άνευ όρων" ουσιαστικά, συνεργασία με το ΣΥΝ - με την πλαγιοκόπηση και την απειλή διεμβολισμού του χώρου αυτού, όπως δείχνει η αξιοποίηση επώνυμων στελεχών του ΣΥΝ, ακόμα και με διορισμούς στελεχών του κόμματος αυτού σε κρατικές θέσεις. Οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, με τη σειρά, δείχνουν ότι και το κόμμα αυτό εκβιάζει τους δικούς του οπαδούς! Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί σαν σημείο των καιρών πως η ηγεσία του ΣΥΝ για να προωθήσει την προαποφασισμένη "κεντροαριστερή συνεργασία" δε διστάζει να αντιγράφει και τις χειρότερες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτει το γεγονός ότι επιστράτευσαν και ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής με εγγραφές νέων μελών την ώρα της ψηφοφορίας για να ψηφίσουν υπέρ της συνεργασίας!

Παρασκήνιο "πακέτο"

Ολη η επιχείρηση "κεντροαριστερή συνεργασία" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Μ. Δαμανάκη στο Δήμο Αθήνας, φαίνεται να προχωρά - ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις στην ηγεσία του και πολύ περισσότερο στους οπαδούς του. Παράλληλα, ενώ στο προσκήνιο γίνεται προσπάθεια να "κρατηθούν τα προσχήματα", τα συγκεκριμένα στοιχεία και οι κινήσεις ηγετικών παραγόντων που έρχονται στη φόρα, αποκαλύπτουν ένα άλλο παζάρι χωρίς αρχές για τη νομή της εξουσίας, μέσω της αλληλοϋποστήριξης κοινών υποψηφιοτήτων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, ανοιχτά, την κεντρική συμφωνία - "πακέτο", επιζητώντας τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής του και για να αποφύγει την καταδίκη της κυβέρνησης Σημίτη, εκβιάζει - διά της πλαγιοκόπησης - το ΣΥΝ ...να αναλάβει ανοιχτά τις ευθύνες του για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΝ, αν και συμφωνεί στις στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, αρνείται να συμπράξει φανερά, με επίσημη κεντρική συμφωνία - "πακέτο", για το φόβο να καταγραφεί ως συμπληρωματική δύναμη και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του, αντίστοιχα!

Παρασκηνιακά, όμως, προωθείται από το ΣΥΝ ακριβώς η συμφωνία - "πακέτο" για κοινούς υποψηφίους σ' όλους τους δήμους της χώρας με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει η πρόταση της ΝΕ Β Αθήνας του ΣΥΝ, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τελευταία και αφορά τη στήριξη κοινών υποψηφίων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στους δήμους της Β Αθήνας, με τον όρο να υποστηριχτούν από το ΠΑΣΟΚ κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΝ. Και, όπως δείχνει η εμπειρία, το ίδιο παζάρι, για αλληλοϋποστήριξη κοινών υποψηφίων - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - γίνεται σ' όλη τη χώρα, στο όνομα, φυσικά, των τοπικών κοινωνιών που αρέσκονται να προβάλλουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της "κεντροαριστερής συνεργασίας". Γιατί, ασφαλώς, ούτε αφελείς δε θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι συζητήσεις παραγόντων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σ' όλη τη χώρα για τοπικές συνεργασίες γίνονται στο κενό. Γίνονται, απλούστατα, στη βάση του "πάρε - δώσε". Και, φυσικά, το αλισβερίσι, χωρίς αρχές και όρια, γίνεται στη βάση της κοινής αντίληψης για τη στήριξη και διαχείριση της κυβερνητικής - κοιναγορίτικης πολιτικής που συνθλίβει τους εργαζόμενους και μετατρέπει τους δήμους σε φορομπηχτικό μηχανισμό της κυβέρνησης.

"Κέρδος και ...κέρατα"!

Αυτή η συγκεκριμένη πρακτική, όσο κι αν εξωραϊζεται με κορόνες και πλειοδοσία υποσχέσεων για αυτοδιοικητικού χαρακτήρα υπηρεσίες, ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών, αλλά στηρίζει "κεντροαριστερό" - κυβερνητικό πλιάτσικο σε βάρος των δημοτών. Μπορεί, λοιπόν, να αναρωτιέται, κυριακάτικα, όλος αγωνία, ο Ν. Βούτσης από την "Αυγή": Μήπως για τους δικούς τους λόγους, θέλουν ο ΣΥΝ και η σ. Δαμανάκη ν' αποκτήσουν "χωρίς κέρδος κέρατα" (!), αλλά, στην πραγματικότητα και το κέρδος πάει με τα κέρατα! Πώς, αλλιώς, θα "εισπράξει" ο ΣΥΝ, για τη στήριξη που παρείχε ο Συνασπισμός στο γνωστό νόμο "Ι. Καποδίστριας" που διαλύει τα χωριά και μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτική ΑΕ και μηχανισμό ιδιωτικοποίησης δημοτικών λειτουργιών και υπηρεσιών;

Το πραγματικό ερώτημα είναι, λοιπόν, αν και οι οπαδοί αυτών των κομμάτων- που μαζί με το ξεζούμισμα της κυβερνητικής πολιτικής βιώνουν και την κοροϊδία των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων - θα πέσουν στο "λούκι" που τους στήνουν ή, αν επιτέλους, θα τους γυρίσουν την πλάτη και μαζί με τους κομμουνιστές στην Αθήνα και σ' όλη τη χώρα, θα στηρίξουν τα λαϊκά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που και θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν πραγματικά την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, όλων των πολιτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα αντιλαϊκά "κεντροαριστερά και κεντροδεξιά παίγνια".

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ