ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ακονίζουν το «μαχαίρι» της γενοκτονίας, προλειαίνοντας επέμβαση...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- «Εκκληση» για ...«επείγουσα δράση» στο Νταρφούρ του Σουδάν απηύθυνε χτες ο (τελευταίως λαλίστατος...) ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κάνοντας ακολούθως λόγο για «αμάχους που δέχονται επιθέσεις και εγκαταλείπουν τα χωριά τους έως και σήμερα». Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε άλλο σημείο γνωστοποίησε πως στέλνει την ερχόμενη βδομάδα στο Χαρτούμ την Υπατη Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Λούις Αρπουρ (πρώην εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) και τον ειδικό σύμβουλό του επί ζητημάτων γενοκτονίας, Χουάν Μέντες... Κοντολογίς, ο ΓΓ του ΟΗΕ φάνηκε χτες να προλειαίνει «διπλωματικά» το έδαφος για την εξαπόλυση μιας ποικιλόμορφης επέμβασης στο πετρελαιοφόρο Σουδάν με - καθώς φαίνεται πιθανότερο... - πρόσχημα τη διάπραξη γενοκτονίας στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων κατά των αυτοχθόνων του Νταρφούρ.

Παράλληλα με τις δηλώσεις Ανάν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νταρφούρ, φαινόταν χτες να προωθεί για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα «ηπιότερο» σχέδιο απόφασης κατά του Σουδάν. Το νέο σχέδιο λέγεται πως αφ' ενός θα απειλεί με ποικίλες κυρώσεις το Χαρτούμ, αλλά θα εξαιρεί (επί του παρόντος...) το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο (κύρια λόγω των σθεναρών αντιδράσεων που εξακολουθούν να προβάλλουν χώρες που συνεργάζονται στον τομέα παραγωγής μαύρου χρυσού με τις σουδανικές αρχές, όπως η Κίνα και το Πακιστάν). Μία πρώτη απόπειρα υποβολής του αμερικανικού «ηπιότερου» προσχεδίου απόφασης προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν (σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων) να καταβληθεί αργά χτες βράδυ ή εντός του τρέχοντος 24ώρου...

Στο μεταξύ, θέμα της συνεχιζόμενης βίας κατά των αυτοχθόνων του Νταρφούρ έθεσε χτες και ο διοικητής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Αντριου Νάτσιος, που έγινε μάλιστα και αυτόπτης μάρτυρας ξυλοδαρμού τοπικών Σουδανών αξιωματούχων από πρόσφυγες στο Μόρνι του Νταρφούρ (κωμόπολη που πριν από ένα χρόνο είχε 5.000 κατοίκους και σήμερα φιλοξενεί έως και 80.000 πρόσφυγες!). Οι πρόσφυγες κυνήγησαν με ραβδιά τοπικούς αξιωματούχους την ώρα που οι τελευταίοι φωτογράφιζαν τη συνάντηση των ανέστιων με τον Νάτσιος! «Εσείς οι κυβερνητικοί είστε χειρότεροι και απ' τους Τζαντζαγουίντ...», φώναζαν οργισμένοι οι πρόσφυγες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να εκτιμήσει πως η ανέχεια και τα παρεπόμενα βίας «κάνουν όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς να βράζουν από οργή»...


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ομολογίες...

Τεράστιες οι φυτείες του όπιου...

Associated Press

Τεράστιες οι φυτείες του όπιου...
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οψιμη «ανησυχία» εξέφρασε χtες ο Αμερικανός Pρόεδρος Μπους για την «αδυναμία» της κυβέρνησης του δοτού Προέδρου Χάμιντ Καρζάι να ελέγξει τη βιομηχανία ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Η παραδοχή αυτή -- στο πλαίσιο ετήσιας σχετικής έκθεσης του Λευκού Οίκου για τα ναρκωτικά, που λειτουργεί ως προάγγελος πιέσεων κι επεμβάσεων κι αυτή τη φορά απαριθμεί 22 χώρες, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ασία -- δεν είναι και πολύ βολική πολιτικά για τον Αμερικανό Πρόεδρο, που έχει επανειλημμένως θριαμβολογήσει για την «πρόοδο της δημοκρατίας» και τις επερχόμενες «εκλογές» της 9ης Οκτωβρίου.

Επίσης, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπερψήφισε ομόφωνα την παράταση της «αποστολής» του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έως τον Οκτωβρίου του 2005. Την ίδια ώρα, μια (πολύ μικρότερη της υπεσχημένης) δύναμη ΝΑΤΟικών εισρέει στο Αφγανιστάν, κυρίως από Ισπανία και Ιταλία, και 110 Αμερικανοί πεζικάριοι προστέθηκαν στις «δυνάμεις ταχείας αντίδρασης» στην Καμπούλ. Η κατάσταση, πάντως, κάθε άλλο παρά ελεγχόμενη είναι, όπως έδειξε σαφέστατα η προχτεσινή απόπειρα εναντίον του Καρζάι...

Επίσης, χτες, η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσίευσε πληροφορίες, κατά τις οποίες δεκάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δίωξης για βασανιστήρια απ' άκρου σ' άκρο του Αφγανιστάν...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.-- Οι πρέσβεις έξι ευρωπαϊκών χωρών στη ΛΔ Κορέας επισκέφθηκαν χτες τη μεθοριακή (με την Κίνα) βορειοκορεατική περιοχή Σάμσου, με τον Σουηδό πρέσβη Πολ Μπέιτζερ να δηλώνει πρώτος πως «δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι για δοκιμές πυρηνικών όπλων» και πως ως εκ τούτου η εκεί έκρηξη της 9ης Σεπτέμβρη οφειλόταν σε εργασίες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το μετριασμό των διατάξεων του διαβόητου «αντιτρομοκρατικού» νόμου (POTA), που είχε υπάρξει άλλοθι «διώξεων σε βάρος μουσουλμάνων», προχωρά η κυβέρνηση Σινγκχ στην Ινδία.

ΟΥΑΝΑ.-- Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη αυτοσχέδιου βομβιστικού μηχανισμού στην Ουάνα του Πακιστάν, όπου τους τελευταίους μήνες διεξάγονται διαρκείς μάχες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην κεντρική επαρχία Χιουνάν της Κίνας χτες κόστισε 10 ζωές.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ πρόταση μομφής που κατέθεσαν προχτές βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάρι Κόστοφ, κατηγορώντας τη για αθέτηση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων και αποτυχία στην αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Ινδονήσιος στρατηγός ε.α. Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο καταγραφόταν χτες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σαν ο πιθανότερος νικητής του δεύτερου γύρου των ινδονησιακών προεδρικών εκλογών της 20ής του μήνα. Προηγείται με 61% έναντι της αντιπάλου του, νυν πρόεδρο Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, που συγκεντρώνει το 20% της προτίμησης των ψηφοφόρων.


ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναζητώντας το «φιλί της ζωής»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το «ευρωπαϊκό μεσανατολικό» κάποτε θα βρει τη λύση του... τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, που από την Πέμπτη συνομιλούν με μοναδικό αντικείμενο στο Κάστρο του Λιντς για το «πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας», ουσιαστικά με αντικείμενο την «επαναφορά στη ζωή» της διαλυμένης κυβέρνησης του Ολστερ, από τον Οκτώβρη του 2002. Οπως παρατηρούν και οι πολιτικοί αναλυτές, ο κύκλος αυτών των συνομιλιών για την αναβίωση της τοπικής κυβέρνησης με τις αυξημένες εξουσίες, θεωρούνται οι κρισιμότερες από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» το 1998.

Σύνηθες «αγκάθι» των συνομιλιών - κατά τους προτεστάντες τουλάχιστον - είναι το ζήτημα του ολοκληρωτικού αφοπλισμού του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, το αδιέξοδο που υπάρχει κατά τους προτεστάντες για τη συνέχιση της ύπαρξης του ΙΡΑ και την κατανομή της εξουσίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Στόρμοντ και, φυσικά, στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε η χειρονομία της αντιπροσωπείας του Σιν Φέιν, η οποία, προσερχόμενη στις συνομιλίες, προσκόμισε τον «κοριό» που βρήκαν στα γραφεία τους, την περασμένη βδομάδα. «Τον επιστρέφουμε στον Τόνι Μπλερ», δήλωσαν. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Τζέρι Ανταμς, προέδρου του Σιν Φέιν, όπως τα μετέδωσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo: «Φέραμε τον κοριό για να τον επιστρέψουμε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή υποκρισίας και κακής πίστης, ειδικά όταν συνομιλούμε με την κυβέρνηση του Λονδίνου και οι πράκτορές της ηχογραφούν τις συνομιλίες μας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν προεδρεύουν των συνομιλιών, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί «δοκιμασία» για όλους τους πολιτικούς, αφού «είναι τεστ πολιτικής βούλησης. Κατά πόσο μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών που ζητούν ειρήνη». Αγνωστο το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα λήξουν σήμερα, δεδομένης της πεισματικής άρνησης, εκ μέρους του ηγέτη του DUP Ιαν Πέισλι, να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση, ενόσω ο ΙΡΑ υπάρχει. Αλλά, και από την πλευρά του, ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος UUP, Ντέιβιντ Τριμπλ, ήταν οξύς, δηλώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από τους καθολικούς και την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν «τον ιδιωτικό τους στρατό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ