Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δυσανασχετούν με τις συναρμοδιότητες

«Δε μας δίνει όσα μας έταξε», λένε για την κυβέρνηση, με το φόβο της ευνοϊκής αντιμετώπισης ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομάδων

Eurokinissi

«Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα» οι ξενοδόχοι της Αθήνας, για τους οποίους τελικά δεν πήγαν και τόσο άσχημα τα πράγματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις προγενέστερες «κραυγές αγωνίας» τους για τα 5.000 δωμάτια που θα έμεναν άδεια. Τώρα, όμως, επανέρχονται και δηλώνουν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι ωφέλειες των Ολυμπιακών, ενώ επικρίνουν την κυβέρνηση, επειδή δεν πράττει όσα τους έταξε προεκλογικά!

Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 34 χιλιάδες δωμάτια, τα 6,5 χιλιάδες πολυτελείας. Τον Αύγουστο, η πληρότητα των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 85% (από 51% το ανώτερο σε αντίστοιχες περιόδους) και ειδικά την περίοδο των Αγώνων στο 95%. Υποστήριξαν, επίσης, ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς οι μέσες τιμές ήταν 5 - 7% ακριβότερες από τη σύμβαση με τον Αθήνα 2004 για τα δωμάτια που δέσμευσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) Γ. Τσακίρη, χτες σε συνέντευξη Τύπου, η κριτική των ξενοδόχων προς την κυβέρνηση εστιάζεται στις συναρμοδιότητες που προβλέπει το νομοσχέδιο σύστασης του υπουργείου Τουρισμού. «Οι συναρμοδιότητες ήταν μέχρι σήμερα τροχοπέδη για τον τουρισμό και αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑ και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι αναντίστοιχο με την πολιτική της κυβέρνησης! Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι ενστάσεις της Ενωσης δεν αφορούν την τουριστική πολιτική και το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, κάτι που διασφαλίζεται από το σχετικό νομοσχέδιο με την εμπλοκή μάλιστα του υπουργείου Οικονομίας και της Κυβερνητικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Προφανώς, ο φόβος τους έχει να κάνει με το βέτο που μπορεί να ασκηθεί στην κατανομή κονδυλίων από τα συναρμόδια υπουργεία προς όφελος άλλων επιχειρηματικών κλάδων και συμφερόντων, ανταγωνιστικών προς το τουριστικό κεφάλαιο στο φάγωμα της «πίτας».

Ενα ακόμη αίτημα των ξενοδόχων, το οποίο μεταφέρθηκε και στον πρωθυπουργό με πρόσφατη επιστολή τους, είναι η δέσμευση κάποιας ολυμπιακής εγκατάστασης για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, εκτιμώντας ότι η δυναμικότητα κλινών στην Αττική απαιτεί μια διεύρυνση της αγοράς που μόνο ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να εξασφαλίσει. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός και θα στραφούν σε μειώσεις τιμών που θα αποβούν καταστροφικές για τις μονάδες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ