Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διατηρεί την υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση

Στη δεδομένη αντιλαϊκή λογική του διπλού σχολικού δικτύου μετονομάζει τα ΤΕΕ σε Τεχνικά Λύκεια

Με την κατάντια των ΤΕΕ, η ΝΔ με την ίδια πολιτική επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. (Στιγμιότυπο κινητοποίησης το 2001)
Με την κατάντια των ΤΕΕ, η ΝΔ με την ίδια πολιτική επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. (Στιγμιότυπο κινητοποίησης το 2001)
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο... διάλογος από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα ΤΕΕ και τη μετεξέλιξή τους σε Λύκεια, όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός, Γ. Καλός, που παρουσίασε τους άξονες αυτού του διαλόγου και δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι το διπλό σχολικό δίκτυο Ενιαίου Λυκείου και Τεχνικής Εκπαίδευσης θα συνεχιστεί, όπως και η κατηγοριοποίηση του σχολείου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι από του χρόνου θα αρχίσει ο μετασχηματισμός των ΤΕΕ σε Επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία «θα δίνουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ) με τα Ενιαία Λύκεια» και παράλληλα, θα δίνουν επαγγελματικές «δεξιότητες», οι οποίες θα πρέπει ύστερα να συμπληρώνονται από «μια ευέλικτη κι αποτελεσματική κατάρτιση». Δηλαδή, το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου δε θα μπορεί να είναι από μόνο του ικανό «προσόν» για εργασία, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται από φοίτηση σε ΙΕΚ, ΟΑΕΔ και διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εφόσον ο απόφοιτος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του σε ένα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Ολα τα παραπάνω σχέδια, ο υφυπουργός τα υποστήριξε περιγράφοντας την πραγματικά δραματική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ΤΕΕ. Πάνω σ' αυτά τα υπαρκτά προβλήματα πατάει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τα σχέδιά της, τα οποία από τη μια διατηρούν την αντιεκπαιδευτική διχοτόμηση του σχολείου κι από την άλλη βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση και την υποταγή του σχολείου στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή συγκεκριμένου τύπου εργατικού δυναμικού. Είναι φανερό δε ότι οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής και των συγκεκριμένων «αλλαγών» στα ΤΕΕ - Επαγγελματικά Λύκεια δε θα είναι προς συζήτηση αλλά προς εφαρμογή και αυτό που θα τεθεί στο πολυδιαφημισμένο «τραπέζι του διαλόγου» θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής τους.

Οι εξαγγελίες αυτές συνοδεύτηκαν με υποσχέσεις για ειδικότητες που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς της σύγχρονης επαγγελματικής εκπαίδευσης, για σύγχρονες υποδομές στις σχολικές μονάδες και άλλα τέτοια, που ο λαός τ' ακούει βερεσέ εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις είτε της ΝΔ παλιότερα (κατά τη δημιουργία των ΙΕΚ) είτε του ΠΑΣΟΚ (με τη δημιουργία των ΤΕΕ).

Ο Γ. Καλός διευκρίνισε ότι ο μετασχηματισμός θα ξεκινήσει από του χρόνου για την πρώτη τάξη και θα συνεχιστεί κλιμακωτά ανά τάξη, δηλαδή δε θα επηρεάσει καθόλου τους μαθητές που ήδη φοιτούν, αυτούς που γράφονται φέτος στα ΤΕΕ, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν την τρίχρονη εκπαίδευσή τους παίρνοντας απολυτήριο ΤΕΕ με βάση όσα ισχύουν μέχρι τώρα για τα ιδρύματα. Σε σχέση με τα ΤΕΕ, που λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τρία χρόνια, ο υφυπουργός είπε ότι θα υποστηριχτούν με ευρωπαϊκά προγράμματα (ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, πρακτική άσκηση μαθητών, γραφεία σύνδεσης με την αγορά και επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα στα εκπαιδευτήρια) και με δυνατότητα να προστεθούν στα μηχανογραφικά των αποφοίτων ΤΕΕ κάποιες στρατιωτικές σχολές.

Ετσι θα διαχειριστεί η ΝΔ τη μιζέρια μιας εκπαίδευσης που απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες των νέων, για ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα τους εξοπλίζει μέχρι τα 18 τους χρόνια με ουσιαστική γενική γνώση, υπόβαθρο και προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική επαγγελματική επιλογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ