Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Αύξηση τζίρου και κέρδη 72,2 εκατ. ευρώ

Υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσά που κατέβαλε η ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Τα μικρότερα κέρδη που αποκόμισε η ΔΕΗ το 9μηνο του 2006, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2005, αναδεικνύουν τους απώτερους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της οποίας πρέπει να εξασφαλίζονται κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αν και αυξήθηκε τόσο ο τζίρος, όσο και τα τιμολόγια του ρεύματος, τα κέρδη της ΔΕΗ εμφανίζονται μειωμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η επιχείρηση:

  • Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν πάνω από 10% στα 3,58 δισ. ευρώ από 3,24 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2005
  • Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 3.318,5 εκατ. ευρώ από 3.004,6 εκατ. ευρώ
  • Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 53,4% στα 72,2 εκατ. ευρώ από 154,8 εκατ. ευρώ
  • Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 44,1% στα 189,7 εκατ. ευρώ από 339,5 εκατ. ευρώ

Ενα από τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων είναι και η εκτίναξη της δαπάνης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΔΕΗ να απορροφά την παραγωγή των ιδιωτικών εταιρειών που δε διοχετεύεται σε καταναλωτές. Το σχετικό κονδύλι αυξήθηκε κατά 116,4% στα 365,9 εκατ. ευρώ από 169,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2005. Μεσολάβησε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία αυξήθηκε η Οριακή Τιμή, με την οποία αγοράζει η ΔΕΗ την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η σχετική μεταβολή εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική δημιουργίας «κινήτρων» για την είσοδο των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή. Η αύξηση οδήγησε ένα μέρος καταναλωτών (κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων) που είχαν φύγει από τη ΔΕΗ να επιστρέψουν σε αυτή, καθώς αγοράζει ακριβά, αλλά πουλάει φτηνά.

Σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ πληρώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, ωστόσο όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεταβατικό στάδιο. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη βίαιη εγκαθίδρυση των ιδιωτών παραγωγών και το μονόδρομο της αλματώδους αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών και για τους μετόχους της ΔΕΗ. Εξάλλου, και τα 72 εκατ. ευρώ στο 9μηνο δεν είναι λίγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ