ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το βιβλίο «πάει» Δράμα

Το «παρών» θα δώσει και φέτος (για τέταρτη συνεχή χρονιά) το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με δικό του περίπτερο, αλλά και με διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου.

Πρόκειται για συνέχιση της πρακτικής που εγκαινίασε το ΕΚΕΒΙ από το 1999, να αναδείξει τη σχέση του βιβλίου με τον κινηματογράφο, συνδιοργανώνοντας κινηματογραφικά αφιερώματα σε ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα, ημερίδες, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις.

Οι εκδηλώσεις που έχουν στο επίκεντρο το βιβλίο και θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν ως εξής: 20/9: παρουσίαση των περιοδικών «Ουτοπία» από τον Ευτ. Μπιτσάκη, «Μανδραγόρας» από τον Κ. Κρεμμύδα, «Νέα Συντέλεια» από τον Αν. Παγουλάτο. 21/9: Παρουσίαση των λογοτεχνικών βιβλίων «Ζούσε τη ζωή του σαν να τη θυμόταν» (εκδ. Καστανιώτη) του Δ. Παπαχρήστου, «Μπύρα με γρεναδίνη» (εκδ. Αγκυρα) του Φ. Λάδη. 22/9: Παρουσιάζονται οι Κύπριοι ποιητές Θεοδόσης Πιερρίδης, Παντελής Μηχανικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Λίνος Ιωαννίδης. 23/9: Παρουσίαση των κινηματογραφικών εκδόσεων «Ευρωπαϊκός κινηματογράφος - Ευρωπαϊκές κοινωνίες (1939-1990)» (εκδ. Νεφέλη) του P. Sorlin, «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τρυφώ» του Δ. Σπύρου, «Ιστορία του κινηματογράφου» (εκδ. Αιγόκερος) του Στ. Βαλούκου. 24/9: Παρουσίαση των βιβλίων «Νίκος Καββαδίας. Γυναίκα - Θάλασσα - Ζωή» (εκδ. Καστανιώτη) του Μ. Κασόλα, «Οι σαλτιμπάγκοι» (εκδ. Καστανιώτη) του Γ. Κοτανίδη.

Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική

Εργο του Π. Ρουκουτάκη
Εργο του Π. Ρουκουτάκη
Την καινούρια δουλιά της παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Κατρακάζου στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Τίτλος της «Λύκε - λύκε είσαι εδώ;». Το έργο δομημένο με φυσικά υλικά (βαμβάκι, ξύλο, λουλούδια, ύφασμα κ.ά.), πλαισιώνεται από την αυστηρά περιοριστική ψυχρή και ισχυρή δύναμη των σιδερένιων τελάρων της. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2/10.

«Πορεία στο φως» τιτλοφορείται η έκθεση γλυπτικής του Πέτρου Ρουκουτάκη (έως 30/9) στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Η έκθεση του Π. Ρουκουτάκη, που τυφλώθηκε στα είκοσι οκτώ του χρόνια, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παραολυμπιάδας. Τα παραολυμπιακά και ολυμπιακά αγωνίσματα αποτελούν πηγή έμπνευσης των έργων του. Πρόκειται για δεκαέξι γλυπτά μεσαίου μεγέθους, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως μπρούντζο, υποξειδικές ρητίνες κ.ά.

Μέχρι τις 30/9 διαρκεί η έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Αναστασίου στο κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κρύπτη» (Μαχαιράδο Ζακύνθου). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο «Η μουσική, οι ορίζοντες, οι πόλεις που εξατμίζονται, οι φράχτες, τα άχρονα δέντρα, ορισμένα δειλινά και ορισμένοι τόποι, θέλουν κάτι να μας πουν ή μας είπαν κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί».

Εκθεση χαρακτικής εγκαινιάζεται στις 22/9 στην Ενωση Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Συμμετέχουν οι: Α. Χατζίρη, Γ. Γουρζής, Ε. Οικονομίδου, Α. Κομιανού, Δ. Κουμαντάκη, Ν. Δεσεκόπουλος, Χ. Σανταμούρης, Ρ. Τζιολάκη, Μ. Γιανναδάκης, Ξ. Σαχίνης, Μ. Σχοινά και Ρ. Σαρελάκου. Η έκθεση, που συνοδεύεται από συλλεκτικό άλμπουμ σε περιορισμένα αντίτυπα, θα διαρκέσει έως τις 15/10.

«Εικαστικές διαδρομές» είναι ο τίτλος των εκθέσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Ηδη παρουσιάστηκαν δημιουργίες των: Λάκη Μουρατίδη (ζωγραφική), Πασχάλη Αγγελίδη (γλυπτική, κατασκευές). Ακολουθούν: (17/9 - 25/9) εκθέσεις των: Ν. Ποδιά (ζωγραφική), Κ. Γκαντίνα και Γ. Σαββάτη (γλυπτική - κεραμική). Από 27/9 έως 6/10 οι: Κ. Παπαδοπούλου, Π. Κοντονίνας. Από 8/10 έως 16/10 οι: Ι. Τερλίδου, Μ. Λαλαούνη. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Νοέμβρη.

Δημιουργία της Μ. Αναστασίου
Δημιουργία της Μ. Αναστασίου
Βραδιά Κάλλας

Στη μνήμη της αξεπέραστης λυρικής τραγουδίστριας, της μοναδικής Μαρίας Κάλλας, είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Athenaeum», ανήμερα της επετείου του θανάτου της. Η συναυλία, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή της Νέας Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ρωσίας. Με μαέστρο τον Evgeny Bushkov και σολίστ στο πιάνο τον Vadym Kholodenko, νικητή του γκραν πρι «Maria Callas» του 2004, θα ερμηνεύσει έργα των Τσαϊκόφσκι («Francesca da Rimini»), Λιστ («Κονσέρτο αρ. 2 σε λα μείζ.») και Προκόφιεφ («Συμφωνία αρ. 1» και «Κονσέρτο αρ. 3 σε ντο μείζ.»). Ο πιανίστας V. Kholodenko είναι μόλις 18 ετών και κατάγεται από το Κίεβο της Ουκρανίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες στην πατρίδα του, αλλά και στη Ρωσία, την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ. Εχει βραβευτεί με το β΄ βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Horowitz στην Ουκρανία, με το γ΄ βραβείο του Διεθνούς Πιανιστικού Διαγωνισμού στη μνήμη του S. Prokofiev στην Πετρούπολη και το γ΄ βραβείο του Διεθνούς Πιανιστικού Διαγωνισμού Ferenc Liszt στην Ουγγαρία.

Ο δρόμος του Μάνου

Τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου θα πλημμυρίσουν αύριο (8 μ.μ.) την πλατεία Αγ. Χαραλάμπους στην Κερατέα, σε εκδήλωση - αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη, του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», με ελεύθερη είσοδο. Είκοσι δύο χρόνια μετά το «φευγιό» του, οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τον αγαπημένο δημιουργό. Δεκατέσσερις νέοι μουσικοί της περιοχής θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνου, υπό τον τίτλο «Ο δρόμος του Μάνου Λοΐζου». Παρόντες θα είναι και οι Χάρις Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.

Βιβλίο - «πρόσκληση» διαλόγου

Μια ακόμη «κατάθεση» στη λαϊκή μας παράδοση και στην επιστήμη της λαογραφίας έκανε ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Γ. Μερακλής. Πρόκειται για το νέο του βιβλίο «Η συνηγορία της λαογραφίας», το οποίο εξέδωσε το Ιδρυμα Αγγελικής Χατζημιχάλη «Ελληνικό Σπίτι» (έτσι μετονομάστηκε το ίδρυμα - μουσείο της αξέχαστης λαογράφου).

Το βιβλίο του Μ. Μερακλή αφιερώνεται σε όσους (ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους) αμφισβητούν την έννοια και την επιστήμη της λαογραφίας και τους «προσκαλεί» για έναν «καλόπιστο διάλογο εφ' όλης της ύλης». Την ίδια «πρόσκληση» για διάλογο απευθύνει και το ίδρυμα Α. Χατζημιχάλη, πιστεύοντας «στη ζωντανή επαφή με την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας», όπου εστιάζει τις εργασίες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και θέλοντας να συμμετάσχει σε ένα διάλογο «γύρω από το χώρο και τα αντικείμενα της Λαογραφίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την κυκλοφορία του βιβλίου.

«Πρεμιέρα» στο «Σινέ Φιλίπ»

Η πρώτη ταινία της φετινής κινηματογραφικής περιόδου από το «Νεανικό Πλάνο» θα προβάλλεται από τις 24/9 αποκλειστικά στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής) το γνωστό και μοναδικό «στέκι» ποιοτικού κινηματογράφου για παιδιά.

Πρόκειται για την ταινία «Τα παιδιά του πετρελαίου» του Ebrahim Foroujesh από το Ιράν, η δημοσιογραφική προβολή της οποίας θα γίνει αύριο στο «ΙΝΤΕΑΛ». «Τα παιδιά του πετρελαίου» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Ebrahmim Foroujesh που είναι ο πιο σημαντικός σκηνοθέτης της παιδικής ηλικίας στο Ιράν. Η παραγωγή της ταινίας είναι του Τμήματος Κινηματογράφου του Ινστιτούτου για την Πνευματική Ανάπτυξη των Νέων που ίδρυσε ο Αμπάς Κιαροστάμι.

Ο Αμερικανός πιανίστας και μουσικός της τζαζ Κρις Τζάρετ δίνει συναυλία αύριο (9 μ.μ.), στην «Παιδική Χαρά Πικιώνη» (Φιλοθέη). Παρουσιάζει το έργο «Suite Grecque» με ρεμπέτικα, μικρασιάτικα και μουσικές της Μεσογείου, σε δικές του διασκευές. Συμμετέχουν: Γιούλα Ανδρέου - Ζωγράφου (πιάνο), Γιώργος Τζανέτος (παραδοσιακά κρουστά) και Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ