ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διατηρεί την υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση

Στη δεδομένη αντιλαϊκή λογική του διπλού σχολικού δικτύου μετονομάζει τα ΤΕΕ σε Τεχνικά Λύκεια

Με την κατάντια των ΤΕΕ, η ΝΔ με την ίδια πολιτική επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. (Στιγμιότυπο κινητοποίησης το 2001)
Με την κατάντια των ΤΕΕ, η ΝΔ με την ίδια πολιτική επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. (Στιγμιότυπο κινητοποίησης το 2001)
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο... διάλογος από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα ΤΕΕ και τη μετεξέλιξή τους σε Λύκεια, όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός, Γ. Καλός, που παρουσίασε τους άξονες αυτού του διαλόγου και δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι το διπλό σχολικό δίκτυο Ενιαίου Λυκείου και Τεχνικής Εκπαίδευσης θα συνεχιστεί, όπως και η κατηγοριοποίηση του σχολείου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι από του χρόνου θα αρχίσει ο μετασχηματισμός των ΤΕΕ σε Επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία «θα δίνουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ) με τα Ενιαία Λύκεια» και παράλληλα, θα δίνουν επαγγελματικές «δεξιότητες», οι οποίες θα πρέπει ύστερα να συμπληρώνονται από «μια ευέλικτη κι αποτελεσματική κατάρτιση». Δηλαδή, το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου δε θα μπορεί να είναι από μόνο του ικανό «προσόν» για εργασία, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται από φοίτηση σε ΙΕΚ, ΟΑΕΔ και διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εφόσον ο απόφοιτος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του σε ένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Ολα τα παραπάνω σχέδια, ο υφυπουργός τα υποστήριξε περιγράφοντας την πραγματικά δραματική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ΤΕΕ. Πάνω σ' αυτά τα υπαρκτά προβλήματα πατάει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τα σχέδιά της, τα οποία από τη μια διατηρούν την αντιεκπαιδευτική διχοτόμηση του σχολείου κι από την άλλη βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση και την υποταγή του σχολείου στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή συγκεκριμένου τύπου εργατικού δυναμικού. Είναι φανερό δε ότι οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής και των συγκεκριμένων «αλλαγών» στα ΤΕΕ - Επαγγελματικά Λύκεια δε θα είναι προς συζήτηση αλλά προς εφαρμογή και αυτό που θα τεθεί στο πολυδιαφημισμένο «τραπέζι του διαλόγου» θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής τους.

Οι εξαγγελίες αυτές συνοδεύτηκαν με υποσχέσεις για ειδικότητες που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της σύγχρονης επαγγελματικής εκπαίδευσης, για σύγχρονες υποδομές στις σχολικές μονάδες και άλλα τέτοια, που ο λαός τ' ακούει βερεσέ εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις είτε της ΝΔ παλιότερα (κατά τη δημιουργία των ΙΕΚ) είτε του ΠΑΣΟΚ (με τη δημιουργία των ΤΕΕ).

Ο Γ. Καλός διευκρίνισε ότι ο μετασχηματισμός θα ξεκινήσει από του χρόνου για την πρώτη τάξη και θα συνεχιστεί κλιμακωτά ανά τάξη, δηλαδή δε θα επηρεάσει καθόλου τους μαθητές που ήδη φοιτούν, αυτούς που γράφονται φέτος στα ΤΕΕ, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την τρίχρονη εκπαίδευσή τους παίρνοντας απολυτήριο ΤΕΕ με βάση όσα ισχύουν μέχρι τώρα για τα ιδρύματα. Σε σχέση με τα ΤΕΕ, που λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τρία χρόνια, ο υφυπουργός είπε ότι θα υποστηριχτούν με ευρωπαϊκά προγράμματα (ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, πρακτική άσκηση μαθητών, γραφεία σύνδεσης με την αγορά και επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα στα εκπαιδευτήρια) και με δυνατότητα να προστεθούν στα μηχανογραφικά των αποφοίτων ΤΕΕ κάποιες στρατιωτικές σχολές.

Ετσι θα διαχειριστεί η ΝΔ τη μιζέρια μιας εκπαίδευσης που απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες των νέων, για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα τους εξοπλίζει μέχρι τα 18 τους χρόνια με ουσιαστική γενική γνώση, υπόβαθρο και προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική επαγγελματική επιλογή.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τη στέγαση

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας

Μια βδομάδα πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, το τοπίο με τις φοιτητικές εστίες και τα ξενοδοχεία που επινοικιάζουν τα πανεπιστήμια για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες φοιτητικής στέγασης στην Αθήνα, παραμένει θολό και οι φοιτητές κινητοποιούνται, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση.

Χτες, φοιτητές από δώδεκα συλλόγους του Λεκανοπεδίου συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας «δωρεάν στέγαση» και βροντοφωνάζοντας: «Τέρμα πια η κοροϊδία! Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία». Σχετικές αποφάσεις είχαν πάρει οι σύλλογοι: Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Δασκάλων (ΠΤΔΕ), Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικού, Βιολογικού, Οικονομικού, Πολιτικού, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικής και Ιατρικής.

Αντιπροσωπεία των φοιτητών - που από τις 12.30 το μεσημέρι είχαν απλώσει τα πανό τους μπροστά από την είσοδο του υπουργείου - ζήτησε να συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας, η οποία όμως απουσίαζε και τους δέχτηκε τελικά ο ειδικός γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Αθ. Κυριαζής. Οι φοιτητές του επέδωσαν το ψήφισμά τους και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για μια σειρά σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και των φραγμών στην Ανώτατη Εκπαίδευση (μάνατζερ στα πανεπιστήμια, κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, τετράχρονα πλάνα με απειλή παύσης της χρηματοδότησης, σπάσιμο του προπτυχιακού κύκλου σε δυο περιόδους). Ο ειδικός γραμματέας απάντησε ότι όλα αυτά συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα για την παιδεία και θα εφαρμοστούν, ενώ κάποια από αυτά θα εφαρμοστούν... μετά από διάλογο. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε τους φοιτητές στον υφυπουργό, Σ. Ταλιαδούρο, ο οποίος όμως... δεν μπορούσε να τους δεχτεί!

Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα, απαιτώντας: Δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, για τα παιδιά ανέργων, πολυτέκνων κι ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων, δωρεάν σίτιση και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Μάλιστα, εξετάζουν τις δυνατότητες πανελλαδικού συντονισμού των κινητοποιήσεων, καθώς το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης δεν είναι οξυμένο μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά εμφανίζεται έντονο και σε πολλές ακόμα πόλεις.

ΒΟΛΟΣ
Πληρώνουν τη μεταφορά μαθητών

Ακόμα και τη μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι γονείς των μαθητών τριών σχολείων που βρίσκονται στην περιοχή Φυτόκου στο Βόλο! Με το χαράτσι του εισιτηρίου επιβαρύνονται συγκεκριμένα οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ, καθώς και του Αθλητικού Γυμνασίου, που μεταφέρονται στα σχολεία τους με το αστικό ΚΤΕΛ. Το πρόσχημα, δε, που χρησιμοποίησε η Νομαρχιακή Αρχή για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη οικονομική επιβάρυνση που καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες είναι η ενεργοποίηση μιας διάταξης του 1998 που προβλέπει την κατάργηση σύναψης συμβάσεων μεταξύ Αστικών ΚΤΕΛ και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν ύστερα από διευκρινιστική εγκύκλιο που εστάλη. Ομως, για τους μαθητές των άλλων τριών σχολείων δεν έγινε καμιά ενέργεια, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να πληρώνουν το εισιτήριο της μεταφοράς τους, αυξάνοντας το κόστος της κατά τα άλλα δημόσιας δωρεάν παιδείας. Βεβαίως, η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, την οποία συνεχίζει και η σημερινή της ΝΔ, υποβαθμίζοντας συνεχώς τη δημόσια παιδεία και θέτοντας ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα στη μόρφωση.

  • Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, με κατεπείγουσα εντολή του ζήτησε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να διερευνήσουν στις περιοχές ευθύνης τους εάν υφίστανται πράγματι προβλήματα πλημμελούς μεταφοράς μαθητών και να ενημερώσουν προσωπικά τον υφυπουργό. Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι την ευθύνη της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών έχουν οι κατά τόπους Νομαρχίες της χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ