ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΖΙ
Εξευτελιστικές τιμές νέας ΚΑΠ!

Οι εμποροβιομήχανοι δηλώνουν πως θα προσφέρουν για την αγορά της φετινής σοδειάς μόλις 50 - 51 δραχμές το κιλό, ήτοι 15 λεπτά του ευρώ

Εξευτελιστικές εμπορικές τιμές με τη στήριξη της νέας ΚΑΠ ετοιμάζονται να δώσουν οι εμποροβιομήχανοι για τη φετινή παραγωγή ρυζιού. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι μεθοδεύσεις, για να αγοραστεί το ρύζι στην εξευτελιστική τιμή των 50 - 51 δραχμών το κιλό (15 λεπτά), όσο δηλαδή και η τιμή παρέμβασης που η ΕΕ μείωσε από φέτος κατά 50%.

Μετά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στα σιτηρά, συνεχίζεται το πράγμα, με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις από τους εμποροβιομηχάνους και τους ντόπιους εκπροσώπους των πολυεθνικών, σε βάρος των ρυζοπαραγωγών. Εδώ οι εμποροβιομήχανοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι, ανάμεσα σε άλλα, το ότι αυξήθηκε η στρεμματική ενίσχυση στη ρυζοκαλλιέργεια. Πρόκειται, βέβαια, για μια αύξηση της επιδότησης, που δεν καλύπτει τις απώλειες εισοδήματος των παραγωγών από τη μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 50%. Και πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι ευρωπολυεθνικές σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ συμφωνεί και υλοποιεί τα αντιαγροτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ και τις σχετικές αποφάσεις για το ρύζι, επιδιώκει, παράλληλα, να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, μέσω κάποιων συσκέψεων για το θεαθήναι. Κι ενώ οι εμποροβιομήχανοι, με σύμμαχο τη νέα ΚΑΠ, ετοιμάζονται να αγοράσουν το ρύζι με 50 δραχμούλες το κιλό, η πολιτική ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τούς καλεί σε συσκέψεις, για να τους ζητήσει, λέει, να δώσουν τιμή 60 με 65 δραχμές το κιλό... Να σημειωθεί ότι πέρσι η τιμή παρέμβασης ήταν 101,53 δραχμές το κιλό (30 λεπτά) και οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι κυμάνθηκαν σε γενικές γραμμές από 80 μέχρι 85 δραχμές το κιλό. Τώρα, οι έμποροι θέλουν τιμή 15 λεπτά το κιλό και γιατί όχι και πιο κάτω...

Χτες, πάντως, είχε προγραμματιστεί σχετικά να γίνει μια σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά τελικά δεν έγινε, επειδή οι εκπρόσωποι των ρυζεμπόρων - βιομηχάνων δεν παρέστησαν κι έστειλαν εκεί έναν υπάλληλό τους. Οπως έγινε γνωστό, θα γίνει άλλη μια απόπειρα αύριο μπας και πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη... Το ζήτημα όμως είναι πως και οι ρυζοπαραγωγοί θα την έχουν άσχημα, αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και περιμένουν από συσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δουν χαΐρι... Τέλος, αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως το ρύζι είναι το πρώτο προϊόν όπου εφαρμόζονται στην πράξη οι αρνητικότατες αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Κι έπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμα χειρότερη συνέχεια για όλα τα αγροτικά προϊόντα!

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στη ρότα του... ΠΑΣΟΚ

Στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το υπουργείο

Μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, υπερψηφίστηκε χτες «επί της αρχής» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η βουλευτής του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη τόνισε την ανάγκη στήριξης του λαϊκού τουρισμού.

Η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα του Τουρισμού, επισήμανε στην παρέμβασή της η Ελπίδα Παντελάκη, σημειώνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου και του νέου υπουργείου είναι «να ξεπεραστούν τα προβλήματα των επενδυτών», ενώ ταυτόχρονα προωθείται ο «τουρισμός για τους λίγους». Αναφερόμενη στην ασκούμενη πολιτική, επισήμανε ότι από αυτήν «κέρδισε το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικοί όμιλοι», ενώ «οι 103 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό αμείβονται με 90 ευρώ λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη». Επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Εχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία ότι με τις επενδύσεις είχαμε θέσεις εργασίας; Οχι. Είχαμε λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν περισσότερες θέσεις με μερική απασχόληση».

Η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε την ανάγκη για «λαϊκό τουρισμό». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε για τις διακοπές των εργαζομένων, φέτος «το 40% δε βγήκε από το σπίτι του για διακοπές», σημειώνοντας ότι «το αυτονόητο δικαίωμα για ανάπαυση και διακοπές έχει γίνει άπιαστο όνειρο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το απαράβατο δικαίωμα πρόσβασης στις ακτές σήμερα εμποδίζεται», αφού «η λαϊκή οικογένεια πρέπει να πληρώσει εισιτήριο και 10 ευρώ στην ομπρέλα». Ειδικά για το θέμα του ΕΟΤ σημείωσε ότι με τις πολιτικές του «δεν απευθύνεται πλατιά στο λαό», ενώ παράλληλα για τους υπαλλήλους του επισήμανε ότι «είναι 876, εκ των οποίων οι 222 με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου». Αναφορικά με την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι τη δημόσια περιουσία του ΕΟΤ «την εκποιεί και την ξεπουλά», σημειώνοντας πως «δεν έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση, δεν είναι ιδιοκτήτης της δημόσιας περιουσίας».

Ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος εστίασε την παρέμβασή του στην κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν υπήρξε πολιτική τουριστικής προβολής της χώρας. Αναφερόμενος στους στόχους και το δόγμα του νέου υπουργείου, ο εισηγητής της ΝΔ Π. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «συλλογική κυβερνητική δράση με συντονιστή το υπουργείο Ανάπτυξης», με στόχο ένα «φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μανώλης Στρατάκης δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στο νομοθέτημα, λέγοντας ότι «δε βάζετε καμιά προοπτική για τα μεγάλα προβλήματα» και μιλώντας για «πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυσανασχετούν με τις συναρμοδιότητες

«Δε μας δίνει όσα μας έταξε», λένε για την κυβέρνηση, με το φόβο της ευνοϊκής αντιμετώπισης ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομάδων

Eurokinissi

«Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα» οι ξενοδόχοι της Αθήνας, για τους οποίους τελικά δεν πήγαν και τόσο άσχημα τα πράγματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις προγενέστερες «κραυγές αγωνίας» τους για τα 5.000 δωμάτια που θα έμεναν άδεια. Τώρα, όμως, επανέρχονται και δηλώνουν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι ωφέλειες των Ολυμπιακών, ενώ επικρίνουν την κυβέρνηση, επειδή δεν πράττει όσα τους έταξε προεκλογικά!

Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 34 χιλιάδες δωμάτια, τα 6,5 χιλιάδες πολυτελείας. Τον Αύγουστο, η πληρότητα των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 85% (από 51% το ανώτερο σε αντίστοιχες περιόδους) και ειδικά την περίοδο των Αγώνων στο 95%. Υποστήριξαν, επίσης, ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς οι μέσες τιμές ήταν 5 - 7% ακριβότερες από τη σύμβαση με τον Αθήνα 2004 για τα δωμάτια που δέσμευσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) Γ. Τσακίρη, χτες σε συνέντευξη Τύπου, η κριτική των ξενοδόχων προς την κυβέρνηση εστιάζεται στις συναρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο σύστασης του υπουργείου Τουρισμού. «Οι συναρμοδιότητες ήταν μέχρι σήμερα τροχοπέδη για τον τουρισμό και αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑ και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αναντίστοιχο με την πολιτική της κυβέρνησης! Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι ενστάσεις της Ενωσης δεν αφορούν την τουριστική πολιτική και το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, κάτι που διασφαλίζεται από το σχετικό νομοσχέδιο με την εμπλοκή μάλιστα του υπουργείου Οικονομίας και της Κυβερνητικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς, ο φόβος τους έχει να κάνει με το βέτο που μπορεί να ασκηθεί στην κατανομή κονδυλίων από τα συναρμόδια υπουργεία προς όφελος άλλων επιχειρηματικών κλάδων και συμφερόντων, ανταγωνιστικών προς το τουριστικό κεφάλαιο στο φάγωμα της «πίτας».

Ενα ακόμη αίτημα των ξενοδόχων, το οποίο μεταφέρθηκε και στον πρωθυπουργό με πρόσφατη επιστολή τους, είναι η δέσμευση κάποιας ολυμπιακής εγκατάστασης για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, εκτιμώντας ότι η δυναμικότητα κλινών στην Αττική απαιτεί μια διεύρυνση της αγοράς που μόνο ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να εξασφαλίσει. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός και θα στραφούν σε μειώσεις τιμών που θα αποβούν καταστροφικές για τις μονάδες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ