Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζει και το Παρίσι για την ευρωτουρκική προσέγγιση

Την άποψη για την ανάγκη προώθησης των ευρωτουρκικών σχέσεων άκουσε και στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας

Το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε ο Κώστας Σημίτης με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ,έστω κι αν ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως κατά τη γνώμη του αυτό δεν είναι το μείζον ζήτημα και πως η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας μόλις ο κ. Σημίτης προσήλθε, ο κ. Σιράκ ζήτησε να έχουν μια κατ' ιδία συνάντηση πέντε λεπτών. Τελικώς αυτή η συνάντηση διήρκησε 35 λεπτά και οι δυο άνδρες τετ - α - τετ συζήτησαν το θέμα, χωρίς την παρουσία ούτε διερμηνέα, αφού και οι δυο ομιλούν τη γαλλική γλώσσα.

Πηγές της Γαλλικής Προεδρίας τόνιζαν ότι η θέση της Γαλλίας είναι δεδομένη, αλλά ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επεκταθούν περισσότερο, γιατί οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σιράκ επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, και τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής των Ισλαμιστών στην Τουρκία, αλλά ο κ. Σημίτης επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εάν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που διέπουν τις σχέσεις όλων των πολιτισμένων χωρών (αποδοχή της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου κτλ.).

Σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας, στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης, στο οποίο η Γαλλία συμφωνεί με την πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, ώστε η Κύπρος και οι 10 χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη να έχουν κοινή αφετηρία, αλλά διαφορετικούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει κατ' ουσίαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την Κύπρο και τις πέντε χώρες και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.

Ακόμη συμφωνήθηκε ότι η αναμόρφωση των θεσμών της ΕΕ πρέπει να γίνει πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διεύρυνσης, ενώ δε διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές στα θέματα της ΟΝΕ και της "Ατζέντας 2000".

Ακόμη στις συνομιλίες Σιράκ - Σημίτη συζητήθηκαν τα θέματα των Βαλκανίων, στα οποία ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε (σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας) την επιθυμία για μια γρήγορη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - ΠΓΔΜ, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα για την επιτυχία της Διάσκεψης της Κρήτης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ζ. Σιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελλάδος να διδάσκεται υποχρεωτικά η γαλλική ως δεύτερη γλώσσα στα ελληνικά σχολεία, ενώ έθεσε και θέμα τεχνικών προβλημάτων που έχει η εκπομπή του γαλλικού καναλιού TV-5 στην Ελλάδα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης απέδωσε στη μορφολογία του ελληνικού εδάφους.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Λιονέλ Ζοσπέν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ