Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Από τα προσχήματα στην αναίσχυντη αμερικανοδουλία

Είναι τέτοια η εθελοδουλία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που φτάνουν να... αντιπολιτεύονται ακόμα και τον εαυτό τους (!) ώστε να δικαιολογήσουν την επαίσχυντη υπογραφή που ετοιμάζονται να βάλουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνομολογώντας υπέρ της νέας δομής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η οποία ισοδυναμεί με ευθεία παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι τελευταίες δηλώσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπέρ της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά και η επιχειρηματολογία της απόλυτης υποταγής που χρησιμοποιούν για να "πείσουν" ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ, είναι μνημειώδους υποτέλειας. Τέτοιας υποτέλειας, που η κυβερνητική προπαγάνδα αναγκάζεται να στρέφεται εναντίον και του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του Α. Παπανδρέου, τα λόγια του οποίου (σσ: τα λόγια και όχι οι πράξεις φυσικά) αποτελούν ένα από τα αιχμηρότερα κατηγορητήρια ενάντια στη σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε συγκεκριμένα τι λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και τι έλεγε πριν από λίγα χρόνια:

Επιχείρημα πρώτο: "Η θέση μας είναι, ως προς τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ, ότι είναι αναγκαία", είπε ο νυν πρωθυπουργός προχτές από το Λονδίνο. "Αναγκαία", λοιπόν, είναι σήμερα κατά το ΠΑΣΟΚ η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αν και δεν περιλαμβάνει προκαθορισμό των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των Στρατηγείων Σμύρνης και Λάρισας.

- Ο Α. Παπανδρέου έλεγε τον Ιούνη του 1993, ασκώντας κριτική στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ που συνυπέγραψε το 1992 τη νέα δομή του ΝΑΤΟ: "Η αποδοχή ίδρυσης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, από την κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να υπάρχουν όρια επιχειρησιακής ευθύνης για του Ελληνες διοικητές, συνιστά μια απαράδεκτη υποχώρηση από μια πάγια εθνική θέση". Εκείνο που τότε ήταν "απαράδεκτη υποχώρηση", τώρα εμφανίζεται ως "αναγκαίο"...

Επιχείρημα δεύτερο: "Οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές, σήμερα δεν υπάρχει το αντίπαλο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν όρια επιχειρησιακής ευθύνης. Δεν μπορούμε να εξετάζουμε σε διαφορετικές συνθήκες με το ίδιο πρίσμα τη λειτουργία ενός Οργανισμού", είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Καλώς, λοιπόν, κατά την κυβέρνηση, δεν υπάρχουν όρια επιχειρησιακής ευθύνης και καλώς εμείς το αποδεχόμαστε, γιατί "έχουν αλλάξει οι συνθήκες".

- Ο Α. Παπανδρέου ισχυριζόταν όσα ισχυριζόταν περί "απαράδεκτης υποχώρησης" από πλευρά της Ελλάδας, αν δεχόταν η τότε κυβέρνηση μια νέα δομή του ΝΑΤΟ με Στρατηγεία χωρίς όρια επιχειρησιακής ευθύνης, στις 8 Ιούνη 1993 (συνέντευξη στα "ΝΕΑ"). Δηλαδή, τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αρα, από τότε που το ΠΑΣΟΚ έλεγε "όχι" στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, μέχρι σήμερα που λέει "ναι" στη νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αν άλλαξε κάτι, είναι πως το ΠΑΣΟΚ ό,τι έκρυβε τότε στα λόγια, δηλαδή την αμερικανοδουλία του, σήμερα δεν την κρύβει ούτε στα λόγια.

Επιχείρημα τρίτο: "Μειονεκτήματα σε σχέση με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν",λέει σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι "το ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση η διοικητική του δομή δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την άμυνα σε εθνικά πλαίσια και φυσικά ούτε με τα εθνικά μας σχέδια για αντιμετώπιση της τούρκικης απειλής. Αντίθετα η συμμετοχή στη νέα δομή θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευτούμε ΝΑΤΟικές πρακτικές για βελτίωση και των εθνικών μας σχεδίων". Συνεπώς, η συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι επωφελής για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

- Ο Α. Παπανδρέου έλεγε τον Ιούνη του 1993, αναφερόμενος στην αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ότι "αυτό που διέπραξε η κυβέρνηση ισοδυναμεί με ανάθεση της άμυνας του Ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία... Είναι φανερό - συνέχιζε - ότι με την αποδοχή ίδρυσης Στρατηγείων με ταυτόχρονη κατάργηση των ορίων... καθιστούμε τη γειτονική χώρα συναρμόδια για τα αμυντικά ζητήματα του αιγαιοπελαγίτικου χώρου και δυναμιτίζουμε στην ουσία το υφιστάμενο "στάτους κβο" στην περιοχή. Αυτό συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι πράξη εθνικής μειοδοσίας",κατέληγε. Δηλαδή, αυτό που τότε ήταν "εθνική μειοδοσία", κατά το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι επωφελής όρος (!) για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, πάλι κατά το ΠΑΣΟΚ.

Επιχείρημα τέταρτο: "Πληρώνουμε ακόμα τις συνέπειες της εξόδου μας από το ΝΑΤΟ το 1974",λέει σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συμπληρώνει ότι "η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δε συνεπάγεται καμία απολύτως εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων". Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όχι μόνο διθυραμβολογεί υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά και κατηγορεί τον Καραμανλή που απομάκρυνε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974!

- Για τον προσδιορισμό του μεγέθους της μετάλλαξης είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε τι έλεγε ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στις 19-10-1980,όταν δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσιζε την επιστροφή στο ΝΑΤΟ, με την αποδοχή του σχεδίου Ρότζερς: "Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σήμερα το σχέδιο Ρότζερς και επιστρέφει στο ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις - δηλαδή οι ΝΑΤΟικές ένοπλες δυνάμεις - κατέχουν το 38% της μαρτυρικής Κύπρου. Είναι αναπόφευκτο το συμπέρασμα πως με αυτή της την πράξη αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη διχοτόμηση της Κύπρου". Και ο Α. Παπανδρέου συνέχιζε: "Η Ατλαντική Συμμαχία όχι μόνο δεν εγγυάται τα σύνορα της πατρίδας μας, αλλά αντίθετα τα υποσκάπτει". Οσο για την κατακλείδα των δηλώσεων Παπανδρέου, με αφορμή την επανένταξη στο ΝΑΤΟ, ας συγκριθεί με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι κακώς αποχώρησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ: "Είναι φανερό - έλεγε ο Α. Παπανδρέου - πως με τη συμφωνία Ρότζερς δημιουργείται ένα πλέγμα διαδικασιών που οδηγεί σίγουρα σε παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε συρρίκνωση του εθνικού χώρου και σε αξιόλογη υποβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας".

Συμπέρασμα: Η καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας εμπλοκή της στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, και με την προηγούμενη και με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δεδομένη είναι και η πολιτική απατεωνιά που για δεκαετίες εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και που σήμερα έχει πάρει χαρακτήρα αναίσχυντης αμερικανοδουλίας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ