Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας

- Πού αποσκοπεί η κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και γενικότερα της ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθείται ήδη;

- Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εντάσσεται στους σχεδιασμούς κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ με τη βοήθεια ιδιωτικών συμβούλων καταρτίζουν το "νέο ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ", που στοχεύει ακριβώς στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο σημαντικές δραστηριότητες, μέχρι ολόκληρες διευθύνσεις, με τη μέθοδο των θυγατρικών εταιριών, με την προωθούμενη μετοχοποίηση και με άλλους τρόπους. Ουσιαστικά θέλουν να περιορίσουν τη ΔΕΗ στο Δίκτυο Μεταφορών και η Παραγωγή και Διανομή να περάσει εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, υποστηρίζοντας έτσι τις επενδυτικές δραστηριότητες του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην ηλεκτρική ενέργεια.

Προσβλέπουν στο να χρησιμοποιήσουν τη ΔΕΗ στην αποκαλούμενη "διείσδυση" των Βαλκανίων, εξυπηρετώντας το ευρωπαϊκό και αμερικανικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής θα είναι η ΔΕΗ να μην μπορεί να παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο, ενώ καταργείται ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της υλοποίησης μιας τέτοιας πολιτικής, που μάλιστα έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται;

- Πρόκειται για την υλοποίηση μιας πολιτικής που χαράχτηκε αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετηθεί το κεφάλαιο είτε σαν καταναλωτής, είτε σαν επενδυτής. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι καταστροφικές τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τον ελληνικό λαό (μικρό και μεσαίο καταναλωτή), αλλά και για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Στην Ελλάδα θα ωφεληθούν 300 μεγάλοι καταναλωτές από το 2001 και μετά, που προβλέπεται η "απελευθέρωση" της αγοράς με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ, που η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς ασπάστηκε, αλλά βιάζεται να υλοποιήσει και νωρίτερα. Για τους μικρότερους καταναλωτές, όπως έδειξε και η εμπειρία από τη ΒΡΕΤΑΝΙΑ και αλλού όπου εφαρμόστηκε μια τέτοια πολιτική, θα έχουμε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας και ιδιαίτερα στο οικιακό και αγροτικό τιμολόγιο, όπως και στα νησιά, αύξηση του κόστους, καθώς και χειροτέρευση των υπόλοιπων υπηρεσιών της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους θεωρείται αναπόφευκτη (μερική απασχόληση), όπως επίσης και ο περιορισμός των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

- Υπάρχουν τα περιθώρια αντιμετώπισης μιας τέτοιας πολιτικής που περιγράφεται, και αν ναι με ποιο τρόπο;

- Υπάρχουν περιθώρια και ακριβώς επειδή αυτή η πολιτική έχει γενικότερες αντιλαϊκές διαστάσεις, διαστάσεις που δεν περιορίζονται μόνο στη ΔΕΗ ως επιχείρηση και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτή, η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι κοινή. Είναι υπόθεση που πρέπει από κοινού να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση και ο λαός (μέσα από τους φορείς του). Το κοινό μέτωπο πάλης από όλους που θίγονται από την πολιτική αυτή είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή αυτή πολιτική.

Χ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση τζίρου και κέρδη 72,2 εκατ. ευρώ (2006-11-22 00:00:00.0)
Εύκολες απαντήσεις (2003-09-30 00:00:00.0)
Επ ί θύραις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (2000-04-23 00:00:00.0)
Οι αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος της ΔΕΗ (1999-12-11 00:00:00.0)
"Απελευθέρωση" με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες (1998-07-09 00:00:00.0)
Με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση (1997-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ