Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλωματικός «κλεφτοπόλεμος»

Σε επίσημη «σύσταση» προς τον προσωρινό επιτετραμμένο της Μεγάλης Βρετανίας στη Μόσχα, προχώρησε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας «σχετικά με την αντιρωσική δράση, που έντονα αναπτύχθηκε στο φόντο των τραγικών γεγονότων στο Μπεσλάν, από τους λεγόμενους "νέους πολιτικούς πρόσφυγες", τους Αχμέντ Ζακάεφ, Μπορίς Μπερεζόφσκι κ.ά.».

Οπως τονίζεται, η Ρωσία καταστεί την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας υπεύθυνη για τις «συκοφαντικές εκφράσεις τους, που όλο και πιο πλατιά προβάλλονται στον Τύπο, μεταξύ των οποίων στο κρατικό κανάλι BBC». Στο ντοκουμέντο σημειώνεται πως οι βρετανικές αρχές, που έχουν παράσχει πολιτικό άσυλο σ' αυτούς τους «πρόσφυγες», είναι υπεύθυνες για τις εκφράσεις τους και τις ενέργειές τους. Η ρώσικη πλευρά ζητά από το Λονδίνο να «βγάλει συμπεράσματα από την κατάσταση που επικράτησε» και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Οι λονδρέζικες «φωνές»

Η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήρθε μετά την έκκληση του Μπ. Μπερεζόφσκι, στις 14 Σεπτέμβρη από το Λονδίνο, προς τον Μπορίς Γέλτσιν, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, να απαντήσει στις ενέργειες του «διαδόχου του». Να σημειωθεί πως ο Γέλτσιν δεν καταδίκασε τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Πούτιν, όπως έκανε ο Γκορμπατσόφ, αλλά ζήτησε αυτές να μην ξεφύγουν από τα πλαίσια του Συντάγματος που επέβαλε ο ίδιος με τη μεγάλη αιματοχυσία του 1993.

Επίσης την ίδια μέρα στο Λονδίνο ο Αχμέντ Ζακάεφ, εκπρόσωπος της «κυβέρνησης της Ιτσκερίας» (όπως αποκαλούν οι Τσετσένοι αποσχιστές την κυβέρνησή τους), κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου τις δυτικές χώρες να υποχρεώσουν τον Βλ. Πούτιν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ασλάν Μασχάντοφ. Ο Α. Ζακάεφ απευθύνθηκε προς τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών με την απαίτηση να επιβάλλουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσίας και των ηγετών των τσετσενικών αποσχιστών, «ως απαράβατο όρο», όπως είπε, για την ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στον πολιτικό και οικονομικό διάλογο με τη Δύση. Η συνέντευξη Τύπου του Ζακάεφ, (τον οποίο αν και η Ρωσία κατηγορεί για τρομοκρατία, δολοφονίες, απαγωγές, η Μεγάλη Βρετανία παρέχει πολιτικό άσυλο), αναμεταδόθηκε από το κρατικό βρετανικό κανάλι BBC.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ρωσικής διπλωματικής «αντεπίθεσης» φαίνεται ότι εντάσσεται και η είδηση πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας συνέλαβαν στην Τσετσενία έναν Αλγερινό «τρομοκράτη», ο οποίος έφτασε στην περιοχή, μέσω Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενος από τη Μ. Βρετανία, όπου ζούσε τα τελευταία 12 χρόνια.

Κι επιχειρηματικά παζάρια Ρωσίας - Δύσης

Την ώρα που τις τελευταίες μέρες οξύνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Πούτιν, αλλά με ουσιαστικό αντικείμενο την περιοχή του Καυκάσου, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους του πετρελαίου της περιοχής, δεν μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητα και τα σχέδια επιχειρηματικής συνεργασίας Ρωσίας - Δύσης. Πολύ περισσότερο όταν λόγος γίνεται για τη δεύτερη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγό των ΗΠΑ, «ChevronTexaco Corp.» και τη ρωσική «Gazprom», που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. (Στην τελευταία, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συγχώνευσής της με την κρατική πετρελαϊκή «Rosneft», το ποσοστό του μεριδίου του ρωσικού κράτους από 39% θα προσεγγίσει το 50%).

Ο Α. Μίλερ, επικεφαλής της «Gazprom», θα βρίσκεται στα μέσα της άλλης εβδομάδας στις ΗΠΑ, για να συζητήσει με στελέχη της «Exxon Mobil Corp.» και της «ChevronTexaco» σχέδια για κοινές επενδύσεις στην Αρκτική, αλλά και την προσπάθεια διείσδυσης στις ΗΠΑ του ρώσικου μονοπωλίου.

Αξίζουν ίσως να προσεχτούν δύο μικρές «λεπτομέρειες» των τελευταίων ημερών. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποσχέθηκε την απελευθέρωση της πρόσβασης ξένων κεφαλαίων στην «Gazprom», μετά το τέλος της φετινής χρονιάς, όπως και τα ξαφνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βρετανική BP, που, όπως έγινε γνωστό, κινδυνεύει να χάσει την άδεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Το παζάρι καλά κρατεί, όσο το αίμα των αθώων ρέει...


Ι.Π. - Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ