ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Επιμένουν οι ΗΠΑ στις προκλητικές πιέσεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πιέσεων, αλλά και όλα τα «γνωστά» (από την περίπτωση του Ιράκ) διαθέσιμα μέσα προκειμένου το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να περάσει από τη δικαιοδοσία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισείοντας κάθε είδους κυρώσεις, εμφανίζεται η Ουάσιγκτον.

Ενώ ολοκληρώνεται η σχετική συνεδρίαση της ΔΕΑΕ, χωρίς οι ΗΠΑ να έχουν πετύχει το στόχο τους, η αμερικανική αντιπροσωπεία ζήτησε, χτες, εξηγήσεις από τη ΔΕΑΕ «γιατί οι επιθεωρητές της δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τη στρατιωτική βάση Παρσίν, μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη». Η αμερικανική αντιπροσωπεία στοιχειοθέτησε τις πιέσεις της στις δορυφορικές φωτογραφίες της στρατιωτικής βάσης που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών και Διεθνούς Ασφαλείας (ISIS), που συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες, και το δίκτυο ABC. Αν και οι ίδιες οι φωτογραφίες δε δείχνουν τίποτε συγκεκριμένο, Αμερικανοί διπλωμάτες επέμεναν πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται στρατιωτικές διαδικασίες, πιθανώς μια προετοιμασία για πυρηνική δοκιμή».

Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε κατηγορηματικά η ιρανική αντιπροσωπεία στη Βιέννη, η οποία δήλωσε έτοιμη να επιτρέψει στους επιθεωρητές να επισκεφθούν ανά πάσα στιγμή τη βάση Παρσίν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Τρομοκρατία» η αντίσταση κατά της κατοχής

Οι δολοφόνοι των μικρών παιδιών και των αμάχων φαντάζουν φαίνεται «ειρηνοποιοί» στα μάτια των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην ΕΕ

Associated Press

Οι δολοφόνοι των μικρών παιδιών και των αμάχων φαντάζουν φαίνεται «ειρηνοποιοί» στα μάτια των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το καλύτερο δυνατό «δώρο» στις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ και τις πολιτικές τους ηγεσίες ήρθε, χτες, να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία του, επιδεικνύοντας μια, άνευ καταγεγραμμένου προηγουμένου, σύμπνοια απόψεων, όχι μόνο νομιμοποίησε την κατοχή, αλλά και καταδίκασε κάθε προσπάθεια αντίστασης σε αυτήν.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αποδέχεται απλώς ως δεδομένο το δικαίωμα της οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής δύναμης να επεμβαίνει εναντίον άλλων χωρών και λαών, να τους ματοκυλίζει και να τους κατέχει. Επιπλέον, καταδικάζει κάθε είδους αντίσταση στα σχέδια της «Νέας Τάξης» ως τρομοκρατία, υιοθετώντας πλήρως μια ρητορική και ένα λεξιλόγιο που θυμίζει πολύ το Λευκό Οίκο, αν δεν τον ξεπερνά.

Αφορμή για την κατάθεση του σχετικού ψηφίσματος στάθηκαν οι απαγωγές ξένων υπηκόων στο Ιράκ και συγκεκριμένα την παρατεταμένη ομηρία των 2 Γάλλων δημοσιογράφων, Κριστιάν Σεζνό και Ζορζ Μαλμπρουνό, καθώς και των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών, Σιμόνα Τορέτα και Σιμόνα Πάρι. Στην τελική μορφή του ψηφίσματος, υπό τον γενικό τίτλο «Η κατάσταση στο Ιράκ», οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Σοσιαλιστικής Ομάδας, της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και των Πρασίνων βρήκαν, προφανώς, ένα από τα ελάχιστα σημεία που συμφωνούν, προχωρώντας σε μια εκπληκτική πολιτική σύμπραξη. Αρνητική ήταν η ψήφος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL).

Κατά της αντίστασης, υπέρ της κατοχής

Associated Press

Το ψήφισμα για την «κατάσταση στο Ιράκ» εγκρίθηκε από 533 βουλευτές, ενώ 43 ψήφισαν κατά και 26 απείχαν. Οι 533, που το ενέκριναν, συμφωνούν με την εκτίμηση ότι «η κατάσταση και η ασφάλεια στο Ιράκ παραμένουν ασταθείς», προκαλώντας το θάνατο αθώων. Γι' αυτό και «καταδικάζουν τις απαγωγές άνευ διακρίσεων κατά αμάχων, θρησκευτικών μειονοτήτων, αστυνομικών δυνάμεων και στρατιωτικών της πολυεθνικής δύναμης». Τοποθετούν, έτσι, στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα: τους αμάχους Ιρακινούς και ξένους πολίτες (π.χ. δημοσιογράφους) με τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Επίσης, καταδικάζουν κάθε εκδήλωση αντίστασης, που λίγο παρακάτω θα χαρακτηρίσουν ως «τρομοκρατία».

Καλούν, λοιπόν, «να τεθεί τέρμα σε αυτές τις προσπάθειες που αποσκοπούν να υπονομεύσουν με τη βία τη βούληση της νόμιμης ιρακινής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας για πρόοδο των δημοκρατικών διαδικασιών». Θεωρούν, δηλαδή, δεδομένη τη νομιμότητα μιας κυβέρνησης που διορίστηκε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την κατοχική διοίκηση και αποτελείται από ανθρώπους που είναι, πλέον, σαφές ότι δεν έχουν κανένα λαϊκό έρεισμα, ενώ, αντίθετα, έχουν πλούσιο βιογραφικό ως επιχειρηματίες που συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρίες (π.χ. ο «Πρόεδρος» Γκάζι αλ Γιαουάρ), ή ως πράκτορες των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών (π.χ. ο «πρωθυπουργός» Ιγιάντ Αλάουι).

Οι ευρωβουλευτές που ενέκριναν το ψήφισμα καλούν την Προεδρία του Συμβουλίου, τον Υπατο Αρμοστή για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό «των απαγωγών και της τρομοκρατίας». Μάλιστα, απαιτούν και από τις θρησκευτικές αρχές του Ιράκ, από τους ίδιους τους Ιρακινούς, να καταδικάσουν ως τρομοκρατία κάθε είδους αντίσταση.

Τέλος, το ψήφισμα επαναδιατυπώνει την πρόθεση του Ευρωκοινοβουλίου να βοηθήσει στη διενέργεια των εκλογών στο Ιράκ και εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, το 2005, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ...ευρωπαϊκός «πόλος»

Μετά από αυτά, είναι να αναρωτιέται κανείς αν έστω και ένας από όλους εκείνους που υποστήριζαν και υποστηρίζουν με θέρμη ότι η ΕΕ «είναι πόλος ειρήνης», είναι σε θέση να επαναλάβει αυτήν την άποψη. Αξίζει, επίσης, να ανασύρει κανείς στη μνήμη του τις μακροσκελείς και δακρύβρεχτες τοποθετήσεις και δηλώσεις κατά του πολέμου, όλων όσοι, σήμερα, υπογράφουν τη νομιμοποίηση της κατοχής και την καταδίκη της νόμιμης αντίστασης ενός λαού.

Ας θυμηθούμε τις κατηγορηματικές τους διαβεβαιώσεις ότι δε συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο και την οδύνη τους για τον ιρακινό λαό, τον οποίο, σήμερα, καταδικάζουν ως «τρομοκράτη»... Φυσικά, δε «συμμετέχουν» σε αυτόν τον πόλεμο...

ΡΩΣΙΑ
Ο δρόμος προς την καταστροφή.

Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Β. Πούτιν

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), με αφορμή την ομιλία του Β. Πούτιν σε ευρεία συνεδρίαση της κυβέρνησης στις 13 Σεπτέμβρη του 2004.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Ο διάδοχος του Μπορίς Γιέλτσιν στο αξίωμα του Προέδρου, ο Β. Πούτιν όχι μόνο πιστά συνεχίζει το έργο, που ξεκίνησε ο Γιέλτσιν, όχι μόνο εξασφάλισε την ισόβια ασυλία στον ένοχο των πολυάριθμων δυστυχιών και βασάνων του ρώσικου λαού, αλλά χρησιμοποιεί απολύτως τις ίδιες συνταγές του προκατόχου του. Ακριβώς όπως ο Γιέλτσιν στις κρίσιμες στιγμές, αντί να εξακριβώσει τις πραγματικές αιτίες των αποτυχιών, ζητούσε για τον εαυτό του συμπληρωματικές εξουσίες, απειλώντας όλη την κοινωνία ότι θα τη βάλει σε τάξη (!) έτσι και ο Β. Πούτιν, στην ευρεία συνεδρίαση της κυβέρνησης στις 13 Σεπτέμβρη, στην ουσία ανακοίνωσε ένα σχέδιο διεύρυνσης των προσωπικών εξουσιών του.

Σύμφωνα με το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ η πρωτοβουλία του Πούτιν «να εφαρμόσει μηχανισμό διορισμού των κυβερνητών περιοχών, μετά και την προηγούμενη μεταρρύθμιση της Ανω Βουλής, που ουσιαστικά τη μετέτρεψε σε όργανο της τσέπης του (!) φέρνει πιο κοντά το ρώσικο πολιτικό σύστημα στην απολυταρχία της εποχής του Νικολάου του Αιμοσταγή».

Οπως τονίζει το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ: «Η επιστροφή της χώρας στον καπιταλισμό, που άρχισε ο Γιέλτσιν, θα οδηγήσει τη Ρωσία, μετά τη Σοβιετική Ενωση, στα όρια της διάσπασης και των αιματηρών εμφυλίων πολέμων, ενώ το σύστημα της λεγόμενης "διεύθυνσης κατά της κρίσης", που συγκροτεί ο Πούτιν, θα οδηγήσει στο σχηματισμό ενός αστυνομικού κράτους, με το διαρκή φόβο των πολιτών μπροστά στον κίνδυνο νέων τραγωδιών, με τον ολοκληρωτικό έλεγχο των δομών ασφαλείας στην πολιτική και προσωπική ζωή των πολιτών. Οριστικά μετατρέπονται σε αυταπάτη, σε αερολογία τα περί δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, που και πριν υπήρχαν πιο πολύ στα χαρτιά και κυρίως ίσχυαν για τα εύπορα στρώματα, αλλά όχι για την πλειοψηφία των εργαζομένων».

Το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ ευθέως κατηγορεί τον Πούτιν για την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων που όπως σημειώνει παίρνονται «πρώτα απ' όλα για την προσωπική ασφάλεια της εξουσίας και των χρημάτων των εύπορων στρωμάτων της κοινωνίας (...) Η σημερινή κατάσταση στο ρωσικό κράτος είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα της ανάπτυξης της χώρας σύμφωνα με το Σύνταγμα, που επιβλήθηκε στην κοινωνία στην αιματηρή τραγωδία του 1993. Η ριζική διέξοδος από την κατάσταση αυτή, με την επίλυση των διεθνικών, πολιτικών, καθώς και κοινωνικών αντιθέσεων, είναι δυνατή μόνο στο δρόμο του σοσιαλισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ.

ΗΠΑ
Σαρώνει ο «Ιβάν»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο τυφώνας «Ιβάν» έχει πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια έκταση περίπου εξακοσίων χιλιομέτρων, από τη Λουιζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 8 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και χιλιάδες άλλοι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνεμοι είχαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, ταχύτητα 217 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο φονικός τυφώνας, που ξεκίνησε από την Καραϊβική, έφτασε στην Αλαμπάμα και κατευθύνεται στο Μισισιπή, στη Λουιζιάνα και τη Φλόριντα. Περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Εντούτοις, η πόλη της Νέας Ορλεάνης που κινδύνευε να «βυθιστεί», αφού βρίσκεται 3 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, διασώθηκε, αφού ο «Ιβάν» έκανε μία ακόμη στροφή - όπως και στην Κούβα - προς ανατολάς αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, ένας άλλος τυφώνας, ο τυφώνας «Τζιν» αυτή τη φορά, έπληξε το Πουέρτο Ρίκο πριν κατευθυνθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Μπαχάμες.

Ο «Ιβάν», όμως, δεν πλήττει μόνο πολιτείες, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, καθώς, εξαιτίας του φονικού τυφώνα, έχει ανασταλεί η παραγωγή 1.3 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από τον Κόλπο του Μεξικού και η παραγωγική δυναμικότητα της αμερικανικής βιομηχανίας διύλισης έχει μειωθεί, προληπτικά, κατά 13%. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού μειώθηκαν, τη βδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτέμβρη, κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τη μείωση που προέβλεπαν οι αναλυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ