Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συγκροτούν μηχανισμούς βίας και επέμβασης
  • Το θέμα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να μάθει ο ελληνικός λαός τι δεσμεύσεις συνεπάγεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ
  • Η Ελλάδα θα γίνει θύμα της νέας δομής αλλά και θύτης των γειτονικών λαών

Αναφερόμενη στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,δήλωσε τα παρακάτω:

"Η νέα δομή του ΝΑΤΟ αφορά τα ελληνικά σύνορα, αλλά και οι ληστρικές συμβάσεις και τα ξεπουλήματα αφορούν ολόκληρο το ελληνικό έδαφος, άρα πάλι την εδαφική ανεξαρτησία της χώρας μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οσον αφορά τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, εμείς λέμε καθαρά και απερίφραστα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει στη συγκεκριμενοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, έτσι όπως καθορίζεται και για την ελληνική συμμετοχή. Δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει στο κλείσιμο της υπόθεσης. Το θέμα πρέπει να έρθει στη Βουλή. Δεν έχουμε και πολλές αυταπάτες τι θα αποφασίσει η ελληνική Βουλή και η πλειοψηφία των κομμάτων, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία μέσα από τη συζήτηση της Βουλής να μάθει ο ελληνικός λαός τι δεσμεύσεις συνεπάγεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ και να έχουν την ευκαιρία όλα τα ελληνικά κόμματα να αναλάβουν την υποχρέωσή τους να μιλήσουν δημόσια στον ελληνικό λαό, αν λένε "ναι" ή "όχι".

Τώρα, όσον αφορά την ουσία του ζητήματος: Παρά τις διαβεβαιώσεις που παίρνουμε, ξέρουμε πολύ καλά ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ ακυρώνει από την Ελλάδα τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την άμυνά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρεμβάλλει τεράστια εμπόδια και προσχήματα σ' αυτήν εδώ την υπόθεση. Είναι άλλο πράγμα ότι ο ελληνικός λαός, αν χρειαστεί, δεν πρόκειται να πάρει υπόψη ούτε τις δεσμεύσεις ούτε τις υπογραφές που θα βάλει ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Σημίτης κάτω από την υπογραφή της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Η ουσία όμως παραμένει, ότι ακυρώνεται η δυνατότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της και τα εδάφη της και εκχωρείται αυτό το δικαίωμα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που πάνω απ' όλα "πιστεύω" τους είναι η διανομή αγορών, το κέρδος και, βέβαια, η ανοχή και οι φιλικές σχέσεις μ' εκείνες τις χώρες, όπως η ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και η ηγεσία της Ελλάδας, που συνδράμουν στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα έχει προβληθεί ότι η Ελλάδα θα γίνει θύμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ και προσυπογράφουμε. Θέλουμε όμως να υπογραμμίσουμε και κάτι άλλο, ότι η ελληνική κυρίαρχη πολιτική θα γίνει και θύτης των γειτονικών λαών, γιατί, σύμφωνα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε μια μεικτή πολυεθνική δύναμη και σε μισθοφορικούς στρατούς, οι οποίοι θα έχουν επιθετική πολύμορφη δράση στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλγερίας και της Λιβύης. Καλούν σε συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης,που δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά τη συγκρότηση ενός διεθνούς τάγματος ασφαλείας, που από μόνο του θα παίρνει το δικαίωμα να καταφέρει πολεμικά και άλλου τύπου χωροφυλακίστικα χτυπήματα στους λαούς, στο εσωτερικό των χωρών, όταν τα λαϊκά κινήματα θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους και τα δικά τους αποτυπώματα στις εξελίξεις. Πρόκειται, δηλαδή, για μηχανισμούς βίας και επέμβασης στο εσωτερικό χωρών και δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με την προστασία των συνόρων, την ειρήνη, γιατί ο λύκος δεν μπορεί να φυλάξει τα πρόβατα.

Ενα άλλο σχόλιο ήθελα να κάνω: Ηδη η ελληνική κυβέρνηση, μέσω εκθέσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προσπαθεί να εξοικειώσει τον ελληνικό λαό μ' αυτόν το νέο δουλικό συμβιβασμό που πάει να κάνει, λέγοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε μειονεκτική θέση όταν το 1974 βγήκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζοντας τη συμφωνία επανένταξης στο ΝΑΤΟ, τη συμφωνία Ρότζερς, που, λέει, άφηνε παραθυράκια στην κατάργηση των εθνικών ορίων. Αυτό είναι προετοιμασία της κοινής γνώμης, ότι κάποιοι άλλοι προετοίμασαν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας, ότι το ΠΑΣΟΚ και ο τότε πρόεδρός του Α. Παπανδρέου, παραμονές των εκλογών του 1981, κέρδισε τις εκλογές, δίνοντας ανάμεσα στα άλλα την υπόσχεση ότι θα φέρει τη συμφωνία Ρότζερς στη Βουλή, θα την επανεξετάσει, θα διερευνήσει τα μυστικά άρθρα, που, όπως είχε πει κι εκείνος στη Βουλή, εκχωρούσε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και καταργούσε τα εθνικά όρια ευθύνης.

Η ευθύνη, λοιπόν, δε βρίσκεται μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ το 1980, αλλά και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα χρόνια κύλησαν και πέρασαν, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα και, από αυτή την άποψη, αυτή η επαίσχυντη πράξη εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ανήκει πριν απ' όλα στο ΠΑΣΟΚ και σε όλα εκείνα τα κόμματα που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, γιατί πέρα, βεβαίως, από τη ΝΔ, "σιγή ιχθύος" στη Βουλή κρατάει και ο Συνασπισμός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ