ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Απόπειρα εξαπάτησης από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Απάτη πρώτου μεγέθους αποδεικνύονται τα περί μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να μένει «έκθετος» για τη σχετική αναφορά που έκανε στη ΔΕΘ, πολύ περισσότερο που ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι δεν υπέγραψε ποτέ τέτοια συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε χτες σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια «προφορική συμφωνία»(!), τη «βαρύτητα» της οποίας προσπάθησε να δικαιολογήσει με το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι ήδη υλοποιείται αυτή η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί με συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή για το ύψος των περικοπών και το χρονοδιάγραμμα.

«Γραπτή συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε προφορική συνεννόηση», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «πολλές φορές - και το αποδεικνύει η πράξη - στην πολιτική και στη ζωή μια τέτοιου είδους συνεννόηση είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι μια γραπτή συμφωνία»! Θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται σοβαρά σ' αυτήν την κατεύθυνση υποστήριξε ότι το θέμα είχε συζητηθεί από τους Καραμανλή - Ερντογάν ...το Γενάρη του 2003 και οι σχετικές συζητήσεις συνεχίστηκαν μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών. Προς επίρρωση παρέπεμψε στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων! Παρόλο που εμφάνισε ως «δεσμευτική» τη συμφωνία και ανέφερε ότι «κάθε χώρα μείωσε τις εξοπλιστικές δαπάνες σε ποσά που εκείνη έκρινε», ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα ποσά και σε ποια εξοπλιστικά προγράμματα. «Αντιστοιχούν σε κάποια εκατομμύρια δολάρια, που δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω»(!), δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε αναφέρει ότι «ενισχύσαμε τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πετύχαμε και την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών». Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε προχτές το βράδυ στον «Αλφα» ότι «εγώ ουδέποτε υπέγραψα τέτοια συμφωνία μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων», παραπέμποντας για διευκρινίσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο και προκαλώντας ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και προσφέροντας κάλυψη στον υπουργό Αμυνας υποστήριξε ότι ο υπουργός δε ρωτήθηκε για γραπτή συμφωνία: «Λέω ότι η λέξη "γραπτή" - γιατί σε αυτό ρωτήθηκε και σε αυτό απάντησε - ξέφυγε από την ερώτηση», είπε, παίζοντας με τις λέξεις.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχει θέμα για το πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται αν ήταν «σωστή κίνηση» να μην αποδεχτεί την παραίτησή του ο Κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας έτσι όλες τις πολιτικές ευθύνες. Παράλληλα, υπενθύμιζαν την «γκάφα»(!) της συνέντευξης του υπουργού στη «Χουριέτ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διευθετήσεις που ετοιμάζονται στο Αιγαίο.

ΠΑΣΟΚ: Λόγια του αέρα...

«Λόγια του αέρα» χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «πέτυχε την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών» με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ...ενισχύσει τη συγκεκριμένη του δήλωση εκθειάζοντας παράλληλα και το ...έργο των κυβερνήσεων του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δούλεψε, με συστηματικό και σοβαρό τρόπο, για να αλλάξει το ρου των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας» και, όπως ισχυρίστηκε, «είχε αποτέλεσμα», γιατί «δούλεψε με σοβαρότητα»...

Το συγκεκριμένο θέμα ανακίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με Ερώτησή της προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί συμφωνίας μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε και σχετική Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ζητώντας το κείμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα, χτες, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, με τις οποίες ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να δουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Καταψήφισε το ΚΚΕ νομοσχέδιο για την ανάθεση των δημοσίων έργων

Η βασική παθογένεια στο όλο πλέγμα των δημοσίων έργων είναι ότι αυτά αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως εμπόρευμα, με σκοπό το κέρδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό και με αυτό το σκεπτικό το ΚΚΕ κρίνει και αξιολογεί τα μέτρα που διάφορες κυβερνήσεις ανακοινώνουν για το θέμα.

Αυτό τόνισε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο θεσπίζεται το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων στη θέση του «μαθηματικού τύπου». Ο βουλευτής είπε ότι ο τρόπος ανάθεσης των δημοσίων έργων είναι ένας κρίκος στην όλη διαδικασία και υπογράμμισε ότι χρειάζεται παρέμβαση σε όλη τη διαδικασία από τον προγραμματισμό και τη μελέτη μέχρι την κατασκευή.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είπε ότι κυριαρχεί η προσυνεννόηση των εταιριών, ενώ έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι μόνο στα Ολυμπιακά έργα είχαμε 17 νεκρούς, για τους οποίους κανένας μεγαλόσχημος δεν είπε τίποτα στις διάφορες Ολυμπιακές τελετές.

Και με το ισχύον σύστημα, συνέχισε, υπήρχε η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η ενίσχυση των μεγαθηρίων του κλάδου σε βάρος των μικρών, κατάσταση που θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η οικονομικότερη προσφορά, είπε, μπορεί να είναι ένα κριτήριο, αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα, αφού πρέπει να συνυπολογιστούν και η βέλτιστη τεχνική λύση και η ποιότητα των έργων.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε, είναι δημιουργία ενός ενιαίου φορέα του δημοσίου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα προχωρά στο σχεδιασμό και την κατανομή των έργων σε όλα τους τα στάδια, με γνώμονα την προστασία και των εργαζομένων και των χρηστών των έργων.

Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε ότι ο «μαθηματικός τύπος», που ίσχυε μέχρι σήμερα, είχε οδηγήσει στη νόθευση του ανταγωνισμού και σε φαινόμενα συμπαιγνίας μεταξύ των εταιριών. Για το νέο σύστημα είπε ότι θεσπίζεται ο μειοδοτικός διαγωνισμός και ταυτόχρονα καθιερώνονται δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχουν επικίνδυνα μεγάλες εκπτώσεις. Η ανάθεση, είπε, θα γίνεται αυτομάτως στο μειοδότη που έχει τα νόμιμα προσόντα και αποτρέπονται οι υποκειμενικές κρίσεις στη διαδικασία ανάθεσης των έργων. Ο υπουργός κατέθεσε και τα νέα τιμολόγια για το πράσινο και την οδοποιία και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει και τα υπόλοιπα.

Με τροπολογία του υπουργού ορίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα σε περιοχές της Αττικής και μετά από σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Αθήνας, να καθορίζονται χώροι ως Τεχνοπόλεις και να οριοθετούνται, να πολεοδομούνται και να οργανώνονται σύμφωνα με το νόμο 2545 περί Βιομηχανικών Περιοχών.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δρόμος μετ' εμποδίων η πορεία προς το Συνέδριο

Δύο μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του ΣΥΝ και όλα τα μεγάλα ζητήματα που διακυβεύονται σ' αυτό παραμένουν ανοιχτά. Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις οργάνων, τάσεων και ομάδων στελεχών, επιβεβαιώνουν την αδυναμία εξεύρεσης υποψηφίου προέδρου που θα έχαιρε ευρύτερης στήριξης. Η επιτροπή θέσεων, από την άλλη, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να συνθέσει τις πολλές διαφορετικές απόψεις που έχουν κατατεθεί σ' αυτήν, με συνέπεια να αναβληθεί για λίγο διάστημα η προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της ΚΠΕ, που θα ενέκρινε το κείμενο των θέσεων. Η επιτροπή καταστατικού ολοκλήρωσε το έργο της, αλλά κι εκεί καταγράφτηκαν εύθραυστες πλειοψηφίες.

Οι εισηγούμενες καταστατικές αλλαγές, για τις οποίες θα αποφανθεί το ίδιο το συνέδριο, αφορούν στην εκλογή προέδρου από την ΚΠΕ κι όχι από το συνέδριο όπως ίσχυε έως σήμερα. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε μικρή πλειοψηφία. Ακόμα, στην εκλογή από την ΚΠΕ γραμματέα με οργανωτικές αρμοδιότητες, στην ανανέωση της ΚΠΕ κατά 30% και στην καθιέρωση θητείας για όλες τις αιρετές θέσεις (βουλευτές, ευρωβουλευτές κλπ.). Κι αυτή η τελευταία πρόταση συγκέντρωσε μικρή πλειοψηφία.

Μεγάλο φαίνεται πως είναι το παρασκήνιο σε ό,τι αφορά στους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΝ. Ο Γ. Δραγασάκης, την υποψηφιότητα του οποίου θα ήθελαν τόσο το «ρεύμα», όσο και τμήμα της «παρέμβασης», χτες με δηλώσεις του στον Τύπο, ξεκαθάρισε πως εμμένει στην αρχική του άρνηση. Το «αριστερό ρεύμα» φέρεται να συζητά ξανά με τον Αλ. Αλαβάνο. Να υπενθυμίσουμε ότι η «προεδρολογία» αποτέλεσε την αφορμή «διάσπασης» της «παρέμβασης», ενώ φαίνεται πως οι απόψεις διίστανται και στο «ρεύμα», καθώς ένα τμήμα του τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Τ. Κουράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ