Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΟΧΙ στον πυρηνικό αφανισμό του μέλλοντός μας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, ενάντια στα πυρηνικά

Μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και στη βία, στη φτώχεια και την πολιτιστική υποβάθμιση, μήνυμα ζωής, αντίστασης και ελπίδας έστειλαν από το Κερατσίνι οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και αγώνα, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιάλης.

Συνδιοργανωτές στην αξιέπαινη αυτή εκδήλωση, ήταν το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου,η Ενωση Ποντίων Πειραιά,η Ενωση Κρητών "το Αρκάδι",ηΕνωση Γονέων Κερατσινίου,ο Γυναικείος Σύλλογος "Η Στοργή του Παιδιού",ο Γυναικείος Σύλλογος "η Κυψέλη",ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής,ο ΑΟ "Φάρος" Κερατσινίου,ο Σύλλογος "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης" και οΣύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου.

Κανείς συνένοχος στον πυρηνικό αφανισμό

Την εκδήλωση άνοιξαν τρεις τρυφερές παιδικές φωνές μαθητών, που ερμήνευσαν ποιήματα του Τ. Λειβαδίτη για την ειρήνη. Προλογίζοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, Εύη Λειβαδά,υπογράμμισε: "Η αμφισβήτηση είναι εδώ. Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα είναι εδώ! Να σας ενημερώσει, γιατί ενημερωμένος πολίτης είναι υπόλογος στο πρέπει. Στην υποχρέωση να πάρει θέση. Να βαδίσει ένα δύσκολο δρόμο. Γιατί ο δρόμος του φιλειρηνικού κινήματος δεν είναι απλώς δρόμος διαφυγής. Είναι δρόμος σωτηρίας". Και απευθυνόμενη προς τους πολλούς νέους και μαθητές που ήταν στην εκδήλωση σημείωσε: "Να μην γίνετε συνένοχοι στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό αφανισμό του μέλλοντος μας. Να πάρετε την απόφαση μαζί με τους γονείς σας να γευτείτε το γνωστό σε πολλούς συναίσθημα, που δίνει ο κοινός αγώνας στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό μέτωπο, μέτωπο αγώνα για ζωή".

Το βίντεο, που ακολούθησε, έδειξε σε όλες της τις διαστάσεις, τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου, που προετοιμαζόταν από τις ΗΠΑ, με τον "Πόλεμο των Αστρων" και εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει με τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή νέων πιο εξελιγμένων πυρηνικών όπλων. Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση, με την οποία διευκρινίστηκαν πολλά τεχνικά ιστορικά και σύγχρονα ζητήματα της εξέλιξης των πυρηνικών όπλων και του αγώνα εναντίον τους. Εισηγητές της συζήτησης αυτής ήταν ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Γεράνιος και ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος.Ο Θ. Γεράνιος, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από πριν, αφού οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν, ενώ η Γαλλία κάνει το ίδιο. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ δεν υπάρχει έλεγχος στο πυρηνικό οπλοστάσιο για να καταλήξει στο εξής: "Η ύπαρξη των πυρηνικών βάσεων αποτελεί τον πρώτο στόχο του εχθρού. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διατηρούν στην Ευρώπη πάνω από 300 πυρηνικές κεφαλές Β - 61, από τις οποίες τουλάχιστον 10 διατηρούν οι ΗΠΑ στον Αραξο". Τόνισε, επίσης, ότι οι πυρηνικές δοκιμές που συνεχίζονται αποτελούν το εργαστήριο για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και κάλεσε τον κόσμο να απαιτήσει περισσότερη ενημέρωση και να δραστηριοποιηθεί στον αγώνα για το διώξιμο από τη χώρα μας.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Ο Γ. Πετρόπουλος, στην παρέμβασή του, έκανε εκτενή αναδρομή στην πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και στην επιβολή της πυρηνικής τρομοκρατίας που επέβαλαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, παρά τις επίμονες προσπάθειες και τη φιλειρηνική πολιτική της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη σημερινή πραγματικότητα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που "οδηγεί και σε αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου, αφού θα υποχρεώνει και τα νέα μέλη να φιλοξενούν πυρηνικά όπλα". Κλείνοντας κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να διαλυθεί, και να μην διευρυνθεί. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Η πολύμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων σε μαθητές από έξι γυμνάσια της πόλης, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης, με θέμα την "Ειρήνη και τον Πυρηνικό Αφοπλισμό", που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης, σε συνεργασία με φιλολόγους από τα σχολεία. Διακρίθηκαν, μετά από την επιλογή των καλύτερων 16 εκθέσεων, οι Γ. Κοιλάκος,Θ. Τσορτός καιΓιανουμάκη Στέλλα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος,συνοδοιπόρος του μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, οΝ. Κεπέσης από τη διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, ο Δ. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πολλοί άλλοι, ενώ εγκρίθηκε ψήφισμα όπου ανάμεσα στα άλλα επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που αποδέχεται την ύπαρξη πυρηνικών βομβών στον Αραξο και καλεί σε αγώνα και αντίσταση για να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Στο τέλος, οι φίλοι της ειρήνης τραγούδησαν τραγούδια του αγώνα και της ειρήνης, συντροφιά με τον τραγουδιστή Γ. Θωμόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ