Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
"Απελευθέρωση" με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες

Ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΔΕΗ με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρική ενέργεια

Το κομμάτιασμα της ΔΕΗ και οι επακόλουθες δυσμενείς συνέπειες στους καταναλωτές, αλλά και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, προωθούνται αποκλειστικά και μόνο, για να μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να κερδίζει είτε σαν καταναλωτής είτε σαν παραγωγός. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση, η ΕΣΚ - ΔΕΗ, με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση που δημοσιοποίησε προσφάτως η υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ζητάει την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να αντιταχθούν στα αντιαναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται:

"Στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ για "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2001, η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις των βιομηχάνων, κατέθεσε προς "συζήτηση" με τους "κοινωνικούς εταίρους" σχετικό "προσχέδιο" νόμου.

Ο χρόνος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η κυβέρνηση, φορτώνοντας τα πάντα στις καιρικές συνθήκες, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου - εξαιτίας των διακοπών ρεύματος - για να πέσει στα μαλακά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.Και όμως τα ίδια τα γεγονότα καταδείχνουν τους υπεύθυνους:

  • Η υπερδεκαετής απουσία αναπτυξιακού προγράμματος.
  • Η αδιαφανής ιδιωτικοποίηση με τους εργολάβους που επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους.
  • Το ξεχαρβάλωμα της ΔΕΗ που προώθησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ στο όνομα του εκσυγχρονισμού.

Ολα αυτά, αλλά και άλλα γενούν όχι μόνο τα σκάνδαλα τύπου Φλώρινας, αλλά και τα "μπλακ-άουτ"!!

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι όλα τα παραπάνω ήταν ακριβώς η προετοιμασία για το μεγάλο φαγοπότι που θα ακολουθήσει μετά την "απελευθέρωση".

Το προσχέδιο νόμου προβλέπει, όπως άλλωστε αναμενόταν, το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή, για να μπορούν έτσι οι ιδιώτες να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιζόμενοι τη ΔΕΗ σε όφελος τριών δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων, "... ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ", που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ρεύμα ή από τη ΔΕΗ ή από τους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

Αφαιρώντας, ταυτόχρονα, από τη ΔΕΗ μια σειρά αρμοδιότητες που παραδίδονται στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των κανόνων ανταγωνισμού.

Για τους ίδιους λόγους η Διαχείριση και Ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς περνά στους ιδιώτες μέσα από πολυμετοχική ΑΕ, ενώ η ιδιοκτησία του τυπικά παραμένει στη ΔΕΗ!!!

Ποιους κοροϊδεύουν;

Για να μπορεί λοιπόν το μεγάλο κεφάλαιο να κερδίζει σαν ηλεκτροπαραγωγός ή σαν μεγάλος καταναλωτής, κομματιάζεται η ΔΕΗ - θυγατροποιούνται διευθύνσεις - ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και προετοιμάζονται περικοπές στις δαπάνες προσωπικού!!!

Στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και της "ανταγωνιστικότητας" αποψιλώνεται η ΔΕΗ, από κάθε κοινωνικό χαρακτηριστικό στη δράση της.

Η διεθνής εμπειρία βεβαιώνει πως η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει την τιμή του ρεύματος για τα εκατομμύρια των λαϊκών καταναλωτών. Αλλωστε, ήδη στην προετοιμασία της "απελευθέρωσης" την περίοδο 1993 έως και 1997 η τιμή του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές αυξήθηκε 14 φορές περισσότερο απ' ό,τι στους μεγάλους (πλην ΠΕΣΙΝΕ και ΛΑΡΚΟ που έχουν ειδικό τιμολόγιο χαμηλότερο του κόστους) και σχεδόν διπλάσιες απ' ό,τι στη βιομηχανική χρήση γενικά!!!

Το ειδικό τιμολόγιο για τους αγρότες και η ενιαία τιμολόγηση σε όλη τη χώρα θα μπουν σε αμφισβήτηση στο βαθμό που θα εμπεδώνεται ο ανταγωνισμός στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι τρεχούμενες υπηρεσίες θα ακριβύνουν και θα χειροτερεύσουν.

Ο εγχώριος λιγνίτης και το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας θα υπονομευτούν από τη γενίκευση της χρήσης του εισαγόμενου ΦΑ στην ηλεκτροπαραγωγή, με άμεση συνέπεια όχι μόνο την κατασπατάληση της μισής τουλάχιστον θερμογόνου δύναμης του ΦΑ, αλλά και την ένταση της εξάρτησης της χώρας.

Παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, η διεθνής εμπειρία, αλλά και αρκετοί επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποδέχονται πως ο ανταγωνισμός στην ηλεκτροπαραγωγή δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες στον εθνικό ενεργειακό προγραμματισμό και σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια του εφοδιασμού, στην ευστάθεια του δικτύου και στην ποιότητα της τάσης.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν κάθε συμφέρον να αρνηθούν σε λίγες δεκάδες μεγαλοκαρχαρίες να κερδοσκοπούν με την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ άλλου τύπου εκσυγχρονισμού έχει ανάγκη: Πριν απ' όλα πρέπει να απαλλαγεί από τα μεγαλοσυμφέροντα και τους πάσης φύσης "ημετέρους". Να δουλέψει με γνώμονα το συμφέρον του μικρού καταναλωτή για φτηνή και καλή ενέργεια. Να αναπτυχθεί, προσφέροντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι σαν ένας ακόμα κρατικός ή ιδιώτης κερδοσκόπος.

Μόνο έτσι θα παίξει το ρόλο της σαν μοχλός οικονομικής - κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού! Για όλους εμάς που έχουμε συμφέρον να παραμείνει η ηλεκτρική ενέργεια Κοινωνικό Αγαθό και όχι εμπόρευμα, ένας πρέπει να είναι ο στόχος. ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιαναπτυξιακό και καταστροφικό Νομοσχέδιο.
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με πρωτοβουλίες από τα κάτω να πιέσουν έτσι ώστε η ΓΕΝΟΠ και οι σύλλογοι - μέλη της να οργανώσουν την αντίσταση και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ για την άμεση απόσυρση αυτού του Νομοσχεδίου, αλλά και των άλλων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ