Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επ ί θύραις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με την κατάθεση νέου χρονοδιαγράμματος στο θέμα της απελευθέρωσης - διάλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι διαδικασίες για την παράδοση της αγοράς ενέργειας στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, εισήλθε ιδιαίτερα «φουριόζος» στα καθήκοντα διάλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και ήδη από την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιεί συσκέψεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κοινοπραξία των ξένων εταιριών ABN AMRO - Rothschild - Goldman Sachs που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενώ με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2000.

Οι γρήγορες κινήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που ας σημειωθεί θα «ξηλώσουν» και την τωρινή διοίκηση της Επιχείρησης, διότι το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση τη χαρακτηρίζουν σε κάποιο βαθμό ανίκανη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, αποσκοπούν ουσιαστικά στο να δώσουν το γρηγορότερο δυνατό ζωτικό χώρο αλλά και εύρος χρόνου στο ιδιωτικό κεφάλαιο που επιθυμεί να «παίξει» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ως γνωστόν από τις 19 Φεβρουαρίου του 2001 ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να φτάσει και το 40% θα πρέπει να παραδοθεί άμεσα στους ιδιώτες.

Για να φτάσει όμως, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να υπάρξει η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας αλλά και η αλλαγή των οικονομικών της πλάνων και των επενδυτικών της σχεδίων. Η πρώτη βασική αναδιάρθρωση θα είναι η απεμπόληση του κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού στο εξής θα λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι βασικότερες κατευθύνσεις των ξένων πολυεθνικών εταιριών που έχουν αναλάβει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι να ολοκληρωθεί εντός του Μάη το σχέδιο πλήρους μετατροπής της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρία, σχέδιο κατάρτισης ισολογισμών της Επιχείρησης ώστε να απεικονίζονται όλα τα μεγέθη και η αναλυτική οικονομική κατάστασή της, αλλά και η εισαγωγή ενοποιημένου λογιστικού σχεδίου, συμβατού με τα κοινοτικά πρότυπα, προκειμένου κατά τη διάρκεια της μετοχοποίησης να μπορούν να αγοράσουν πακέτα μετοχών και ξένοι επενδυτές. Επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΗ θα πρέπει να δημιουργήσει μία θυγατρική της εταιρία που θα αναλάβει τη διαχείριση των σταθμών παραγωγής.

Ασχετα με το μέγεθος του ποσοστού που θα «ριχθεί» στη Σοφοκλέους σε πρώτη φάση, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι στο εξής το ελληνικό δημόσιο δε θα έχει κανένα λόγο παρέμβασης στις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αφού στους στόχους των εκποιητών της είναι να οριοθετήσουν σαφώς τις σχέσεις μεταξύ του δημοσίου - ΔΕΗ, ώστε να μην μπορεί να παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στη λειτουργία της επιχείρησης. Η ΔΕΗ, θα ελέγχεται πλέον αποκλειστικά από το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς στόχους, πριν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, είναι η αύξηση των κερδών, τα οποία για φέτος με βάση τον προϋπολογισμό της διοίκησης, αναμένεται να φτάσουν μόλις τα 19 δισεκατομμύρια δραχμές. Το παραπάνω ποσό κερδών χαρακτηρίζεται αρνητικό για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και γι' αυτό με λογιστικά τρικ, τα κέρδη της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του έτους, θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν περίπου στα 80 δισεκατομμύρια δραχμές.

Φωτιά στα οικιακά τιμολόγια

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι φιλοδοξίες του μεγάλου, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για την αποκόμιση μεγαλύτερου μεριδίου κερδών από το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ο ελληνικός λαός ως οικιακός καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στο εγγύς μέλλον ο ελληνικός λαός, για χάρη μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών οι οποίοι θα είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι και γι' αυτούς άλλωστε γίνεται η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα δει, σε πρώτη φάση μόνο, τα οικιακά τιμολόγια να αυξάνονται κατά 30% περίπου, ενώ οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν. Η αύξηση των οικιακών τιμολογίων, χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την «επιτυχημένη» πορεία της ΔΕΗ ως ιδιωτικής πλέον εταιρίας.

Μάλιστα, η κοινοπραξία των ξένων εταιριών, επιδιώκει το ταχύτερο δυνατόν να επιτύχει την εκπόνηση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των παροχών της ΔΕΗ προς το κοινωνικό σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι ο κοινωφελής ως τώρα χαρακτήρας της ΔΕΗ, θα πάψει να υφίσταται και τη θέση του θα πάρει η καπιταλιστική «αναγκαιότητα» της μεγιστοποίησης των κερδών του κεφαλαίου. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η πλειοψηφία των νησιών, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των μεθόδων παραγωγής (χρήση μαζούτ) στοιχίζει αρκετά περισσότερο, από την τιμή με την οποία πωλείται στον καταναλωτή. Ωστόσο όμως, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ, το οικιακό τιμολόγιο για όλη τη χώρα είναι ενιαίο. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και σε αυτές τις περιοχές θα επιδιώκεται να πωλείται με εύλογο κέρδος. Και το κέρδος θα προκύπτει είτε από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, είτε από την επιδότηση της ΔΕΗ από το δημόσιο. Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Οτι από το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αυξήσεις στο ρεύμα θα είναι οδυνηρές για τον ελληνικό λαό.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ