Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αναζητώντας το «φιλί της ζωής»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το «ευρωπαϊκό μεσανατολικό» κάποτε θα βρει τη λύση του... τουλάχιστον αυτό ευελπιστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του βορειοϊρλανδικού ζητήματος, που από την Πέμπτη συνομιλούν με μοναδικό αντικείμενο στο Κάστρο του Λιντς για το «πολιτικό μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας», ουσιαστικά με αντικείμενο την «επαναφορά στη ζωή» της διαλυμένης κυβέρνησης του Ολστερ, από τον Οκτώβρη του 2002. Οπως παρατηρούν και οι πολιτικοί αναλυτές, ο κύκλος αυτών των συνομιλιών για την αναβίωση της τοπικής κυβέρνησης με τις αυξημένες εξουσίες, θεωρούνται οι κρισιμότερες από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» το 1998.

Σύνηθες «αγκάθι» των συνομιλιών - κατά τους προτεστάντες τουλάχιστον - είναι το ζήτημα του ολοκληρωτικού αφοπλισμού του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, το αδιέξοδο που υπάρχει κατά τους προτεστάντες για τη συνέχιση της ύπαρξης του ΙΡΑ και την κατανομή της εξουσίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Στόρμοντ και, φυσικά, στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε η χειρονομία της αντιπροσωπείας του Σιν Φέιν, η οποία, προσερχόμενη στις συνομιλίες, προσκόμισε τον «κοριό» που βρήκαν στα γραφεία τους, την περασμένη βδομάδα. «Τον επιστρέφουμε στον Τόνι Μπλερ», δήλωσαν. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Τζέρι Ανταμς, προέδρου του Σιν Φέιν, όπως τα μετέδωσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo: «Φέραμε τον κοριό για να τον επιστρέψουμε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή υποκρισίας και κακής πίστης, ειδικά όταν συνομιλούμε με την κυβέρνηση του Λονδίνου και οι πράκτορές της ηχογραφούν τις συνομιλίες μας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν προεδρεύουν των συνομιλιών, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί «δοκιμασία» για όλους τους πολιτικούς, αφού «είναι τεστ πολιτικής βούλησης. Κατά πόσο μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών που ζητούν ειρήνη». Αγνωστο το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα λήξουν σήμερα, δεδομένης της πεισματικής άρνησης, εκ μέρους του ηγέτη του DUP Ιαν Πέισλι, να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση, ενόσω ο ΙΡΑ υπάρχει. Αλλά, και από την πλευρά του, ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος UUP, Ντέιβιντ Τριμπλ, ήταν οξύς, δηλώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από τους καθολικούς και την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν «τον ιδιωτικό τους στρατό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ