Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Ξεσηκώνονται οι ροδακινοπαραγωγοί

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σήμερα σε Βέροια και Σκύδρα

Αγωνιστικά θα διεκδικήσουν σήμερα οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες, που θα πραγματοποιήσουν το πρωί σε Βέροια και Σκύδρα. Οι χιλιάδες πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, που καταστράφηκαν την περασμένη άνοιξη από τους παγετούς, απαιτούν: Αύξηση κατά 20% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, άμεση καταβολή των χρημάτων μέσα στο 1997 και τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Γεωργίας για ενίσχυση του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει δίκαιες αποζημιώσεις στο ύψος των διαπιστωμένων ζημιών που υπολογίζονται περίπου στα 55 δισ. δραχμές.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία της Σκύδρας και στη συνέχεια πορεία με τα τρακτέρ στη Νομαρχία, στην πόλη της Εδεσσας. Οι αγρότες της Ημαθίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια ώρα στον κινηματογράφο "Σταρ" της Βέροιας και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα με εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών και από τους δύο νομούς, και με τη συμμετοχή των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αγρότες κατήγγειλαν ότι οι τιμές αποζημίωσης που ανακοινώθηκαν για τις καταστροφές της φετινής παραγωγής από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης, υπολείπονται ακόμη και των αποζημιώσεων του 1995, ενώ από τότε μέχρι τώρα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Οι ζημιές της φετινής παραγωγής είχαν εκτιμηθεί σε σύσκεψη που έγινε το Μάη στο υπουργείο Γεωργίας, γύρω στα 50 - 55 δισ. δραχμές. Ομως, ο ΕΛΓΑ έρχεται τώρα να καταβάλει μόνο τα 30 δισ. στους χιλιάδες κατεστραμμένους ροδακινοπαραγωγούς!

Οι αγρότες των δύο νομών της χώρας προειδοποιούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας πως αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ